Annonce

Sverige
15. december 2013 - 19:23

Nazister angreb antiracistisk demonstration i Stockholm

Flasker, sten, kanonslag og fyrværkeri fløj igennem luften, da omkring 30 nynazister søndag angreb et antiracistisk arrangement i Stockholm. De blev dog hurtigt jaget væk. 28 er anholdt mens tre røg på skadestuen.

Ved middagstid søndag den 15. december angreb omkring 30 personer fra den yderste højrefløj en antiracistisk demonstration i Kärrtorp i det sydlige Stockholm med sten, flasker, kanonslag og fyrværkeri. 

Demonstration var indkaldt efter at flere skoler i området den seneste tid er blevet overmalet med hagekors, og mange skolebørn og familier var derfor til arrangementet, der samlede flere hundrede mennesker. 

Flere måtte søge dækning, da de sortklædte højreekstremister – nogle med skjolde – heilede, råbte »Heil Hitler« og slog på folk i den yderste del af demonstrationen.

Den nynazistiske gruppe Svenska Motståndsrörelse har efterfølgende taget ansvaret for angrebet på deres hjemmeside.

Læs artiklen »Antiracistisk demonstration i Stockholm jager nazister bort« hos Projekt Antifa.

Læs artiklen »Boendeprotest efter nazistvåg« hos Direkt Press.

Blodigt modangreb

Selve angrebet varede kun få minutter, men situationen udviklede sig til masseslagsmål, da mange af de forsamlede antiracististiske demonstranter besluttede sig for at jage nynazisterne væk. 

Medlemmer af de venstreradikale organisationer Antifascistisk Aktion og Revolutionäre Fronten var tilstede, og de fik sammen de lokale borgere presset nynazisterne væk fra området – og helt ud i en skov i nærheden.

De mange antiracister råbte »anholdt dem« og »ingen racister i vores gader« (og senere også »ingen racister i vores skove«), mens andre tog sagen i egen hånd og angreb nynazisterne fysisk.

Politiet lagde sig imellem, og tre personer – herunder en politibetjent – måtte efterfølgende en tur på skadestuen. I alt 28 personer er efterfølgende blevet anholdt. 

De er sigtet for blandt andet vold mod politiet, gadeuorden og mordforsøg, da der ifølge svenske medier blev brugt en kniv i forbindelse med modangrebet på nynazisterne. 

Læs artiklen og se video: »Attack mot antirasister – flera knivskars« hos Afton Bladet.

Læs artiklen »28 personer gripna vid manifestation mot nazism« hos Dagens Nyheter.

Se privatoptagelser af nazisternes angreb.

Se privatoptagelsen »Nazister i Kärrtorp jagas ut i skogen 15/12-2013«.

AFA: Politiet beskyttede nazisterne

Ifølge en pressemeddelelse fra venstrefløjsgruppen Antifascistisk Aktion (AFA) i Stockholm, så valgte politiet at beskytte nazisterne, da antiracisterne satte sig til modværge.

Alligevel mener AFA, at nynazisternes forsøg på at tyranisere byen til tavshed mislykkedes.

– Organiserede antifascister og deltagere i den antiracistiske manifestation stod sammen og viste, at de ikke havde tænkt sig, at bøje sig for nazisterne. Ved hjælp af en fælles indsats blev nazisterne tvunget væk, og ud i en nærliggende skov, hvor de valgte at få beskyttelse af politiet. De få politibetjente der var på stedet valgte dog ikke at gribe ind overfor nazisterne, der lige havde angrebet demonstrationen. Men ved at forene kræfter gjorde vi det klart, at vi ikke vil lade nazisterne handle uforstyret. Nazisternes angreb mislykkedes, deres forsøg på at gøre os tavse resulterede i 28 nazister blev anholdt og flere af dem kom alvorligt til skade, skriver AFA.

Læs pressemeddelsen »AFA Stockholm: Nazister jagades bort i Kärrtorp« hos Motkraft.

Sammenstød afværget i København

Også i København var både antiracister og personer fra den yderste højrefløj på gaden i weekenden.

Antifascistisk Aktion holdt nemlig demonstration lørdag mod nazistisk vold.

Omkring 100 demonstranter tog fra Blågårdsplads på Nørrebro til Sydhavnen, hvor de deltog i en lokal manifestation mod en stigende tendens til organiseret racisme og chikane i området.

På vejen derud forsøgte medlemmer af den nynazistiske gruppe Danmarks Nationale Front at komme i konfrontation med antiracisterne, hvilket dog blev forhindret af politiet, som var tilstede igennem dagen.

Samme dag havde den antimuslimske gruppering Danish Defence League indkaldt til en løbbeseddelsuddeling i Hellerup, men valgte ikke at dukke op. 

Det skriver hjemmesiden ProjektAntifa. 

Læs artiklen »Mislykkede naziprovokationer i København« hos Projekt Antifa.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce