Annonce

Irak
8. september 2014 - 21:38

Irak-krise: Kommunister beskylder Enhedslisten for at gå i seng med fjenden

Mens Enhedslisten støtter en militær indsats imod Islamisk Stat i Irak i solidaritet med kurderne, så afviser danske kommunister konsekvent en alliance med den 'amerikanske imperialisme' og foreslår i stedet at styrke regimet i Syrien.

»Den syriske regering bør have moralsk og materiel støtte. Danmark må arbejde for ophævelse af alle udenlandske sanktioner mod Syrien og genetablere fulde diplomatiske forbindelser med landets regering«.

Sådan lyder det opsigtsvækkende forslag i en udtalelse fra Landsledelsen i Danmarks Kommunistiske Parti (DKP).

Ifølge det lille venstrefløjsparti, så er den syriske regering – der de seneste år har befundet sig i en blodig borgerkrig og stået bag massakrer på civilbefolkningen – en oplagt alliereret i kampen mod oprørsgruppen Islamisk Stat (IS), der de seneste måneder har skabt skræk og rædsel i både Syrien og Irak.

Derimod er »USA og dets allierede ikke de rette til at imødegå denne trussel mod menneskeheden,« lyder det.

Udtalelsen kommer samtidig med at Enhedslisten – som DKP er en del af – har stemt for at der sendes et dansk transport-fly og mandsskab afsted til Irak for under USA's ledelse at stoppe IS.

Læs »Udtalelse fra Landsledelsen for Danmarks Kommunistiske Parti: Bekæmp Kalifatet – men på den rigtige måde« hos DKP.

Enhedslisten: IS er fascister

At Enhedslisten i Folketinget har stemt for, at der sendes et dansk transport-fly og mandsskab afsted til Irak for under USA's ledelse at stoppe IS, skyldes – hovedsageligt – partiets solidaritet med Iraks kurdiske minoritet.

IS forsøger at indtage de kurdiske områder i Nordirak og ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, så udfører organisationen regulær »etnisk udrensning« i de områder den indtager, hvorfor Enhedslisten mener, at det er venstrefløjens pligt, at bakke op om bevæbning af de kurdiske styrker samt den irakiske regering, så de kan forsvare sig.

Ifølge flere medlemmer af Enhedslisten er IS (også kendt som ISIS og ISIL) en fascistisk bevægelse.

– Det er vigtigt, vi sætter handling bag vores ord, i stedet for blot at teoretisere og lave skrivebordsanalyse på langt afstand. Kampen mod fascisme er en pligt for venstrefløjen, skriver Allan Ahmed, der er medlem af Enhedslisten eksempelvis i et indlæg, han har skrevet i samarbejde med Imdat Yilmaz på Modkraft.

Læs indlægget »Våben til kurderne!« hos Modkraft.

»Amerikansk imperialisme er hovedproblemet«

Enhedslistens analyse møder dog – udover DKP – også modstand fra Kommunistisk Parti (KP).

KP-formand Jørgen Petersen skriver i en replik til Allan Ahmed og Imdat Yilmaz, at KP støtter kurdernes kamp for selvstændighed.

– Men det betyder ikke, at vi støtter, at de kurdiske organisationer nu finder sammen omkring et samarbejde med USA, skriver Jørgen Petersen, og fortsætter:

– Når I taler om »vores allierede i NATO«, vil jeg blot understrege, at hverken kommunisterne eller fredens kræfter har allierede i NATO.

Kommunist-formanden mener grundlæggende, at USA skader mere end gavner i Mellemøsten.

– Når det gælder spørgsmålet om USA og NATO, er det Kommunistisk Partis holdning, at hovedårsagen til det kaos, der hersker i Irak, Libyen og Afghanistan, er skabt af USA og de lande, som har bidraget til de amerikanske krige. Den amerikanske imperialisme er hovedproblemet og kan aldrig blive en del af løsningen i retning af fred, demokrati, national selvbestemmelse.

Læs hele kommentaren »Dansk krigsdeltagelse og støtte til kurderne« hos Modkraft.

Ø-medlemmer beklager krigsstøtte

Også fem medlemmer af Enhedslisten – flere af dem med forbindelse til gruppen Forum for Socialistisk Demokrati – er også ude med riven efter Enhedslistens Hovedbestyrelse, der har givet grønt lys for våbentransporter til Irak.

I et indlæg på Modkraft argumentere de for at »betingelserne for Enhedslistens støtte til våbentransport til Irak ikke er opfyldt«.

– Enhedslisten (bidrager, red.) med tilslutningen til beslutningsforslaget til en de facto anerkendelse af begrebet »koalitionen af villige«, som især amerikanerne siden invasionen af Irak i 2003 har anvendt som metode til at omgå FN, når det passede ind i deres interesser, lyder kritikken blandt andet.

Man sætter samtidig spørgsmålstegn ved, om den militære støtte overhovedet kommer kurderne, herunder venstrefløjsbevægelsen PKK, til gode.

– Det er beklageligt og vil højst sandsynligt fremover give næring til interne debatter og selvransagelse i lighed med perioden efter interventionen i Libyen, lyder vurderingen.

Læs hele debatindlægget »betingelserne for Enhedslistens støtte til våbentransport til Irak blev ikke opfyldt« hos Modkraft.

Læs artiklen »Vil Rigsadvokaten tiltale udenrigsminister Martin Lidegaard?« hos Modkraft.

Villumsen: Vi er på linje med kurderne

Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen svarer på kritikken i et indlæg offenltiggjort på Modkraft mandag den 8. september 2014.

– Jeg synes, der er alt mulig grund til at være kritisk overfor USA, og grundlæggende gør jeg mig ingen illusion om Obamas bevæggrunde til at støtte kurderne. Derfor så Enhedslisten selvfølgelig også helst, at det var FN, der ledte an i støtten til kurderne, og det er positivt, at FN har taget styringen af den humanitære indsats i Nordirak. Men der er samtidig ingen tvivl om at støtten til de kurdiske styrker sker i fuld overensstemmelse med Folkeretten, som selvfølgelig er en klar forudsætning for Enhedslisten, skriver Nikolaj Villumsen.

Han gentager, at Enhedslistens holdninger er på linje med progressive kurdiske organisationer og deres ønsker.

– Enhedslisten kan på ingen måde støtte indsættelsen af kamptropper eller kampfly i en ny Irak-krig. Vi støtter udelukkende, at Danmark transporterer våben og humanitærhjælp til kurderne, der bekæmper ISIL og forsvarer civilbefolkningen mod etnisk udrensning. Man kan som Castellani m.fl. mene at Enhedslisten burde stemme imod forslaget om transport af våben til kurderne, indtil terrorstemplingen af PKK er fjernet, men så indtager man et modsatrettet synspunkt end samtlige kurdiske organisationer i Danmark og ignorerer PKK’s opfordring til at støtte kurdernes kamp, mener udenrigsordføreren.

Læs hele kommentaren »Kurderne fortjener vores støtte« og deltag i debatten hos Modkraft.

Læs artiklen »Kurdernes modstand mod ”Islamisk Stat” - jihadisterne« hos Autonom Infoservice.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce