Annonce

Social retfærdighed
28. oktober 2016 - 13:42

Protest ved jobcenter: »Det er hér, alle ulykkerne sker«

Demonstranter mødte fredag morgen op foran Jobcenter Lærkevej i protest over det, de mener er langsommelig og fejlbehæftede sagsforløb, dårlig sagsbehandling, ringe vilkår for borgere på overførselsydelser og for at vise solidaritet med andre og hinanden. »Jeg lytter til frustrationerne,« siger centerleder.

Fredag morgen mødte 30-35 demonstranter op foran Jobcenter Lærkevej i Københavns Nordvestkvarter til en protest arrangeret af Facebook-gruppen »Jobcentrets Ofre«.

Modkraft talte med nogle af de fremmødte for at høre, hvorfor de dukkede op.

- Det er hér, alle ulykkerne sker. Det er bedre at stå foran jobcentret end foran Christiansborg. Det giver mere nærhed og demonstrationerne foran Christiansborg handler tit om alt muligt andet også. Vi ønsker at vise, at systemet er fucked up, siger 35-årige Sara.

Troels på 47 år er ramt af den lave integrationsydelse, der blandt andet tildeles arbejdsløse danske statsborgere, som har været bosat i udlandet. Om sine grunde til at deltage i protesten, siger han:

- Det er ikke bare en demonstration at stå her. Noget af det værste ved at være på kontanthjælp er følelsen af ensomhed og af at være udstødt. Her kan man være solidarisk. Københavns Kommune må se at få fingeren ud og forvalte reglerne anderledes, så folk reelt får det, de er berettigede til.

Protesten havde ikke fået lov til at stå på jobcentrets matrikel, men på fortovet overfor.

Dette forhindrede dog ikke deltagerne i alligevel at stille sig helt hen foran indgangen. Her var der god mulighed for at møde andre jobcenterbrugere og dele informationsmateriale ud til borgere og ansatte.

Kim Madsen, 57 år, har organiseret dagens protest:

- Det er civil ulydighed, og det værste der kan ske, er, at politiet dukker op. Det har de dog ikke gjort, siger han.

Centerchef kom ud på gaden

Kim Madsen fortæller om sit møde med centerchefen:

- Hun mødte os med et stort smil, og hun sagde, at de jo var til for borgerne. Det er første gang, jeg oplever at blive hørt af et jobcenter, erklærer han og griner højt.

- Men da jeg begyndte at spørge ind til for eksempel problemet med brugen af lægekonsulenter (som bl.a. underkender borgeres egne lægers udtalelser, red.), blev hun tavs. Hun kunne høre, jeg er skarp og kender systemet.

Selv siger Maria Boje til Modkraft:

- Jeg kender jo godt dilemmaerne med, at nogle har været på kontanthjælp i rigtigt mange år og ønsker sig en førtidspension. Men jeg må sige, at sådan som lovgivningen er skruet sammen i dag, kræver det, at man ikke har nogen arbejdsevne tilbage, og derfor er det ret svært at få en førtidspension. Det må vi være ærlige omkring. Men det er ærgerligt, hvis man er så optaget af at få en førtidspension, at man måske ikke er interesseret i at arbejde med nogle af de andre ting, hvor vi måske godt kunne hjælpe.

- Jeg er helt med på, at det er resultatet af mange års ting, der måske ikke er landet rigtigt eller er blevet gjort forkert. Det anerkender jeg. Jeg anerkender jo også, at man ikke er jobparat, når man hører til herude (Jobcenter Lærkevej, red.). Så har man anderkendt fra systemets side, at man har nogle udfordringer og har brug for mere hjælp for at få en tilknytning til arbejdsmarkedet. Så jeg lytter til deres frustrationer. Jeg ved jo godt, at det er mennesker. Og jeg oplever at have rigtigt mange og rigtigt dygtige medarbejdere, som er ret optagede af at hjælpe nogle mennesker videre. Og jeg bliver ked af det, når nogle mener at det er medarbejderne der ikke gør deres arbejde godt nok, siger centerchefen.

Maria Boje mener, at systemet er sikret mod fejltagelser via Ankestyrelsen:

- Jeg lytter også til deres frustrationer om, hvem der har ret til at vurdere arbejdsevnen, og det kan man se forskelligt på. Det er jo en diskussion mellem os og dem. I denne her instans er der jo Ankestyrelsen, som er overdommer på kommunernes forvaltning af loven og vores beslutninger i sager, siger Maria Boje og understreger, at Ankestyrelsen bakker op om de fleste af jobcentrets afgørelser.

Kim Madsen har været sygemeldt gennem længere tid og er selv tilknyttet centret. Han har lægepapirer på, at han bør være på førtidpension, men Jobcenter Baldersgade, som behandler sygedagpengesager, raskmeldte ham, hvoreftefter han kom på kontanthjælp. Her vurderede de ham imidlertid for syg til at være fleksjobberettiget. Han er nu midt mellem to stole og sidder fast i kontanhjælpssystemet, mener han.

»Burde stå nogen hver dag«

55-årige Rebekka har været på kontanthjælp længe:

- De opbevarer os bare her i mange år. Og når man beder om reelle kurser, AMU-kurser for eksempel (som er kompetencegivende, red.) så får man afslag. I stedet bliver man sendt ud i ligegyldige aktiveringskurser, der ikke fører til noget. Vi er med til at holde systemet i live i årevis.

Kim Madsen fortæller, at gruppen Jobcentrets Ofre har et samarbejde med Velfærdsalliancen og også har haft flere møder med fagforeninger:

- Fagforeningerne tog godt imod os, men de siger, det er svært at gøre noget, da de store arbejdspladser er forsvundet. Før kunne de tage ud et sted som B&W og mobilisere. Så ville arbejderne strejke, indtil der blev rettet op på sagerne, men det kan man ikke mere. Nu er det også sådan, at når folk har fri, så går de hjem om eftermiddagen, tidligere blev folk hængende og drak en bajer og røg nogle smøger og snakkede sammen, men sådan er det ikke længere, siger han og fortsætter:

- Jeg er ikke i tvivl om, at det nytter at stå her. Der kom også en praktikant ud inde fra centret og tog billeder af os. Hun skulle skrive om vores demonstration til deres intranet. Lærkevej er jo også det jobcenter med flest klagesager. Jeg er sikker på, at det er noget, de vil tale om længe.

Sara, som selv er på kontanthjælp, fortæller om en person, der kom grædende ud fra jobcentret efter et møde, mens protesten stod på.

- Der burde stå nogen her udenfor hver dag. Så var der nogen, der kunne tage imod én, når man kommer ud efter et møde og er nede.

Jobcentrets Ofre planlægger flere lignende arrangementer. Følg gruppen på Facebook.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce