Annonce

Flygtninge
11. oktober 2016 - 15:37

Fire personer frifundet for menneskesmugling

De fire personer, der var anklaget for blandt andet at sejle flygtninge over Øresund i september 2015, er alle frifundet.

De fire personer, der var anklaget for at have bistået udlændinge med ulovlig gennemrejse i september 2015, er alle frifundet.

En af de frifundne er 26-årige tidligere folketingskandidat for Enhedslisten Annika Holm Nielsen, der offentligt stod frem og sagde, at hun havde sejlet flygtninge over Øresund.

Læs også »Risikerer dom for menneskesmugling: De prøver at skræmme os«

- Vi er gået fri, det er godt for os. Men der er stadig familier, der er splittede internationalt. Så det er kun en lille sejr, sagde hun blandt andet lige efter, dommen var afsagt.

Udenfor har der dagen igennem været demonstration mod udlændingeloven arrangeret af aktivistnetværket Welcome to Denmark.


Annika Holm Nielsen. Foto: Mette Kramer Kristensen

Frifindelsen glæder talsperson Line Søgaard.

- Det bekræfter os i , at der ikke var nogle konkrete beviser. At man har stået frem og snakket i medierne burde man ikke kunne blive dømt for. 

Men hun minder igen om, at loven stadig er et problem og henviser til tidligere sager, hvor folk er blevet dømt for menneskesmugling.

- Det er stadig dybt kritisabelt, at loven kan ramme folk. Det er ikke alle, der har et lige stort netværk og hjælp til rådighed. For familiefaderen fra Grenaa og pensionisten fra Lolland, er det meget mere problematisk at stå over for det her. Så vi håber, at man med tiden kan se, hvor forkert denne her lov er.

I januar måned blev en 41-årig familiefar idømt en bøde på 5.000 kroner for menneskesmugling, efter han gav fem afghanske flygtninge et lift til færgen i Grenaa. I marts blev en pensionist fra Lolland idømt en bøde på 12.500 kroner for at have kørt seks udlændinge, fire voksne og to børn, fra Rødbyhavn til Malmø.

Ikke første frifindelse

I august blev to medlemmer af Enhedslisten også frifundet for menneskesmugling i Aarhus.

Maria Sloth og Anne Hegelund stod også frem i pressen, efter de havde haft to afrikanere overnattende. Men retten fandt det ikke bevist, at de overhovedet havde haft dem overnattende, eller at de opholdt sig ulovligt i Danmark.

Læs mere her: »Maria Sloth og Anne Hegelund frifundet: Ikke bevist at de gav husly til flygtninge på ulovlig vis«

Læs også Modkraft-artiklen »Maria og Anne risikerer fængsel for at hjælpe flygtninge: Ja, vi er skyldige«

Udlændingelovens paragraf 59 Stk. 8 lyder:

Med bøde eller fængsel indtil 2 år straffes den, der

1) forsætligt bistår en udlænding med ulovligt at indrejse i eller rejse gennem landet,

2) forsætligt bistår en udlænding med ulovligt at opholde sig her i landet,

3) forsætligt bistår en udlænding med at indrejse her i landet med henblik på herfra at indrejse ulovligt i et andet land,

4) forsætligt bistår en udlænding med at indrejse ulovligt i eller rejse ulovligt gennem et andet land,

5) for vindings skyld bistår en udlænding med at opholde sig ulovligt i et andet land eller

6) ved at stille husrum eller transportmidler til rådighed for en udlænding forsætligt bistår den pågældende med at arbejde her i landet uden fornøden tilladelse.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce