Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Svar
8. september 2014 - 12:14

Dansk krigsdeltagelse og støtte til kurderne

Allan Ahmad og Imdat Yilmaz undgår behændigt at forholde sig til at USA's imperialistiske magtspil, når de argumenterer for dansk våbentransport til Nordirak.

Det er faldet Imdat Yilmaz og Allan Ahmad for brystet, at Kommunistisk Parti ikke støtter USA's og det danske Folketings beslutning om at sende våben til kurderne.

Læs Imdat Yilmaz og Allan Ahmads kommentar »Våben til kurderne« på Modkraft

Vores holdning affærdiges hånligt som skrivebordsanalyse, hvorimod støtten til endnu en dansk krigsdeltagelse beskrives som konkret solidaritet med kurderne.

Der er to principielle spørgsmål i denne sag: Det ene er holdningen til USA/NATO og deltagelse i imperialismens krige. Det andet er spørgsmålet om holdningen til det kurdiske spørgsmål.

Når det gælder spørgsmålet om USA og NATO, er det Kommunistisk Partis holdning, at hovedårsagen til det kaos, der hersker i Irak, Libyen og Afghanistan, er skabt af USA og de lande, som har bidraget til de amerikanske krige. Den amerikanske imperialisme er hovedproblemet og kan aldrig blive en del af løsningen i retning af fred, demokrati, national selvbestemmelse. 

Ikke en eneste af de krige, USA har ført, har levet op til deres erklærede humanitære og demokratiske idealer. De har skabt en situation i de pågældende lande, som er værre, end før krigen startede.

Når det gælder støtten til kurderne, ved både Imdat og Allan, at Kommunistisk Parti har støttet og fortsat støtter det kurdiske folk og dets ret til national selvbestemmelse.

Læs også Nikolaj Villumsens indlæg »Kurderne fortjener vores støtte« på Modkraft

Læs også Castellani m.fl.: »Betingelserne for Enhedslistens støtte til våbentransport til Irak blev ikke opfyldt« på Modkraft

Det næværende kaos i Irak og fremgangen for IS bekræfter blot dette. Det er naivt at tro, at mere af en fejlslagne medicin nu vil virke. USA har aldrig og vil aldrig løfte en finger for et frit Kurdistan, lige så lidt som de vil stoppe Israel og sikre et frit Palæstina. USA er i langt højere grad bekymret over sine store olieinteresser i det nordlige Irak, som IS truer.

USA misbrugte kurderne i Irak i opgøret med Saddam Hussein. Det bragte ikke et frit og demokratisk kurdistan nærmere, men styrkede reaktionære kurdiske ledere. PKK blev lagt for had og sat på terrorlisterne, og ROJ-tv fik frataget sin sendetilladelse som betaling til Tyrkiet for at støtte Anders Fogh som leder af NATO. 

Imdat Yilmaz og Allan Ahmad undgår desværre at forholde sig til principperne i dette spørgsmål.

Derfor vil de blive trukket ved næsen af USA og de danske NATO-tilhængere for at støtte en række af nye krige og angreb, som USA står bag, hvis bare det sælges af imperialismen som en humanitær indsats. Sporene for overfaldet på Libyen skræmmer.

Når det gælder støtten til kurderne, ved både Imdat og Allan, at Kommunistisk Parti har støttet og fortsat støtter det kurdiske folk og dets ret til national selvbestemmelse.

Vi har aldrig vaklet i kravet om at fjerne PKK fra terrorlisterne. Vi har ydet en meget omfattende støtte i kampen mod forbuddet med ROJ-tv.

Vi står fast på denne støtte og har også brugt den aktuelle situation til at påpege det hykleriske dobbeltspil, der nu føres af USA og dets allierede overfor kurderne. Men det betyder ikke, at vi støtter, at de kurdiske organisationer nu finder sammen omkring et samarbejde med USA.  

Når I taler om »vores allierede i NATO«, vil jeg blot understrege, at hverken kommunisterne eller fredens kræfter har allierede i NATO. Det er verdens største krigsmager. En fjende mod folkene fra første dag efter organisationen blev oprettet. Nu med kurs mod oprustning og nye krige. Det kommer aldrig til at ske i vores navn eller med vores stemmer.

Jørgen Petersen er formand for Kommunistisk Parti

Indlægget bringes også i avisen Arbejderen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce