Annonce

Udland
20. november 2013 - 13:10

Svensk politi slår til mod militante antifascister

Efterretningstjenesten og politiets indsatsstyrke ransagede tirsdag 13 adresser i Sverige: Venstreradikale fra organisationen Revolutionära Fronten anholdt for vold, våbenbesiddelse og forberedelse til brandattentat.

Omkring 10 personer med forbindelse til den militante venstrefløjsorganisation Revolutionära Fronten er tirsdag den 19. november blevet anholdt af svensk politi.

Det skete i en stor koordineret aktion i samarbejde med efterretningstjenesten, hvor 13 adresser i blandt andet Västra Götaland, Sörmland, Eskilstuna og Stockholm blev stormet af betjente fra politiets indsatsstyrke. 

De anholdte, der er mellem 18 og 25 år gamle, er mistænkt for medvirken til vold og hærværk samt besiddelse af brandbomber, slagvåben og forberedelse af ildspåsættelse.

Læs artiklen »Gryningsräd mot vänsterextrema« hos Afton Bladet.

Læs artiklen »Tiotal vänsterextremister gripna av polis« hos SVT.

Videovold efterforskes

Anholdelserne kommer efter, at Revolutionära Fronten, det seneste år har optrappet en militant og meget åbenlys kampagne mod den yderste højrefløj i Mälardalen-området nær Stockholm.

Den venstreradikale organisation har således offentliggjort flere videoer på internettet, hvori de har dokumenteret deres ofte målrettede, voldelige overfald på deltagere i nynazistiske demonstrationer og møder, samt hærværk mod højreekstremisters private hjem.

Ifølge en talsmand for politiet udspringer tirsdagens anholdelser af efterforskningen af netop to konkrete voldsepisoder fra i år og sidste år, som Revolutionära Fronten har taget ansvaret for i deres »propagandavideoer«. 

Læs artiklen og se video: »Här går vänsterextrema till attack på högerfesten« hos SVT.

Alle anholdte aktivister - på nær en enkelt - er løsladt igen onsdag og i en kommentar til sagen skriver Revolutionära Fronten på deres facebook-side samme aften:

– We have been doing what we do for over 10 years. About the police raids that went down during the tuesday, we want to say; This has happend before, it will happen again. We will never stop. Antifascism is always self defence.

Besøg Revolutionära Fronten's facebook-side her.

»Vi vil forandre det her samfund«

Allerede i sommers valgte politiet at give flere højreekstremister personbeskyttelse for at dæmme op for overfaldende og medierne begyndte, som tidligere omtalt på Modkraft, at sætte kritisk fokus på organisationens aktiviteter.

Læs artiklen »Svensk politi retter fokus mod militante venstrefløjsaktivister« hos Modkraft.

Som en reaktion på den store opmærksomhed og den efterfølgende debat gjorde Revolutionära Fronten to ting.

De udsendte en »greatest hits« video, hvor de samlede højdepunkter fra deres sammenstød med højreekstremister.

Se »Revolutionära Fronten Samlingsfilm 2012-2013« her.

 

Udover videoudgivelsen skrev de i slutningen af august en tekst, hvori de begrunder deres valg af metoder og forklarer deres syn på den antifascistiske kamp.

Organisationen forklarer her, at deres kamp mod den yderste højrefløj bygger på de historiske erfaringer fra Anden Verdenskrig og er en integreret del af en revolutionær, antikapitalistisk kamp for et andet samfund.

Det liberale demokrati kan ifølge Revolutionära Fronten ikke stoppe nazismen, da »alle forsøg på at tale fornuft med fascismen er dømt til at mislykkes«, og derfor må arbejderklassen tage sagen i egen hånd.

– Vi vil forandre det her samfund. Vi accepterer ikke højreekstremismens genkomst, og vi accepterer ikke den grundforudsætning, som den bygger på: det nyliberale økonomiske system, skriver Revolutionära Fronten og fortsætter;

– Derfor bekæmper vi fascister på gaderne. I folkelige bevægelser, i fagforbund og kampagner adresserer vi samtidigt de virkelige problemer. Arbejdsløsheden, boligmanglen, krisen i pleje, skole og omsorg, socialdemokratiets forfald, integrationsproblemer og alt det, som er en del af det nye Sverige.

Læs hele Revolutionära Frontens kommentar »Antifascisme er en forebyggende foranstaltning« hos Modkraft.

Læs artiklen og hør interviewet »Avslöjar: Vänsterpolitiker försvarar extremvåldet« hos SVT.

Interview med Revolutionära Fronten

Da Modkraft sidst skrev om politiets og de svenske mediers kritik af Revolutionära Fronten førte det til flere læserhenvendelser fra folk, som afviste, at organisationen bliver betragtet som kontroversiel blandt danske og svenske venstreradikale og antifascister.

Derfor lavede Modkraft umiddelbart efter et mailinterview med Revolutionära Fronten, som bringes herunder.

I interviewet, der er lavet i slutningen af august, uddyber den svenske aktivistgruppe deres synspunkter yderligere.

Modkraft: Der har denne sommer været en stort medie-fokus på jeres gruppe. Hvordan forholder I jer til denne opmærksomhed?

– Mediedækningen har haft et meget stort fokus på volden og meget lidt på den politiske baggrund for, hvorfor vi bruger vold. Så vi mener ikke, at der har været en balanceret dækning eller, at pressen – med visse undtagelser – har givet et retvisende billede af vores aktiviteter.  

Modkraft: Hvordan har I oplevet politiets øgede opmærksomhed?

– Politiet er i princippet altid efter os på den ene eller den anden måde. Vi er jo selvsagt ubekvemme i statens øjne. Men jeg kan ikke påstå, at vi har oplevet mere repression den seneste tid. Politiet ved lige så vel som os, at det ikke er nogen nyhed, men noget vi har gjort i 10 år. Det er bare medierne, som har fået øjnene op for det.

Modkraft: Har den seneste tids medie- og politifokus ændret noget ved jeres politiske arbejde?

– Vi lader ikke vores taktik afhænge af, hvad politi eller medier synes om os, da de selvfølgelig vil gøre alt for at miskreditere os, da vi er deres politiske modstandere og kæmper for et helt andet samfund end de repræsenterer.  

Modkraft: Hvad er jeres aktuelle politiske fokusområder?

Vi har i længere tid haft en kampagne mod en arbejdsgiverforening (bemanningsföretag, red.) der lige er slut. Vi er i opstartsfasen af en ny kampagne, men detaljerne er ikke klare endnu. I øvrigt går arbejdet som sædvanligt med propagandaspredning, intern udvikling og antifascisme

Modkraft: Hvorfor er jeres hjemmeside lukket? 

– Vi har problemer med vores webudbyder for tiden, men håber på at finde en løsning snarest.

Modkraft: Hvordan ser I på den aktuelle politiske situation i Sverige – og hvordan afspejler denne holdning sig i jeres politiske arbejde?

– Der har været en højrebølge i Sverige siden den borgerlige regering fik magten ved valget i 2006 og vi ser en tendens til, at partier som Sverigesdemokraterne og Svenskernes Parti forsøger at bide sig fast som en direkte konsekvens af nedskæringer og den omfordelingspolitik, som regeringen står for. 

– I en tid med økonomisk krise og social nedrustning kommer den yderste højrefløj altid til at vokse sig stærkere på grund af folks utilfredshed. Det store problem er, at der ikke findes noget stærkt alternativ til venstre, som kan tage kampen op i disse vigtige spørgsmål, da Socialdemokraterne og Venstrepartiet er blevet ynkelige liberale og tandløse i deres politik.

Modkraft: Jeres antifascistiske arbejde har fået meget opmærksomhed på grund af de såkaldte »hjemmebesøg« og videoer på internettet, som viser slagsmål med nazister. Hvorfor mener I, at det er nødvendigt at benytte disse metoder?

– Vi filmer vores arbejde for at vise verden, hvad vi laver. De metoder vi anvender er valgt ud fra en konkret vurdering af, hvad der giver størst gennemslagskraft. At møde fascister med ord og diskussion er totalt meningsløst, da hele deres ideologi netop handler om at fratage os muligheden for at arbejde demokratisk.

– Du kan måske overtale en enkelt fascist igennem en diskussion, men en større bevægelse handler altid i sidste ende om vold og magt, og intet andet, lige meget, om de har slips eller uniform på.

Modkraft: Hvilken effekt ønsker I med disse aktioner og virker det i forhold til at stoppe den yderste højrefløj? Hvad er erfaringen indtil videre?

– Vi ønsker at besværliggøre fascisternes mulighed for at organisere sig. Vi forholder sig os selvfølgelig konkret til hver enkelt situation, men vores er erfaring er, at kompromisløs militans, hvor vi ikke moraliserer over brug af vold, er effektivt.

Modkraft: Hvordan er jeres forhold til resten af venstrefløjen og det autonome miljø? 

– Selvfølgelig findes der folk, som synes vi er for ekstreme, men der findes også mange, som erkender behovet for, at der findes en gruppe, som tager de kampe, som den øvrige venstrefløj ikke tør tage.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce