Annonce

Tyrkiet
2. juni 2013 - 15:06

Tyrkiet: To demonstranter dræbt – uroligheder fortsætter

Amnesty International melder om to dræbte demonstranter efter sammenstød i Istanbul. Urolighederne fortsætter søndag i Tyrkiets hovedstad. Støttedemonstration i København.

Søndag den 2. juni har der for tredje dag i træk været sammenstød mellem demonstranter og politi i den tyrkiske by Istanbul.

I landets hovedstad Anakara opstod der ligeledes uroligheder, da op mod 1.000 demonstranter forsøgte at komme frem til premierminister Recep Tayyip Erdogan kontor i byen.

Premiereministeren og hans regering har været under heftig kritik siden politistyrker ved hjælp af vandkanoner og store mængder tåregas ryddede en protestlejr mod oprettelsen af et indkøbscenter i Taksim Gezi parken i Istanbul fredag.

Søndag meddelte Recep Tayyip Erdogan, at man alligevel ikke vil bygge et indkøbscenter på stedet – men fastholder, at parken skal fjernes, så der kan blive plads til en moské.

Læs artiklen »Turkey protesters return to Ankara and Istanbul streets« hos BBC.

Læs artiklen »Turkey protesters clash with police« hos Al Jazeera.

Læs artiklen »Turkish PM Erdoğan retires mall project, vows mosque in Taksim« hos Hürriyet.

To demonstranter dræbt

Flere hundredetusinde mennesker har været på gaden i weekenden og der har været demonstrationer imod den tyrkiske regering i flere end 70 byer i hele landet.

Omkring 1.700 mennesker er ifølge myndighederne blevet anholdt i forbindelse med urolighederne, som er de største i Tyrkiet i årevis, og hundredvis er blevet såret – heraf flere alvorligt.

Mens den direkte anledning til protesterne er rydningen af teltlejren »Occupy Gezi«, så har politiets opførsel udløst en bølge af vrede, som har mobiliseret store dele af ikke bare venstrefløjen, men også mange almindelige borgere, som er modstandere af den tyrkiske regerings religiøse konservatisme og autoritære tendenser. 

Se demonstranter bygge barrikader i Istanbul (lørdag).

Se politiet blive stenet ud af Taksim pladsen (lørdag).

De tyrkiske medier bliver af demonstranterne beskyldt for at ignorere omfanget af begivenhederne og på internettet, hvor mange af protesterne bliver organiseret, har der været forlydender om adskillige dræbte demonstranter.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International bekræftede søndag, at to personer ifølge deres oplysninger har mistet livet under de voldsomme protester, som fulgte efter rydningen Gezi parken.

På de sociale medier kan desuden ses adskillige amatørvideoer, hvor tilfældige mennesker bliver tæsket af politiet, skudt i hovedet med tåregasgranater eller falder bevidstløse til jorden efter de er blevet ramt af stråler fra politiets vandkanoner.

Læs pressemeddelelsen »Turkey: Disgraceful use of excessive police force in Istanbul« hos Amnesty International.

Besøg fotobloggen »Occupy Gezi«.

Læs artiklen »Folkelige protester mod Tyrkiets regering spreder sig« hos Modkraft.

Demonstration i København

I København samledes omkring 100 herboende tyrkere og danskere søndag til en manifestation på Rådhuspladsen for at vise deres støtte til de tyrkiske demonstranter.

De fremmødte gik herfra til Nytorv med et banner med teksten »Kæmp Istanbul«.

Der har været lignende solidaritetsdemonstrationer i byer over hele verden.

Læs analysen »The Right to the City Movement and the Turkish Summer« hos Jadaliyya.

Læs det åbne brev »What is happening in Istanbul« hos Defnesuma Blogs.

Se Modkrafts optagelser fra demonstrationen i København.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce