Annonce

Landsretsdom
8. juni 2016 - 14:46

»Dom for terrorstøtte er en del af klapjagt på den kurdiske bevægelse«

Det er absurd, at Danmark på den ene side støtter PKK med våben og luftstøtte, men samtidig dømmer kurdere for terrorstøtte, fordi de har samlet penge ind til en tv-station, mener Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen. En 60-årig kurder blev anholdt på spektakulær vis øjeblikket efter, han var frifundet.

»Det er en sort dag for ytringsfriheden.«

Sådan lyder Nikolaj Villumsens umiddelbare reaktion, efter to kurdere onsdag formiddag er dømt for økonomisk terrorstøtte, fordi de har samlet penge ind til den kurdiske tv-station ROJ TV.

ROJ TV er tidligere dømt for »ensidig og ukritisk« dækning og at have propaganderet for PKK og at have modtaget økonomisk støtte fra PKK.

PKK står på EUs terrorliste, og derfor blev ti kurdere anholdt i 2012 og blev siden anklaget for terrorstøtte.

Ifølge Østre Landsrets dom onsdag var de to dømte kurdere bevidste om, at den økonomiske støtte til ROJ TV også var støtte til PKK. De sidste otte blev frikendt.

Læs Modkraft-artiklen »To kurdere dømt for millionstøtte til PKK«

Læs hele domsresuméet på domstol.dk her

»Kæmpe problem for ytrings- og pressefriheden«

Enhedslistens udenrigsordfører kalder dommen absurd og et kæmpe problem for ytrings- og pressefriheden:

- Vi står i den absurde situation, at det inden for terrorlovgivningen åbenbart er strafbart at samle penge ind til medier i Danmark. Det kan ikke være rigtigt, siger Nikolaj Villumsen og påpeger, at pengene blev samlet ind før, ROJ TV blev dømt for ensidig dækning og terrorpropaganda.

- Man lukker Roj TV på baggrund af ensidig dækning af den kurdiske konflikt, selvom det ikke burde være forbudt. For det er en del af pressefriheden, at man som medie kan dække konflikter, som man har lyst til. Derefter dømmer man to personer for terrorstøtte, fordi de har samlet ind til det medie. 

Klapjagt på den kurdiske bevægelse i Danmark

Han beskriver dommen som en del af en klapjagt på den kurdiske bevægelse i Danmark.

De anklagedes forsvarer har forsøgt at argumentere for, at det er fornuftstridigt at rejse en sigtelse om terrorstøtte, når PKK aktuelt er i koalition med de allierede i kampen mod IS i Syrien og Irak.

Læs Modkraft-artiklen »Forsvarere for terroranklagede kurdere: Sympati med PKK er ikke ulovligt«

Derfor er det, ifølge Nikolaj Villumsen, også absurd, at PKK stadig er at finde på terrorlisten.

- For omkring et års tid siden stemte et samlet folketing for transport af våben til Nordirak. Vi ved, at nogle af de våben gik til PKK. Og lige nu er der flertal i Folketinget, der vil give luftstøtte til PKKs søsterorganisation i Syrien. Det understreger, hvor absurd det er at have PKK på terrorlisten. Og samtidig kriminaliserer man danske kurdere, som har samlet ind til en tv-station og dømmer dem for terror. Det giver ingen mening.

Spektakulær anholdelse lige efter domsafsigelsen

Lige efter frikendelsen af de otte kurdere, blev en af de frifundne på ny anholdt. 

Civilklædte betjente havde ifølge Ritzau placeret sig i retssalen. De var hurtige til at anholde kurderen, som bor i Tyskland.

Ifølge mandens advokat havde Tyskland udstedt en arrestordre på den 60-årige.

Anholdelsen skete klokken 9.43, og inden 24 timer skal en dommer afgøre, om han skal fængsles med henblik på udlevering til Tyskland.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce