Annonce

31. januar 2017 - 12:30

»Venstrefløjen skal ikke samles«

Forestillingen om, at Socialdemokrater, Enhedslisten, græsrødder og grupperinger af forskellig art skulle have noget at deles om, er forkert, og derfor er det godt, at Modkraft lukker, mener blogger Eskil Halberg.

Modkraft har spurgt tidligere journalister, redaktører, brugere og bidragsydere om deres reaktion på beslutningen om Modkrafts snarlige lukning.

Læs mere om den forestående lukning her

Eskil Halberg er gymnasielærer, blogger og bidragsyder på Modkraft

Det første, jeg tænkte, da jeg så, at Modkraft lukker den 1. Februar var…

– »Nå. Shit.« tænkte jeg først. Men få sekunder senere tænkte jeg, at det måske er ok. Modkraft har haft en svær tid længe, og det er ikke altid godt at holde noget døende i live, for enhver pris.

– Modkraft har længe været et sted, hvor venstrefløjen kunne mødes og skændes over finansloven, eller hvordan man parti-taktisk skal agere i forhold til det kommende valg. Jeg må være ærlig at sige, at jeg selv har haft svært ved at finde spændende diskussioner der, i den sidste tid.

Mit forhold til Modkraft har været, at…

– Jeg har haft en blog på Modkraft siden jeg ringede til Martin, der var redaktør for efterhånden mange år siden, og spurgte ham, om det ikke var muligt. Jeg prøvede ligesom at argumentere for, at venstrefløjen ikke var en skala med »de autonome« til venstre og SF til højre, men snarere et problem. Det var han helt med på. Jeg har også lavet et par boganmeldelser og kommentarer og den slags. 

Læs indlægget » BZ forsøgte at leve, tænke og kæmpe sideordnet« på Eskil Halbergs blog 

Læs kommentaren »Med vold og undtagelseslov er land bygget« hos Modkraft 

Læs indlægget »Queer-hooliganisme-Terror i Hyskenstræde«  

Læs indlægget »Distortion er (næsten) kommunisme. 

Jeg så lukningen af Modkraft som et udtryk for...

– At venstrefløjen er død, og det er helt fint. Forestillingen om, at Socialdemokrater, Enhedslisten, græsrødder og grupperinger af forskellig art skulle have noget at deles om, er forkert.

– Jeg hørte den anden dag, i P1-morgen, en politiker-type udtale, at modkraft.dk havde haft en »afradikaliserende effekt« på venstrefløjen. Jeg tænkte med det samme, at jeg ikke deler noget med en politiker som ham. At Modkraft skulle have til funktion at afradikalisere noget som helst gør mig ked af det.

- Måske havde han ret. Hvis det er tilfældet har det været en stor ulykke. Venstrefløjen skal ikke samles. Den er allerede gået i stykker. Det må være udgangspunktet. Modkraft har opretholdt en forestilling om, at venstrefløjen var en samlet betegnelse for politiske bevægelser, der på en eller anden måde havde noget til fælles. Et sted hvor enderne kunne mødes, og politik er »det muliges kunst«, og den slags. Det gider jeg ikke rigtig, sådan noget.

Når man kigger på det øvrige mediebillede synes jeg, at Modkraft har været…  

– Et venstrefløjsmedie på godt og ondt. Jeg tror helt sikkert, at mange har brugt Modkraft til at blive genkendt og danne sig meninger om feminisme, anti-racisme, klimapolitik osv.

- Lidt ligesom information.dk er et sted for »modne venstrefløjsere«, politiken.dk er et sted for »ordentlige mennesker« og b.dk er et sted for »borgerlige røvhuller‹. Du forstår hvad jeg mener.

– Feminisme-queer-diskussionerne synes jeg har fungeret ret godt. Det har ligesom været muligt at komme længere i tænkningen, end hos de andre medier.

- Og så har det også for mig været en opslagstavle, hvor jeg selv og andre kunne lægge tekster ud, som var ufærdige og i færd med at blive udtænkt på blogs. Det har jeg selv gjort meget. Et sted for narcissistisk tænkning om problemer, der angår hvordan det kan blive muligt at tænke en anden verden, kunne man sige.

Hvis jeg havde en stor pose penge til et progressivt medie, så ville jeg...

– Det ved jeg sgu ikke. Jeg har selv tænkt, at det kunne være sjovt at lave noget radio, hvor folk er enige med hinanden. Ikke sådan noget debat med en fra Enhedslisten og en fra Socialdemokratiet, der så kan sidde og skændes om, hvem der er mest politisk ansvarlige.

- Det er dødkedeligt og ligegyldigt. Ingen gider det. Nej, måske mere en radio, hvor nogen sad og tænkte højt sammen. Nogen der prøvede at tænke det politiske på en ny måde, uden at være uenige, men mere med henblik på at overkomme nogle politiske problemer. 

- Eller i det mindste at kunne præcisere problemerne med bevidsthedsudvidelse og verdensomlægning som grundlæggende og i al stilfærdighed, er projektet med det hele. Jeg har selv tænkt, at jeg godt kunne tænke mig at lave noget radio om, hvad det vil sige at vinde en politisk sejr. Hvad vil det sige at vinde? Jeg vil virkelig gerne vinde...

- Måske skulle man lave et radiostudie, som andre også kunne låne. På den anden side: Hvis man havde mange penge, ville de nok gøre mere gavn i Rojava eller et andet sted, hvor revolutionen praktiseres så at sige...

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce