Annonce

Sverige
10. marts 2014 - 13:33

Knivoverfald i Malmø: Massiv støtte til antifascist i koma

Demonstrationer i hele Sverige mod nynazistisk vold efter weekendens knivoverfald på venstrefløjsaktivister i Malmø. Enhedslisten stiller spørgsmål til Justitsministeren i sagen.

Chok og vantro præger stemning blandt venstrefløjsaktivister i både Danmark og Sverige efter at højreekstremister natten til søndag overfaldt fire feminister og antifascister med kniv i Malmø.

Én af de sårede er fortsat indlagt på hospitalet i Lund, hvor han er lagt i koma, da han fik punkteret sin ene lunge og blev ramt af slagvåben i hovedet under overfaldet.

Det drejer sig om en 25-årig fodboldsupporter og antifascist, der er et kendt ansigt i byen og tidligere er blevet truet af højreekstremister på grund af hans arbejde mod homofobi indenfor fodbold.

Læs artiklen »Venstrefløjsaktivister kniv-overfaldet efter feministisk demonstration i Malmø« hos Modkraft.

Et medlem af gruppen Antifascistisk Aktion fortæller til hjemmesiden ProjektAntifa, at sagen vil blive anledning til en opprioritering af kampen mod den yderste højrefløj i Sydsverige.  

– Der er en stemning af udbredt chok og vantro. Det er så tragisk, det her. Men der er samtidig en følelse af solidaritet. Der er ingen tvivl om at dét her bliver startskuddet på en ny antifascistisk bølge i Skåne. Som man kan se og høre, er vi rigtig mange der står sammen på tværs af alder og organisationer. Vi vil ikke finde os i nazivold, det stopper her, udtaler 'A' til hjemmesiden.

Han henviser til tusindvis var på gaden søndag til demonstrationer i 10 svenske byer i protest mod nynazistisk vold ligesom der er planlagt endnu en demonstration i Malmø søndag den 16. marts.

Læs artiklen »Antifa-demonstrationer i hele Sverige efter mordforsøg i Malmø« hos ProjektAntifa.

Se video fra demonstrationen i Malmø.

 

International solidaritet fra fodboldfans

Blandt de protesterende er også miljøet omkring fodboldklubben Malmø FF.

Her kender mange det 25-årige knivoffer for hans store engagement hos de uofficielle supportergrupper.

Og nu går støtten den anden vej i form af store graffitimalerier, fælles fotos offentliggjort på de sociale medier og bannere på stadion under parolen på »Kämpa Showan«.

Både fra Berlin og Dublin er der kommet støtte ind ligesom omkring 100 danskere deltog i søndagens demonstration i Malmø for at vise deres støtte til Showan og de andre, der blev overfaldet.

Desuden har spillerne fra fodboldklubben Malmö FF vist deres solidaritet ved at offentligøre et holdbillede taget foran et støtte-maleri for Showan.

Besøg facebook-siden »Solidaritet med kamraterna i Malmö. #kämpashowan«.

Besøg Ultras Malmø og se flere fotos på facebook.

Læs artiklen »SHOCKING: Swedish advocate from “Football supporters against homophobia” stabbed by Nazis & fighting for his life« hos 101GreatGoals.

Besøg Malmö FF's hjemmeside og se støtteerklæringen her.

Forbindelse til Ukraine

Ifølge svenske medier, så er tre personer blevet anholdt og sigtet for drabsforsøg efter weekendens overfald.

To af de formodede gerningsmænd er knyttet til det nynazistiske parti Svenskernes Parti, hvilket partiet også har bekræftet.

Det er samtidig kommet frem at én af disse mænd har været i Ukraine for at støtte den militante højrefløj i landets hovedstad, der de seneste måneder har været præget af blodige gadekampe.

Den svenske efterretningstjeneste har tidligere afvist, at svenske højreekstremisters rejser til det uroplagede Ukraine skulle give anledning til bekymring.

Læs artiklen »Svenske højreekstremister rejser til Ukraine« hos DR.

Læs udtalelsen »Förbundet Allt åt alla: Kämpa Showan!« hos Motkraft.net.

Enhedslisten er bekymret

Enhedslistens menneskerettighedsordfører Nikolaj Villumsen mener derimod, at det brutale overfald i Sverige giver anledning til bekymring – også i Danmark.

Det har tidligere været fremme, at Svenskernes Partis danske søsterorganisation Danskernes Parti har haft besøg af medlemmer af det højreekstremiste ukrainske parti Svoboda.

Men går turen også den anden vej?

Det vil Nikolaj Villumsen nu have den danske justitsminister, Karen Hækkerup (S), til at svare på.

– Ifølge svensk politi var det nynazister, der stod bag overfaldet på seks demonstranter i Malmø om aftenen lørdag den. 8. marts. Ifølge vidner på stedet var det en af overfaldsmændene lige kommet hjem fra besøg hos det højreekstremistiske ukrainske parti Svoboda. Er ministeren bekendt med at danske højreekstremister er taget til Ukraine og hvilke initiativer vil ministeren tage for at sikre at dette ikke sker? lyder spørgsmålene fra Nikolaj Villumsen til ministeren.

Læs artiklen »Ukraine Transition Government: Neo-Nazis in Control of Armed Forces, National Security, Economy, Justice and Education« hos Global Reasearch.

Også fra Nørrebro i København sendes der solidaritet over sundet (mandag d. 10 marts)

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce