Annonce

Tyrkiet
11. juni 2013 - 11:48

Tyrkisk politi rydder Taksim-pladsen

Taksim-pladsen i Istanbul er blevet ryddet af politiet. Den nærliggende Gezi-park er stadig fuld af demonstranter.

[Opdateret:] Kampklædt politi trængte tidligt i morges gennem barrikaderne på Istanbuls centrale Taksim-plads. 

Der rapporteres om voldsomme kampe mellem politi og demonstranter. Politiet har brugt tåregas og vandkanoner. En mindre gruppe demonstranter har kastet med molotov-cocktails, og en af politiets TOMA-vogne med vandkanoner stod på et tidspunkt i flammer. 

Aktivister anklager på de sociale medier, forklædte politi-provokatører for at starte gadekampene. Demonstranterne i og omkring Gezi-parken har indtil nu været overvejende fredelige.

Det lykkedes kortvarigt politiet at rydde pladsen, men demonstranter strømmede senere tilbage. Klokken otte rykkede politiet ind igen. Istanbuls guvernør Hüseyin Avni Mutlu har lovet at politiet vil fortsætte indtil pladsen er ryddet.

Premierminister Recep Tayyip Erdoğan havde lovet at møde repræsentanter for demonstranterne onsdag. Men han holdt kort efter konfrontationerne en tale, hvor han bakkede op om politiet og erklærede at han ikke ville udvise nogen tolerance overfor demonstranterne, hvis de fortsætter deres protester. 

Amnesty International har fordømt talen, og holder Erdoğan personligt ansvarlig for den efterfølgende vold.

Halvtreds advokater blev senere anholdt under en fredelig sit-in demonstration mod politi-vold udenfor en retsbygning i Istanbul.

Læs artiklen »Politiet strammer grebet om Taksim« hos Politiken.

Læs artiklen »Istanbul riot police move in to clear Taksim Square« hos The Guardian. 

Læs artiklen »At least two injured as police enter Taksim Square to 'clear banners'« hos Hürriyet Daily News.

Se rapport fra Taksim-plads via Al Jazeera English.

Politiet holder sig væk fra Gezi-parken

Ifølge Istanbuls guvernør Hüseyin Avni Mutlu, er formålet med politiets aktion udelukkende at fjerne bannere på bygninger og monumenter. Politiet der er i gang med at rydde pladsen, vil ifølge guvernøren ikke røre demonstranter i den nærliggende Gezi-park.

På trods af guvernørens forsikringer, bevægede kampklædte betjente sig alligevel ind i parken ved en to-tiden. De trak sig dog hurtigt tilbage til Taksim-pladsen, efter en kort konfrontation med demonstranterne rapporterer den tyrkiske avis Hürriyet.

Gezi-parken har været omdrejningspunkt for en national protestbevægelse, siden politiet den 31. maj angreb fredelige demonstranter i parken. Demonstranterne var forsamlet for at protestere mod planer om at rive parken ned for at bygge et indkøbscenter.

Demonstrationer spredte sig i hele landet, og udviklede sig til sig til en bredere protestbevægelse mod Erdoğans regering. Politiet har slået hårdt ned på demonstrationerne, og indtil videre er tre mennesker døde og mere end 5.000 såret. Regeringen siger at 600 betjente er blevet såret. 

Læs artiklen »Riot police enter Taksim's Gezi Park« hos Hürriyet Daily News.

Læs også Modkrafts tidligere dækning af protesterne.

Læs artiklen »Parkprotester varsler politisk forår i Tyrkiet« hos Modkraft.

Læs artiklen »Tyrkiet: To demonstranter dræbt – uroligheder fortsætter« hos Modkraft.

Læs artiklen »Folkelige protester mod Tyrkiets regering spreder sig« hos Modkraft.

Læs artiklen »Protest mod indkøbscenter udløser gadekampe i Istanbul« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce