Annonce

7. november 2016 - 11:16

Oprørslog oktober 2016

Oprøret er i fuld gang! På oprørsloggen vil jeg måned for måned indsamle korte rapporter om alle antikapitalistiske eller venstreorienterede aktioner og demonstrationer. Kort sagt; Alle begivenheder hvor mennesker forsøger at ændre samfundet til det bedre udenom folketinget. Mit indtryk er at der sker meget mere end vi egentlig går rundt og tænker over til dagligt. Samtidig er det ret tydeligt at mange forskellige kampe i disse måneder og år tager til i styrke og intensitet. Jeg håber med min gennemgang at kunne dokumentere hvad der sker og at oprørsloggen kan minde folk om at kampen for en bedre verden er i fuld gang og inspirere folk til at kæmpe og gøre en forskel!

Har jeg glemt din aktion? Send mig en e-mail på erik@bzby.dk med en kort beskrivelse og eventuelle fotos. 

Lørdag d 1. oktober – Pegida demonstration

Antiracister var igen på gaden imod den islamhadske forening PEGIDA. Der var ca 30 antiracistiske demonstranter og 50 PEGIDA sympatisører på gaden. Antiracisterne malede med kridt forskellige steder på PEGIDAs rute. Politiet var agressive og en demonstrant blev påkørt af en politimotorcykel. Vedkommende kom dog ikke alvorligt til skade og ingen blev anholdt.

Lørdag d. 1. oktober – Save Aleppo

Over 1000 mennesker demonstrerede på Christiansborg Slotsplads imod borgerkrigspresident Assad og Rusland der fortsat bomber befolkningen i den belejrede by Aleppo. #SaveAleppo

 

 

 

Mandag d. 3. oktober  – Aktion imod fængslinger af ikke-kriminelle asylansøgere

Ca 20 aktivister deltog i et retsmøde i Glostrup ret hvor det juridisk bestemmes at ikke-kriminelle asylansøgere skal holdes fængslet i Vridsløselille statsfængsel for at facilitere og motivere til udrejse fra Danmark. Dommeren og retsbetjenten var tydeligt utilpas med et publikum til det der normalt er en rutinebehandling. De fængslede asylansøgere var ikke selv tilstede men kunne "deltage" igennem et video-opkald på skype. Til dagens sidste retsmøde foldede aktivisterne et banner ud inde til retsmødet hvilket fik dommeren til at panikke og tilkalde retsbetjenten der viste aktivisterne ud. Den fængslede asylansøger så banneret og udtrykte efterfølgende stor glæde for støtten.

Mandag d. 3. oktober – Modstand mod Danskernes parti og Venstres Ungdom

Omkring 50 antiracister mødte op ved Venstres Ungdoms (VU) lokaler i Aarhus hvor de sang protestsange imod racisme. VU havde inviteret den tidligere nazist og nuværende formand for Danskernes Parti Daniel Carlsen til debatmøde om hvordan Danmark skulle se ud.

Natten forinden var der blevet kastet en brosten gennem ruden til VU’s lokaler hvor der også var malet antinazistisk grafitti. På brostenen var indbundet en seddel der tydeliggjorde at hærværket skyldtes VUs tilnærmelser til Danskernes Parti.

http://modkraft.dk/artikel/brosten-og-moddemo-mod-vu-og-daniel-carlsen-i-aarhus

 

Tirsdag d. 4. oktober – Folketingets åbningsdag

I anledning af at politikerne nu igen skal på arbejde efter deres rekordlange sommerferie var der et væld af aktioner og demonstrationer hele landet.

Christiansborg Slotsplads var hele dagen fyldt af protester og der var et langt program hvor skiftevis fredsaktivister, konspirationsteoretikere, venstrefløjspolitikere og stort set alle faggrupper skiftedes til at holde taler og spille musik fra kl 9 om morgnen til kl 22 om aftenenen. Under VKO-regeringen har antallet af demonstranter på folketingets åbningsdag nogengange været højere når de store fagforeninger og studenterorganisationer har mobiliseret. I år var der flest da ”Bekæmp Fattigdom Nu” havde programmet fra 16:30 til 19 hvor ca 6.000-10.000 var samlet. Til gengæld har der (efter min bedste vurdering) aldrig været så højt et aktivitetsniveau eller været involveret så mange forskelligartede grupper på denne dag før.

Århus demonstrerede også imod fattiggørelse og nogle hundrede var (så vidt jeg kan se på billederne) til stede i Rådhusparken til velfærdsalliancens demonstration.

Også i Esbjerg var måske 100 demonstranter på plads til den lokale LO-afdelings demonstration foran rådhuset.

I Ålborg var ca 50 demonstranter mødt op til gratis suppeuddeling og demonstration for velfærd arrangeret af de lokale afdelinger af Enhedslisten og Alternativet.

Palæstinas (Israels) plads - Tag fremtiden tilbage

Ca 80-100 unge demonstranter var mødt op for at protestere imod at politikerne ødelægger deres fremtid med deres nedskæringerne på ungdommen (herunder SU’en). Demonstranterne forsøgte dialog men politiet nægtede demonstranterne at gå på gaden eller at komme hen til Axel Towers hvor de ville mødes med de strejkende tømrere. Demonstranterne valgte at trodse polititiet og det blev til en demonstration med en masse skubben, råben og en spændt stemning da politiet forgæves forsøgte at holde demonstranterne på fortorvet det meste af ruten. Til sidst gav politiet op og tillod demonstranterne at bruge vejen.

Beretning

http://modkraft.dk/blog/erik-storrud/n-r-politiet-ikke-synes-man-skal-demonstrere

Onsdag d. 5. oktober  - Flaskesamlere anholdes i Folkets Park

Tidligt onsdag morgen blev 20-30 flaskesamlere anholdt af politiet da de lå og sov i Folkets Park på Nørrebro. Tilsyneladende gik politiet udelukkende efter dem der var mørke i huden. Politiet konfiskerede kontanter fra de anholdte og løslod dem der havde nok til at betale bøder for at sove på gaden.

Samme eftermiddag mødtes 5-10 demonstranter foran politistationen på Kammillevej på Amager hvor de anholdte flaskesamlere sad. Der blev råbt slagord og vinket ind til de anholdte indtil politiet smed dem uden for hørevidde. En kvindelig demonstranterne blev i den forbindelse voldsomt anholdt, udsat for seksuelle tilnærmelser under kropsvisitation og truet med en opdigtet sigtelse før hun blev sluppet fri kort efter.

Torsdag d. 6. oktober – bønner til finansministeriet

Vrede studerende smed om natten slimede bønner foran foran finansministeriet.

Presse:

http://www.tv2lorry.dk/artikel/studerende-overdaenger-finansministeriet-med-slimede-boenner

Løbende igennem oktober – Bannerdrops

Generelt var bybilledet præget af mange banner-aktioner i første halvdel af oktober. Budskaber for studerende og social retfærdighed hang fra broer og stilladser rundt omkring. Her er et fra Nørrebro og Køge. 

 

  

 
Mandag d. 10. oktober – Strejkende tømrere vinder

De strejkende tømrere er blevet genansat med en lønstigning hvilket markerer den lykkeligeafslutning på tre ugers strejke

http://modkraft.dk/artikel/t-mrersvende-indg-r-forlig-og-slutter-flere-ugers-strejke

Tirsdag d. 11. oktober – Medmenneskesmuglere i retten

Gennem hele Dagen var Welcome to Denmark og Medmenneskesmuglerne været tilstede foran Københavns Byret hvor fire medmenneskesmuglere var sigtet for at sejle flygtninge til Sverige i september 2015. Der blev delt over 1000 løbesedler ud, lavet medmenneskesmuglerselfies og stået med bannere. De fire tiltalte blev frifundet grundet mangel på bevis.

 

 

Presse:

http://modkraft.dk/artikel/fire-personer-frifundet-menneskesmugling

Torsdag d. 13. oktober – Den superrige elite hylder udemokratiske politikere

I anledning af at politikerne forventes at indføre handelsaftalen CETA mellem Canada og EU uden debat i folketinget havde aktivister fra Afrika Kontakt klædt sig ud som den superige elite. Aktivisterne stod klar i fint tøj og hyldede politikerne og overdængede dem med konfetti da de mødte på arbejde om morgenen. Aftalen forventes at gøre det lettere for firmaer at sagsøge stater hvis deres ”profit” er i fare.

Slideshow:

https://www.facebook.com/Afrikakontakt/videos/1109978149097470/

Torsdag d. 13. oktober – fingrene fra Amar Fælled!

Over 50 demonstranter indkaldt af NOAH stod klar ved By & Havns kontor. Anledningen var en arkitektkonkurrence hvor der skulle udvælges hvilket projekt der skulle have lov til at bebygge noget af københavns sidste uberørte naturområde. Samtidig blev der afleveret 28.000 underskrifter til Københavns overborgmester Frank Jensen.

Presse:

http://www.tv2lorry.dk/nyheder/13-10-2016/1930/i-dag-blev-det-afsloret-hvilket-forslag-der-har-vundet-konkurrencen-om-bygge?autoplay=1#player

Fotos:

https://www.facebook.com/events/1798825940388794/permalink/1801546166783438/

Torsdag d. 13. oktober – 43.000 imod nedskæringer på SU

Over det meste af landet var elever, studerende og undervisere på gaderne imod nedskæringer SU’en og på uddannelserne generelt. Arrangørerne anslog at 30.000 var på gaden i København, 8.000 i Aarhus, 3.500 i Odense og 1.500 i Aalborg.

Traditionen tro havde Liberal Alliances Ungdom en moddemonstration bestående af fire-fem unge partisoldater der igen prøvede at provokere med et ”forkælede møgunger” skilt og diverse tilråb. De fik dog støtte fra uventet kant da den pelsklædte teateraktivister i Stemmer fra Toppen valgte tilslutte sig de højreorienterede værdikæmpere. De stillede sig foran liberalisterne og råbte slagord som ”I skal ingen penge ha – vores er i Panama!” Liberalisterne skruede tydeligt ned for charmen og vidste ikke hvordan de skulle forholde sig til den uventede ”hjælp” de fik.

Torsdag var altså dagen hvor det var populært at være aktivist klædt ud som superrig ved Christiansborg.

Fredag d. 14. oktober – Kulturnat på Christiansborg

Vanen tro var Christiansborg åbent for besøgende i anledning af kulturnat i København. Man kunne få rundvisning og blandt andet møde folketingets forkvinde Pia Kjærsgaard.

 

 

 

Tirsdag d. 18. oktober – Uddannelsesminister Ulla Tørnæs jokker i spinaten

Gruppen Vrede Studerende smed 30 kilo spinat foran uddannelsesministeriet lige før det åbnede. I en pressemeddelelse skrev de at uddannelsesminister Ulla Tørnes jokker i spinaten når hun skærer i SU’en.

 

Presse:

http://www.tv2lorry.dk/artikel/studerende-bag-ny-aktion-spinat-mod-ministerium

https://www.information.dk/telegram/2016/10/studerende-smider-spinat-foran-ministerium-klar-besked

Onsdag d. 26. Oktober – Save syria t-shirts

12 aktivister blev smidt ud af Folketinget fordi de havde Save Syria t-shirts på. De blev smidt ud under sikkerheds-tjekket ved indgangen.

https://www.facebook.com/frederikke.hauberg/videos/10154626269473718/

Torsdag d. 27. oktober – Stop TTIP demonstration

4000-6000 demonstranter gik fra rådhuspladsen til christiansborg i protest imod CETA og TTIP. Det er den største demonstration imod international kapitalisme i Danmark i mange år.

Fotos:

http://modkraft.dk/fotoserie/stop-ttip-og-ceta

Fredag d. 28. oktober - protest ved jobcentret Lærkevej

30-35 demonstranter var tilstede foran Jobcentret på Lærkevej hvor de protesterede imod den ydmygende behandling kontanthjælpsmodtagere udsættes for.

Presse: http://modkraft.dk/node/28630 

 

 

Lørdag d. 29. oktober - Fred i Aleppo

over 500 demonstranter markerede med masser af hvide flag og hvid kunst at Rusland og Assad skal stoppe bombardementerne i Aleppo. Demonstrationen var indkaldt af Mellemfolkeligt Samvirke (MS ActionAid)

Annonce