Annonce

Solidaritet
8. juli 2014 - 17:48

Svensk antifascist får nedsat straf og støtte fra Danmark

Landsretten i Stockholm fastholdt tirsdag, at 35-årig venstrefløjsaktivist forsøgte at dræbe nynazist med kniv under demonstration sidste år. Danske antifascister støtter den dømte og samler ind til ofre for højrevold.

Fem år og seks måneders ubetinget fængsel.

Sådan lød dommen i Hovrätten, der svarer til landsretten i Danmark, i Stockholm tirsdag den 8. juli til et medlem af den venstreradikale gruppe Revolutionära Fronten. 

Den 35-årige mand blev dømt for drabsforsøg, da han i retten erkendte, at have stukket en nynazist to gange i ryggen med en kniv i forbindelse med en demonstration i december sidste år.

Straffen er et år mindre end manden – der i offentligheden er kendt som Joel – blev idømt ved en lavere retsinstans i april.

Læs artiklen »35-åringen som knivhögg en nazist får sänkt straff« hos ETC.

Læs artiklen »Sverige: Seks og et halvt års fængsel for drabsforsøg på nazist« hos Modkraft.

Politiet lod nazister angribe demo

Den dømte er et kendt ansigt i den antifascistiske bevægelse i Sverige og her betragter man sagen som et eksempel på legitimt selvforsvar i kampen mod landets voksende og voldelige nazistiske miljø.

Årsagen er, at knivstikkeriet fandt sted kort tid efter, at 30 nynazister havde angrebet en demonstration mod racisme i den lille by Kärrtorp med sten, flasker og jernstænger, ligesom flere af de angribende højreekstremister også var bevæbnet med kniv.

Den dømte var tilstede i den antiracistiske demonstration og valgte sammen med andre medlemmer af Revolutionära Fronten og Antifascistisk Aktion (AFA) at gå til modværge.

Situationen eskalerede, da det lokale politi trods konkrete advarsler fra efterretningstjenesten SÄPO om, at nazisterne planlagde et overfald på demonstrationen, blot havde udstationeret seks betjente på stedet. 

Retsopgøret efter sammenstødet i Kärrtorp resulterede i fængselsdomme til syv nazister, der alle blev dømt for voldsomt opløb.

Tre af dem blev idømt fængsel i seks-otte måneder, mens de sidste fire fik ungdomsstraffe.

En antifascist blev tidligere i juni frifundet for voldsomt opløb ved samme episode.

Læs artiklen »Politimand erkender i retten: Vi kunne ikke beskytte demonstration mod nazister« hos ProjektAntifa.

Læs artiklen »Politiet vidste, at nazister ville angribe demo - gjorde intet« hos Modkraft.

Læs artiklen »Nazister angreb antiracistisk demonstration i Stockholm« hos Modkraft.

Læs artiklen »Antifascist friad efter självförsvar i Kärrtorp« hos AFA Stockholm.

Læs artiklen »Rekordstor protest mod racisme i Stockholm« hos Modkraft.

Dansk solidaritet og fest

Også i Danmark er der opbakning til den dømte aktivist.

Den danske netbutik AntifaShoppen har produceret en støtte-t-shirt med teksten »Free Joel – Antifascisme er selvforsvar« og fra den antifascistiske side ProjektAntifa.dk, lyder det tirsdag på facebook:

»Dommen er helt grotesk. Vi sender tanker og solidaritet til Joel og hans nærmeste, og opfordrer samtidig alle til at købe støtte-t-shirten.«

Læs mere på ProjektAntifa's facebook-side her.

Læs mere på facbook-gruppen »Free Joel«.

Netværket "Øresunds Antifascister" inviterer desuden til støttefest på Nørrebro i København lørdag den 12. juli i samarbejde med svenske aktivister.

Overskuddet går til at støtte den gruppe danske og svenske feminister og antifascister, der på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts i år, blev overfaldet med kniv og slagvåben af nynazister i Malmø.

Læs om begivenheden »Øresunds antifascister proudly presents: Kämpa Malmö support party!« i Modkrafts kalender.

Læs artiklen »Knivoverfald i Malmø: Massiv støtte til antifascist i koma« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce