Annonce

Fest-protest
19. august 2014 - 19:00

Venstreradikale angriber Pride-parade indefra

Danske queer-feminister fra KaPow Collective sætter antikapitalisme og antifascisme på dagsordenen til årets Copenhagen Pride. I Sverige deltager venstreradikale også i den officielle LGBT-parade.

I mange år har danske venstreradikale taget afstand fra, boykottet og skabt alternativer til den årlige Copenhagen Pride fordi man har ment, at den er alt for kommerciel eller ligefrem racistisk.

Men sådan er det ikke længere.

I år arrangerer det queer-feministiske netværk KaPow Collective en ’sort-lilla’ blok, som en del af den officielle parade, der finder sted i København den 30. august.

Initiativet er inspireret af venstreradikale aktivister i Sverige, der de seneste år har taget de officielle Pride-arrangementer til sig og fester igennem imod kapitalisme, fascisme og transfobi.

Besøg Copenhagen Pride's hjemmeside her.

Sverige: Fest og socialisme

Lørdag den 9. august blev der afholdt Regnbueparade i Malmø.

Her deltog HBTQ-personer (homo-, bi-, trans og queer, red.) fra byens udenomsparlamentariske venstrefløj med egen blok med musikvogn, bannere og taler.

Højlydt, farverig fest mødtes med radikale politiske paroler og et budskaber om at ’antifascisme er selvforsvar’ i hvad der endte med at blive den største blok i hele optoget.

– Sorte og pink farver er ikke bare de pæneste farver, men også den fedeste blok i årets regnbueparade i Malmø. Lastbil med queermusik, politik, konfetti og mega meget fest, lød det i invitationen. 

– Vi er HBTQ-kæmpende friheds-socialister for vi ved at vi aldrig får noget gratis. Vi må selv tag det vi behøver. Vi behøver noget mere love, der lukker os ind i det kapitalistiske heterosamfund. Vi behøver socialisme.

Læs grundlaget »Malmö: Rosa-svart block i Malmöprideparaden 9 aug« hos Motkraft.net.

Læs artiklen »Fest och kamp lika viktigt under Pride« Skånes Fria.

Læs interviewet »”Paraden riskerar att bli ett jippo”« hos Skånes Fria.

Blandt talerne i den venstreradikale blok var én af de personer, som på Kvindernes Internationale Kampdag i marts blev overfaldet med kniv af nynazister i byen.

Læs talen her: »VOLD # 2: "Antifascisme er selvforsvar"«.

Lignende antikapitalistiske blokke kunne også opleves til parader for seksuelle og andre minoriteters rettigheder i Göteborg og Uppsala i år.

I Stockholm boykotter det venstreradikale miljø dog Priden.

Byens HBTQ-bevægelse har de seneste år i stedet afviklet Anarchopride, da man mener, at den officielle Stockholm Pride er et ’utrygt rum’ på grund af politiet og integrationsmyndighedernes deltagelse i arrangementet.

Læs om »Stockholm: Anarchopride 2014 – Queerextremist« hos Motkraft.

Læs mere på Anarchoprides hjemmeside.

Historisk anspændt forhold

I Danmark har den yderste venstrefløj traditionelt set også været meget kritisk overfor Copenhagen Pride, der fandt sted første gang i 1996.

Årsagen er, at man afviser arrangørernes forsøg på at ’normalisere homoseksuelle’ ved at skabe en alliance med erhvervslivet og repræsentanter for det politiske system.

Stemningen mellem Copenhagen Pride og de venstreradikale har desuden været anspændt, da arrangørerne har uddelt priser til politiet og adskillige borgerlige politikere, herunder tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), mens uanmeldte deltagere med ’upassende budskaber’ omkring eksempelvis asylansøgeres rettigheder er blevet smidt væk.

Første år var der dog en uformel blok, mens den militante kønsseparatistiske Patruljen til Udrensning af Tvangsheteroseksualitet (PUT) ligeledes deltog uanmeldt i paraden i 1997 og 98. 

De følgende år blev arrangementet boykottet, mens der i perioden 2003 til 2008 blev afholdt parallelle begivenheder under navnene KLAM, TAM og SKAM i Ørstedsparken og Folkets Park. 

Her blev der sat kritisk fokus på Pridens kommercialisering og usynliggørelse af  undertrykkelse af fattige og udstødte – særligt immigranter, transpersoner og queers – samt retten til at forsvare sig imod hate crimes.  

Læs artiklen »Pride og anti-Pride mellem tolerance og hatecrimes« hos Modkraft.

Læs kommentaren »Stolthed! - over hvad?« hos Modkraft.

Læs debatindlægget »Separatistisk topologi« hos Modkraft.

I 2006 blev Enhedslistens Queerudvalg dannet, og medlemmer herfra valgte i 2011 at involvere sig i planlægningen af paraden og inddrage paroler imod VKO-regeringen og hate crimes.

Besøg Enhedslistens Queerudvalgs hjemmeside her.

Stemningen blev til en vis grad blødt op sidste år, da gruppen LGBT Asyl fik en blok til paraden ligesom der både sidste år og i år indrettes den såkaldte Pride Square på Rådhuspladsen, hvor gruppen har en stand.

Gruppen er dog ikke erklæret antikapitalistisk.

Læs om begivenheden »LGBT Asylum Pride« hos facebook.

Læs artiklen »Ny asylgruppe ser dagens lys« hos Modkraft.

KaPow: Indenfor Priden, udenfor normalen

KaPow Collective blev dannet i 2012 og har siden udviklet sig til et netværk af unge venstreradikale kvinder og andre venstreorienterede queerfeminister, som blandt andet arrangerer fester og dj-kurser.

Den 30. august arrangerer netværket en blok i Copenhagen Pride, der skal være »en massiv modpol til den ellers stærkt kapitaliserede Pride« og samle folk under parolen »Ingen queer-kamp uden antifascistisk og antikapitalistisk kamp«.

Læs mere om begivenheden »KAPOW COLLECTIVE PRESENTS: SORT-LILLA ANTIFASCISTISK, ANTIRACISTISK, ANTI-TRANSFOBISK OG ANTIKAPITALISTISK BLOK TIL CPH PRIDE« på facebook.

Initiativtageren til demo-blokken, Kimmi Amilla Næve, fortæller, at formålet desuden er at skabe et alternativ til de mandsdominerende og ’homonormative’ tendenser ved Priden.

– Vi er en håndfuld, der føler, at Priden er blevet et udvandet projekt, der mere appellerer til et stærkt forbrug, og i høj grad hylder denne såkaldte præmiehomoseksuelle hvide mand, siger Kimmi Amilla Næve, til Modkraft.

Hun understreger, at hun taler på egne og ikke på hele KaPow Collectives vegne, da netværket består af en masse enkeltpersoner og fungerer som en platform for en masse forskellige initiativer, og derfor ikke har én samlet stemme.

Kimmi Amilla Næve mener grundlæggende, at »Priden er blevet symbolet på en fri-porno-og-vindmøller-danskhedskonstellation, der bruges som en brik i en os-og-dem-retorik«.

Men netop derfor er det også vigtigt at være tilstede og præsentere et alternativ, lyder det.

– Vi vil gerne tage plads til alle os, der ikke bliver inkluderet i normalen. LGBT(Q) kommer fra forskellige baggrunde, vi ser forskellige ud. Frem for alt adskiller vi os fra resten af Priden ved, at vi forsøger at have en refleksion over os selv og andre minoriteter, siger Kimmi Amilla Næve.

– Vi vil gerne sætte spørgsmålstegn ved samfundets grundlæggende strukturer. Mainstream LGBT-miljøer tager ofte ikke hensyn til, at nogen har en anden etnisk baggrund, at nogen er fattige, at nogen ikke er kropskakable og så videre.

Hun tilføjer, at KaPow Collective-blokkens politiske paroler udspringer af et ønske om at synliggøre de kampe, som ofte bevidst eller ubevidst glemmes i den homoseksuelle normalitetsdyrkelse i samfundet og til de festparaderne.   

– Vi vil være et synligt alternativ til Pridens præmie-homoer. Derfor synes vi, at det er vigtigt at gå på gaden og bashe back over al kapitalismen, der gennemsyrer Priden. Fordi lige såvel som man kan være heteronormativ, kan man være homonormativ.

– Vi forsøger at tilbyde en Pride, der er intersektionel, det vil sige en Pride, der rækker ud over enkeltsager, men griber fat i forskellige undertrykkelsesmekanismer på samme tid.

Læs artiklen »Det queerfeministiske netværk KaPow Collective i medvind« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce