Annonce

kommentar
23. august 2012 - 10:34

Stolthed! - over hvad?

To transkvinder har fortalt om deres grusomme møde med Røde Kors og dansk asylpolitik. Men Priden og mange LBGTQ-organisationer og personer er øjensynligt ikke interesserede. Og mere optagede af at feste og snakke om, hvor slemt det er andre steder.

For en uge siden stod to kvinder frem i pressen og fortalte deres historier om at være asylansøgende transpersoner i Danmark. Om hvordan man bliver behandlet af Røde Kors: Transpersoner bliver placeret i afdelinger for det køn, de fik tildelt ved fødslen, i stedet for i afdelinger for det køn, som de identificerer sig med og lever som. 

Konsekvenserne – vold, systematisk voldtægt, manglende adgang til hormonbehandling, og de følger det har – er ikke svære at forudse. Deres historier ender med den enes udvisning fra Danmark, mens den anden venter på formentlig samme afgørelse.

Den samme dag kom en officiel forklaring i Politiken fra Røde Kors' asylchef Anne La Cour, som viser at disse to historier ikke er enkelt-isolerede tilfælde. Det er den behandling, man kan forvente som asylansøgende transperson i Danmark: "Men vi placerer hende ikke på en kvindegang, for den er jo absolut for kvinder, der kan vi jo ikke tillade os at placere en mand". Så upåvirket kan man altså være af konsekvenserne af sin egen fuldstændigt spejlblanke uvidenhed og transfobi, hvis direkte konsekvens er vold, massevoldtægt og flugt.

Røde Kors har travlt med at bure folk inde, give dem numre og ukritisk gøre alt hvad lovgivningen dikterer. De må også have travlt med at vaske blod af hænderne og skylle den dårlige smag ud af munden. Så travlt at der er åbenbart ikke tid til at sætte sig ind i selv de mest grundlæggende forhold omkring LGBT-personer. Det asylindustrielle kompleks må siges at være meget tydeligt i Røde Kors' big business med at drive lejre på baggrund af en fremmedfjendsk udlændingepolitik.

Historierne om Fernanda og Paola kom i pressen ugen før priden, - som i år skulle forestille at have et formål: Pride with a purpose! Uanset hvad, burde mishandling og diskrimination af transpersoner i asylcentrene have forårsaget en kraftig reaktion fra LGBT-miljøet (og fra politikere, menneskerettigheds- og asylorganisationer samt det øvrige samfund). Men hvad skete der? Tavshed fra næsten alle sider. Kun Trans-Danmark kom med en offentlig fordømmelse og krav om ændring af lov og forhold på asylcentrene.

Men hvad med alle de andre såkaldte "LGBT-foreninger"? Hvorfor har vi ikke hørt LGBT Danmark, Copenhagen Pride, Blus, Sabaah, Pangea International, Aids-fondet, Lambda, MIX Copenhagen, TiD, GayNord, Pan Idræt eller andre udtale sig? Hvorfor kom de ikke på banen med kritik af den behandling en af deres selvvalgte grupper, transpersoner, udsættes for?

Hvorfor er det queerpolitiske miljø så tavst? Er der for langt fra det akademiske elfenbenstårn og ud på gaden? Bliver man for synlig ved at træde uden for de lukkede døre i Ungdomshuset og sikkerheden blandt andre synsfæller i Queerfestivalen? Hvorfor er der kun en meget lille gruppe mennesker rundt om Fernanda, som er i gang med at prøve at vække opmærksomhed om det, der sker i Danmark?

Paola - Stop the deportations!Fernanda og Paola prøvede selv at samle folk om sig og demonstrere mod asylforholdene under priden. Kun en lille gruppe dukkede op for at støtte deres politiske kamp for en retfærdig behandling og et liv i sikkerhed ved at marchere med dem, lave skilte og uddele pamfletter.

Paraden var ellers velbesøgt i år, et hav af LGBT-personer, LGBT-foreninger, CGLCC-medlemmer, virksomheder, politiske partier og alt muligt andet. Inklusiv en statsminister, en indenrigsminister og en overborgmester. De få skilte i paraden, som ikke var logoer eller kommercielle reklamer, kom ikke fra en LGBT-organisation, men fra Amnesty International og handlede om, hvor forfærdeligt man har det som LGBT-person i andre lande end Danmark.

Fest, regnbueflag og høj musik krydret med tomme politiske floskler kan, ligesom talerne på Rådhuspladsen, "Pride Square", efter paraden i Pride Show, og den officielle fest med det interessante navn "All Rights Copenhagen - Pride With A Purpose", åbenbart give mange lyshudede, lyshårede LGBT-danskere god samvittighed - ikke et ord om asylpolitikken.

Måske er branderten så intens, musikken så høj og priserne ligeså, at det kan overskygge, at det hele er et kæmpe bedrag. Selv når avisartiklerne om transpersoner som Fernanda og Paola i løbet af pride-ugen gør det meget tydeligt, at der sker systematiske overgreb på og diskrimination af LGBT-personer her i landet.

For at understøtte den pink(washed) eventyrhistorie om hvor godt det er her og hvor forfærdeligt det er derude, i den fattige verden, som vi er så grundigt indhegnet fra i Danmark, blev en afrikansk LGBT-aktivist inviteret til priden. Frank Mugisha fra SMUG i Uganda stod og talte på scenen, men var der nogen, der lyttede? Folk var i hvert fald fulde og festede - og de lignede alt andet end nogen, der lyttede. Øllene og drinksene blev skyllet ned - og når flasken var tom, blev den nonchalant kastet ned til en af flaskesamlerne, som var en anden (mulig LGBT-)person fra Afrika, der ikke havde tid til at feste, men prøver at overleve ved at indsamle pant. Uligheden og hykleriet er til at få øje på!

I modsætning til den meste LGBT-aktivisme her i landet har SMUG faktisk en politisk målsætning, der rækker ud over "homoægteskab" og andre reaktionære heteronormative reproduktioner. Det er af så ekstremt kvalmende postkolonialistiske dimensioner at bruge en ugandisk LGBT-aktivist til at være legitimerende marionetdukke i den hvid-pink vestlige gode samvittigheds spil for galleriet, men det eneste, der er nogen, der brækker sig af på Pride Square, er de dyre drinks i regnbuens farver.

Dobbeltmoralen i priden springer i øjnene. Lige ved siden af scenen kunne man nyde synet af et telt og en vogn fra Røde Kors hele dagen. Hvordan kan Copenhagen Pride samarbejde med Røde Kors? Røde Kors som i øjeblikket fremstår som ansvarlige for, at transpersoner møder diskrimination og bliver udsat for systematiske overgreb i asyllejrene. Tror pride-arrangørerne virkelig, at de manglende politiske holdninger kan skjules ved at organisere en fest om, hvor frygteligt det er ude i verden og samtidig undlade at forholde sig til realiteten her i landet?

Pride with a purpose! Hvilket formål må man spørge? Selvfede hvide LGBT-middelklassedanskere, der har nok i sig selv, men som nu også kan pudse glorien, fordi de har købt en dyr billet til en fest kaldet  "All Rights Copenhagen - Pride With A Purpose" med andre selvfede hvide LGBT-middelklassedanskere. Fattige transpersoner fra fattige lande på flugt er der i hvert fald ikke nogen, der gider bruge tid på.

Hvorfor fik Fernanda og Paola så lidt støtte til priden? Er det fordi pride-deltagerne er enige i den danske asylpolitik? Er det måske fordi transpersoner stadig har en token-status i LGBT-miljøet? LGBT-begrebet har det med lynhurtigt at tabe B'et og T'et - også på Copenhagen Prides facebookside, hvor det lyder: "Helle Thorning med i Paraden, uanset hvilken politisk holdning man har, er det jo SKØNT at Statsministeren viser det homoseksuelle miljø opbakning!"

Hvorfor bliver priden og hele LGBT-miljøet ikke kritiseret af LGBT-medier som Out&About, PrideNews og Homotropolis for deres manglende interesse i sagen? For  Røde Kors' deltagelse i eventen? Hvorfor skal man ind på udenlandske hjemmesider for at finde en politisk vinkling?

Måske fordi priden er en lukket fest. En fest for de unge, veluddannede, veltrænede, middelklassedanske og andre vestlige ciskønnede homoseksuelle med normative kroppe, psyker, holdninger og liv. En fest hvor man iøvrigt kun kan deltage, hvis man har råd. Hvad er der at være stolt af? Homonationalisme og cishomonormativitet?

 

På lørdag er der demonstration imod udvisningen. Den starter ved Warehouse9, Halmtorvet 11 c, Kødbyen, på lørdag kl. 13. Se mere på Facebook.

Se også Modkrafts Kalender.

Skriv under på underskriftindsamlingen.

Andre tiltag organiseres bl.a. fra denne Facebook-side.

Info about the campaign and other stuff in English.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce