Annonce

Palæstina
31. oktober 2014 - 16:55

Udskældt sodavandsfirma lukker fabrik i ulovlig bosættelse

Det israelske firma SodaStream lukker deres fabrik i det besatte Palæstina efter katastrofal fald i aktier og indtjening. En sejr for international boykot-kampagne, mener aktivister.

Det israelske firma SodaStream, der laver sodavandsmaskiner og er på markedet i 45 lande, har besluttet at lukke deres fabrik i den ulovlige bosættelse Ma’ale Adumim i det besatte palæstinensiske område Vestbredden.

Det sker efter en international boykotkampagne har været en medvirkende årsag til et fald i virksomhedens indtjening på 42% og et dyk i SodaStreams aktiekurs på 58% i år.

En talsperson for virksomheden afviser over avisen The Guardian, at lukningen er en følge af det stigende internationale pres, men sker udelukkende af kommercielle årsager.

Læs artiklen »SodaStream Closing West Bank Factory Targeted by Boycotts in ScarJo Split« hos Bloomberg.com.

Læs artiklen »SodaStream to move factory out of West Bank Israeli settlement« hos The Guardian.

Læs artiklen »Israeli Firm, Target of Boycott, to Shut West Bank Plant« hos New York Times.

Aktivister: Boykot virker

SodaStream udmelding viser, at boykot i stigende grad er i stand til at stille virksomhederne til regnskab for »deres kriminelle aktiviteter og deltagelse i den israelske apartheid og kolonialisme.«

Det siger Rafeef Ziadah, som er den internationale samlende organisation for boykot af israelske varer kaldet Boycott, Divestment and Sanctions Movement (BDS-bevægelsen, red.), i en pressemeddelelse.  

– BDS-kampagnen har tvunget forhandlere i hele Europa og Nordamerika til at droppe SodaStream, og faldet i selskabets aktiekurs og skaden på SodaStreams brand i de seneste måneder er forårsaget af vores bevægelse, udtaler Rafeef Ziadah.

Det israelske sodavandsmaskine-firma har i forbindelse med lukningen, der sker ved udgangen af 2015, beklaget at beslutningen medfører tab af 500 palæstinensiske arbejdspladser.

BDS-bevægelsen minder dog om, at palæstinensere  ansat i virksomheden får meget mindre i løn end deres israelske kolleger, og at de palæstinensiske arbejdere har klaget over, at de arbejder under slavelignende forhold. 

BDS gør samtidig opmærksom på at deres boykotkampagne støttes af de palæstinensiske fagforeninger, som i stedet for israelske virksomheder i de illegale bosættelser ønsker palæstinensiske virksomheder, med ordnede forhold og som er med til at opbygge en sund økonomi i de palæstinensiske områder.

Læs pressemeddelelsen »SodaStream closes illegal settlement factory in response growing boycott campaign« hos BDS-bevægelsens hjemmeside.

Skepsis og stolthed i Danmark

Blandt danske Boykot Israel-aktivister er der både skepsis og forsigtig glæde og stolthed over nyheden.

– Jeg vil se det før jeg tror det, siger Irene Clausen fra den danske Boykot Israel bevægelse til Modkraft.

Hun fortæller, at allerede for tre år siden lovede direktøren for det daværende importfirma af SodaStream,  Empire AB, at de ikke længere ville importere maskinerne fra bosættelsen, men at de ville hente dem i Kina.

– Og det holdt ikke, de fortsatte importen. Men sagen viser jo at boykotten fungerer. Vi har bemærket, at efter den sidste Gazakrig har det så at sige nærmest ikke været muligt at opdrive israelske varer i danske butikker. De handlende vi taler med for eksempel på Grønttorvet fortæller os, at de ikke kan sælge israelsk frugt, siger Irene Clausen.

Så på trods af sin tydelige skepsis slutter Irene Clausen af med at sige:

– Vi hilser med stolthed at vores boykotaktion har virket.

Scarlett Johansson i uheldig dobbeltrolle

Kampagnen mod SodaStream fik for alvor luft under vingerne, da BDS-bevægelsen tidligere i år fik presset den verdensberømte amerikanske skuespillerinde Scarlett Johansson til at trække sig som ambassadør for den store britiske NGO Oxfam.

Årsagen var at Scarlett Johansson optræder i reklamer for SodaStream.

Læs artiklen »Scarlett skred fra Oxfam før Oxfam skred fra Scarlett« hos Modkraft.

I juni kunne BDS-bevægelsen også notere sig en anden stor sejr, da det dansk-britiske sikkerhedsfirma G4S besluttede at stoppe sit engagement i det israelske fængselsvæsen, der er berygtet for tortur af palæstinensiske fanger.

Det skete ligeledes efter en årelang boykot-kampagne.

Læs artiklen »G4S trækker sig ud af israelske fængsler efter protester« hos Modkraft.

Læs artiklen »Aktion mod salg af israelske varer i København« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce