Annonce

Asylaktivisme
1. august 2016 - 13:42

Mens aktivister lavede blokade i luftavnen: Kvinde fra Uganda får genoptaget asylsag

En gruppe aktivister blokerede flere check-in-skranker i Københavns Lufthavn for at forhindre udvisning af en homoseksuel kvinde til Uganda. Under aktionen kom nyheden om, at kvinden får genoptaget sin asylsag.

Tre homoseksuelle kvinder fra Uganda har fået afslag på asyl og sidder fængslet med henblik på at blive deporteret.

Den ene af de tre kvinder stod mandag til at blive udvist, hvilket fik initiativet Welcome to Denmark til at arrangere blokade i Københavns Lufthavn.

Da det er kriminelt at være homoseksuel i det østafrikanske land, har Danmark tidligere givet opholdstilladelse til homoseksuelle fra landet. Dog ikke i de tre aktuelle sager. Endnu.

For mens omkring 20 aktivister i tre kvarter blokerede for check-in-skrankerne til Tyrkish Airlines, som efter planen skulle flyve kvinden fra Uganda ud af landet mandag, kom nyheden om, at kvinden får genoptaget sin asylsag i Flygtningenævnet.

- Det er direkte hyklerisk, at Danmark bryster sig ved en historisk tolerance for homoseksualitet, og vi har politikere og officielle instanser, der anerkender de livstruende forhold i Uganda for denne gruppe, men alligevel vælger vi at udsende disse kvinder. De har søgt til vores land for beskyttelse, og det har de krav på. Derfor bliver vi endnu en gang nødt til at minde vores regering om vores internationale forpligtelser, lød det fra aktionsgruppen Welcome to Denmark inden aktionen.

Læs artiklen »Forfølgelse af homoseksuelle i Uganda eksploderer« på Modkraft

Havde planlagt ny aktion

Modkraft får kort efter aktionens afslutning fat på Line Søgaard fra Welcome to Denmark.

- Vi havde håbet på det, men turde ikke tage chancen og slet ikke møde op. Vi havde også planlagt en blokade af check-in til et fly senere i dag. Men nu kan vi lykkeligt aflsutte aktionen, siger Line Søgaard.

Aktivisterne mødtes klokken otte på Nørreport, hvor de fordelte sig i mindre grupper og tog mod lufthavnen, hvor de samledes og blokerede check-in-skrankerne. Tyrkish Airlines skiftede mellem tre skranker, men aktivisterne fulgte med, når skranken blev skiftet til en anden, fortæller Line Søgaard.

Imens delte de flyers ud og informerede flypassagerer om den forventede udvisning.

De var lige blevet smidt væk af sikkerhedsvagter og politibetjente, da de fik opkaldet med nyheden om Flygtningenævnets beslutning.

Welcome to Denmark håber på, at den vil danne præcedens for de to andre kvinder fra Uganda, der stadig sidder fænglset med henblik på at blive udvist.

- Vi holder os orienteret og planlægger lignende aktioner, hvis de også skal udvises. Men vi afventer og håber på, at denne sag betyder, at det ikke kommer til at ske, siger Line Søgaard.

Kvindens advokat Jytte Lindgaard oplyser til Ritzau, at hun forventer, at der vil komme en endelig afgørelse i sagen om tre til fire måneder.

Udlændingestyrelsen har hidtil begrundet afslaget med, at de finder kvindernes sager utroværdige, men deres egentlige asylmotiv, nemlig at kvinderne er lesbiske og ikke kan leve i sikkerhed i Uganda, er ikke blevet taget til overvejelse.

- Udenrigsministeriet i Danmark gør det samtidig klart på deres hjemmeside, at homoseksualitet er strafbart ved lov og derfor udgør en risiko for homoseksuelle, som befinder sig i Uganda. Man må betragte udvisningerne som en direkte diskrimination af asylansøgernes menneskerettigheder, når vi advarer danskere om forholdene, men ikke beskytter asylansøgere mod dem, siger Line Søgaard.

Læs artiklen »Offentlig kendt homoseksuel i fare for at blive udvist af Danmark til Uganda« på Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce