Annonce

Menneskerettigheder
6. juni 2014 - 18:47

G4S trækker sig ud af israelske fængsler efter protester

Det dansk-britiske sikkerhedsfirma G4S opgiver at forny deres kontrakter med israelske fængsler efter pres fra international boykotkampagne. Danske og palæstinensiske aktivister opfordrer dog stadig til boykot af det udskældte firma.

Den internationale boykot Israel-bevægelse kunne i denne uge efter alt at dømme notere sig en stor sejr.

Torsdag annoncerede det danske-britiske sikkerhedsfirma G4S i forbindelse med deres årlige generalforsamling nemlig, at firmaet ikke vil forny deres kontrakter med Israels fængselsvæsen, når de over de kommende tre år udløber.

Beslutningen om at trække sig ud af de israelske fængsler kommer efter, at G4S tidligere har bekendtgjort, at firmaet stopper med at levere produkter og mandskab til en række militære checkpoints og en politistation på det besatte Vestbredden.

Det skriver Finansiel Times.

Læs artiklen »G4S to end Israeli jail contracts within three years« hos Finansiel Times.

Højlydte protester  

G4S har i en årrække været mål for en international kampagne, der har kritiseret firmaet for at medvirke til menneskerettighedskrænkelser og indespærring af politiske fanger på grund af firmaets arbejde i de israelske fængsler.

Både inden og under det netop afholdte møde i London var der ligeledes protester.

Forinden havde firmaet modtaget en højlydt opfordring til at boykotte Israel i form af et åbent brev underskrevet af blandt andre Sydafrikas Desmond Tutu, aktivisten Angela Davis, forfatter Noam Chomsky, rockstjernen Roger Waters og filmskaberne Ken Loach og Mike Leigh.

Læs artiklen »Desmond Tutu tells G4S to stop supplying to Israel prisons« hos The Guardian.

Læs åbent protestbrev til G4S.

Og på selve mødet måtte selskabets vagter smide en gruppe aktivister ud, der afbrød en beretning fra bestyrelsen for at protestere imod G4S’ rolle i Israel og deres medansvar for en flygtnings død i forbindelse med en deportation. 

Læs artiklen »G4S security guards violently remove protesters from AGM« hos The Guardian.

Læs artiklen »G4S risikerer retssag for drab på flygtning« hos Modkraft.

Se privatoptagelser af optrinnet på G4S-mødet her.

 

Det er uklart hvorfor G4S har besluttet at trække sig ud af de israelske fængsler netop nu.

Men kort før generalforsamlingen – i slutningen af maj – besluttede Microsoft-grundlægger Bill Gates, at sælge nogle af sine aktier i selskabet på grund af sagen.

Læs artiklen »Bill Gates Whittles Down G4S Investment Amid Israel Prisons Criticism« hos International Business Times.

Læs artiklen »Bill Gates Criticised for Investment in G4S' Israel Torture Prisons« hos International Business Times.

Aktivister: Fortsæt boykot

Hos både danske og palæstinensiske aktivister er der glæde over G4S’ beslutning, selvom man stadig er kritiske overfor om det udskældte sikkerhedsfirmaer vil holde deres ord.

– G4S kan mærke presset og image-problemerne forårsaget af den internationale kampagne imod deres medvirken til Israels militære besættelse, siger Randa Wahbe, der er advokat i græsrodskampagnen Addameer Prisoner Support and Human Rights Association.

– Men G4S har en lang tradition for at sige et og gøre noget andet, og har endnu ikke udsendt en skriftlig udtalelse om hvornår man endeligt vil stoppe kontrakterne med det israelske fængselsvæsen og andre dele af Israels apartheid regime, siger advokaten i en pressemeddelelese.

Læs artiklen »G4S ‘to end’ Israel prison contracts as pressure mounts over torture complicity« hos Electronic Intifada.

Besøg Addameer Prisoner Support and human Rights Association på facebook her.

Ida Hansen er talsperson for netværket BoykotG4S, som er en del af den internationale Boykot-bevægelse – kaldet Boycott, Divestment and Sanctions (BDS)-bevægelsen.

Hun mener, at man bør fortsætte med at boykotte G4S, da firmaet fortsat er aktiv i Israel.

– Vi er meget tilfredse med G4S' beslutning om ikke at forny deres samarbejde med det israelske fængselsvæsen, men vi kræver at G4S stopper alle kontrakter i bosættelser og i forbindelse med israelske besættelse, og derfor opfordrer vi stadig til boykot af G4S, siger hun til Modkraft.

– Det er tydeligt, at G4S' beslutning er resultatet af den internationale BDS kampagnes arbejde, og det er et fremragende eksempel på, at aktivisme over grænser kan presse virksomheder til at ændre adfærd, mener Ida Hansen.

– Trods G4S først har truffet beslutningen efter betydeligt internationalt pres, er det tankevækkende at et af verdens mest notoriske sikkerhedsfirmaer ikke synes at de kan forsvare at samarbejde med det israelske fængselsvæsen.

Læs artiklen »G4S udstyrer torturfængsler« hos Modkraft.

Læs artiklen »Stilladsarbejdere i aktion mod G4S's hovedkontor« hos Modkraft.

Læs artiklen »Boykot-aktivister til kamp mod G4S« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce