Annonce

27. januar 2017 - 16:00

»Vi har alle et ansvar for at udfylde tomrummet efter Modkraft«

»Den stærkeste politiske kraft på venstrefløjen lige nu er Enhedslisten, og jeg mener, der må lægge et ansvar her for at støtte nye projekter, der kan udfylde det tomrum, Modkraft efterlader. Men ansvaret ligger selvfølgelig også på os alle,« mener Modkraft-blogger Esben Bøgh Sørensen.

Modkraft har spurgt tidligere journalister, redaktører, brugere og bidragsydere om deres reaktion på beslutningen om Modkrafts snarlige lukning.

Læs mere om den forestående lukning her

Esben Bøgh Sørensen er PhD-studerende ved Idéhistorie, Aarhus universitet, redaktør på tidsskriftet Slagmark og forfatter til forskellige artikler om venstrefløjen, strategi og teori i bl.a. dagbladet Information, ROAR Mag, Kritisk Debat og Modkraft.

Det første, jeg tænkte, da jeg så, at Modkraft lukker den 1. Februar var…

- Det er ærgerligt at et så etableret og bredt venstrefløjsmedie lukker. Det vil efterlade et kæmpe tomrum. Der eksisterer ikke andre brede venstrefløjsmedier, der på én gang formår at samle så mange diskussioner, oplysninger, nyheder, biblioteker, længere artikler etc. og samtidig nå ud til så mange mennesker, også udover den organiserede venstrefløj er mit indtryk.

- Modkraft har i mine øjne haft særligt tre vigtige funktioner. For det første som et forum for diskussioner om teori, strategi og taktik på venstrefløjen. Jeg har læst og nogle gange selv deltaget i en række debatter, som jeg, uanset de nogle gange store uenigheder, alt i alt mener har været særdeles udviklende. For det andet som samlingspunkt for videreformidling af nyheder og diskussioner på den internationale venstrefløj og ikke mindst af teoretiske perspektiver og debatter, f.eks. i form af mere dybdegående artikler eller anmeldelser. For det tredje er det også mit indtryk, at Modkraft ikke bare har været venstrefløjens eneste samlende, selvstændige og brede medie, men også et medie, der rent faktisk er nået ud til rigtig mange mennesker udover den organiserede venstrefløj. Netop denne kombination af selvstændige medier, der samtidig kan række ud til en større læserskare er vigtig. 

Mit forhold til Modkraft har været…

- Udover at bruge Modkraft som et nyhedssite, særligt ift. de diskussioner der rører sig på venstrefløjen og som kilde til inspiration fra de mange artikler og blogindlæg, der bliver lagt op, har jeg også selv forsøgt at bidrage med artikler om emner, teorier eller debatter på den internationale venstrefløj, som jeg mener er interessante. Jeg har også haft en blog, hvor jeg både har skrevet om konkrete strategiske og taktiske overvejelser i Danmark og internationalt, men også om mere generelle og teoretiske emner. Det er ærgerligt at den mulighed for alle skribenterne nu forsvinder. Dette inddragende perspektiv, mener jeg, er vigtigt at få med i et fremtidigt nyt medie.

Det er vigtigt at have et medie, der samler den såkaldte venstrefløj, men…

- Det er også vigtigt at kunne tænke nyt. Man kan kun håbe, at lukningen af Modkraft kan føre til en bredere debat på venstrefløjen om behovet for flere fælles platforme og medier af alle afskygninger. Den stærkeste politiske kraft på venstrefløjen lige nu er Enhedslisten, og jeg mener, der må lægge et ansvar her for at støtte nye projekter, der kan udfylde det tomrum, Modkraft efterlader. Men ansvaret ligger selvfølgelig også på os alle. Hvis man kigger til udlandet finder man f.eks. i Tyskland den såkaldte Rosa Luxemburg-Stiftung, en organisation og fond, der er knyttet til die Linke, og som økonomisk støtter et utal af projekter, andre sociale og politiske organisationer, foreninger, uafhængige medier, forskning etc. Det kunne være fedt, hvis der på sigt kunne etableres noget lignende i Danmark.

Når man kigger på det øvrige mediebillede synes jeg, at Modkraft har været…

- Den vigtigste platform og det vigtigste medie på venstrefløjen. Jeg mener, det er afgørende, at venstrefløjen danner sine egne institutioner og kommunikationsmidler, der kan gøre os uafhængige af mainstream »offentligheden«. Venstrefløjens opgave er på sigt at kunne tilbyde det store befolkningsflertal et alternativ til kapitalismen og dennes sociale og politiske institutioner. Det kræver, at man opbygger alternative økonomiske, sociale og politiske institutioner. Her er selvstændige medier og kommunikationsmidler helt afgørende. Derfor er det vigtigt, at der nu tages en diskussion om, hvad der kan træde i stedet. I den bedste af alle verdener vil lukningen af Modkraft betyde, at vi rent faktisk får taget en diskussion, der måske har været forsømt. 

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce