Annonce

14. juni 2016 - 14:15

Demonstranter er svært tilskadekomne efter gadekampe i Paris

Beretning fra Paris: Politiet har smidt tåregas, brugt vandkanon og chokgranater mod en stor demonstration i Paris i anledning af en national aktionsdag mod arbejdsmarkedsreformen »El Khomri«. Demonstranter angreb flere banker undervejs, og kampe mellem politi og demonstranter bølgede frem og tilbage ved Hôtel des Invalides. Flere demonstranter er svært tilskadekomne. Opdateret

Opdateret onsdag 15. juni. Ifølge flere medier er der op mod flere hundrede tilskadekomne demonstrationer efter gaarsdagens sammenstoed med politiet.
Ifølge kilder, som Modkraft talte med efter demonstrationen, var en demonstrant fra Zurich i livsfare, og blev opereret i nat.

Op mod 60 personer menes at være anholdt i demonstrationen og i de efterfølgende demonstrationer.

Ifølge Modkrafts udsendte var der flere spontane demonstrationer efter demonstrationen, der sluttede ved Hôtel des Invalides blev brutalt afsluttet af politiet, der brugte vandkanon og stormede græsplænen foran paladset, hvorefter det førte til voldsomme sammenstød med de fagforeningsmedlemmer, der stadig var tilstede.

Efter demonstrationen var der flere indkaldelser til spontante demonstrationer og det, som demonstranter omtalte som Wild Demos. En gruppe på omkring 100 mennesker mødtes kl. 19.00 for at tage til Senatet, hvor El Khomri loven blev vedtaget, men blev stoppet af politiet, i området omkring Latinerkvarteret og Sorbonne Universitet var der også flere demonstrationer, der dog også hurtigt blev stoppet af politiet.

Omkring klokken halv ti satte demonstranter ild til en bil, der tilhoerte sikkerhedsvagter fra Metroen ved Place de La RepubliqueFoto: Laura Na Blankholm

De tilstedeværende på pladsen, ventede på, at politiet skulle ankomme og en gruppe på omkring 100 sortklædte begyndte omkring klokken 23.00 at løbe ned ad Avenue de Republique, hvor de smadrede banker, byggede barrikader af containere og satte ild til biler i sidegaderne.

De fortsatte mod Belleville-kvarteret efterfulgt af mobile gendarmer med skjolde og knipler.
Omkring en time efter blev otte mennesker anholdt i Belleville.

Se liveopdateringen fra Paris Luttes

Opdateret 21.00: Ifølge fagforeningerne, der blandt andet stod bag dagens demonstration, deltog 1,3 mllioner mennesker i protester landet over. Ca. en million skulle ifølge arrangørerne havee deltaget i demonstrationen i Paris. Politiet anslår derimod, at 125.000 deltog i demonstrationen i Paris. Se billeder og reportage fra demonstrationen nedenfor.

Opdateret 17.15: Modkrafts udsendte melder, at der er sat vandkanoner ind mod demonstrationen, som nu er nået frem mod endemålet, hvor kampe mellem politi og demonstranter bølger frem og tilbage. Læs mere nedenfor.

Opdateret: 15.15: Demonstranter er begyndt at angribe banker. Nogle er løbet ind i en af bankerne langs demonstrationens rute og har smidt bankens møbler ud på gaden. Læs mere nedenfor. 

- Paris, rejs jer!

Sådan lyder et af kampråbene i dagens store demonstration mod arbejdsmarkedsreformen »El Khomri,« der tirsdag eftermiddag går gennem gaderne i Paris.

For mens EM i fodbold afholdes i Paris og resten af Frankrig, fortsætter de massive protester og strejker, der samles under utilfredshed mod Hollande-regeringens arbejdsmarkedsreform »Loi Travail« eller »El Khomri«, der gør det muligt for chefer at forlænge arbejdsugen til 60 timer og gør det nemmere at fyre medarbejdere.

En halv times tid efter afgang har politiet smidt tåregas mod den autonome og forreste del af demonstrationen, der ifølge Modkrafts udsendte består af op mod 20.000 personer, hovedsageligt sortklædte.

Politiet reagerede på, at nogle demostranter smadrede kameraer på gaden.

Der svares igen med kanonslag og kampråbet:

- Alle hader politiet!

Se artiklen »Mens EM er i fuld gang: Op mod 100.000 forventes at deltage i demonstration på international aktionsdag«

Bærer gasmasker og smadrer banker

Mange demonstranter tog desuden gasmasker på, da demonstrationen for alvor gik i gang klokken 13.45.

Bag den autonome blok i demonstrationen går fagforeningerne, og demonstrationen fortsætter trods udvekslingen af tåregas og kanonslag.

Undervejs smadrer demonstranter billboards.

De er også begyndt at smadre ruder på banker og supermarkeder.

— Paris luttes (@Paris_luttes) 14. juni 2016

Møbler fra en af bankerne bliver hevet ud på gaden, efter demonstranter er løbet ind i banken.

 

Politi bliver mødt af sten, svarer igen med tåregas

Modkrafts udsendte forklarer desuden, at der står politibetjente i alle sidegader. De bliver mødt af sten, når demonstrationen passerer.

Politiet svarer igen med at skyde mere tåregas over demonstranterne. Den forreste del af demonstrationen blev hurtigt blandet sammen med de øvrige blokke i demonstrationen, og demonstranter med fagforeningsveste og ikke-sortklædte demonstranter formåede flere gange at skubbe politiet tilbage, når de blokerede demonstrationen. 

Vandkanon kørt i stilling

Inden demonstrationen nåede frem til endemålet omkring Hôtel des Invalides, brugte politiet vandkanon for at sprede demonstranterne.

Lidt inden klokken 17.00 ankom demonstrationen til pladsen, hvor kampene mod politiet fortsætter. En bank på bliver ramt af malingbomber, der kastes fra demonstrationen, som nu ikke længere er delt op i en autonom blok med folk fra fagforeningerne bagved.

Politiet bruger her fortsat vandkanoner og tåregas for at sprede folk på pladsen.

Demonstranterne søger tilbage mod pladsen lige så snart gassen er lettet.

På den måde bølger kampene frem og tilbage.

 

Se video fra demonstrationen

 Video: Mouvement Inter Luttes Indépendant

Autonome i forreste geled

Ifølge Modkrafts udsendte deltager også folk fra blandt andet Tysklan, Schweiz og Belgien i demonstrationen.

Modkraft har tidligere talt med en af de autonome demonstranter, som fortæller, at der er opstået en alliance mellem den autonome del af demonstrationerne og fagforeningerne, mens protesterne mod arbejdsmarkedsreformen har stået på.

Se artiklen »Folk er vrede, og intet er, som det plejer« hos Modkraft 

– Den forreste del er vokset hele tiden. Det er en ny ting i Frankrig, for vi plejede at være bagerst. Men det er noget nyt, at de studerende og syndikalisterne heller ikke kan lide politiet. Det er en udvikling, der er sket, fordi folk er vrede, og ingenting er som de plejer, nu hvor, vi har accepteret en masse lort fra en venstreorienteret regering, siger Marla.

Strejker i hele Frankrig

Den store demonstration tirsdag i Paris ledsages af strejker og virksomhedsblokader over hele landet.

Den 31. maj påbegyndte jernbanearbejderne fra fagforeningen, CGT»Confédération générale du travail« en midlertidig strejke.

Raffinaderiarbejdere har strejket siden den 19. april, og strejken vokser konstant i styrke, hvilket  betyder, at omkring halvdelen af alle benzinstationer i Paris-området har svært ved at skaffe benzin. Regeringen har dog åbnet for benzinreserven, der ifølge flere medier kan vare op til tre måneder.

Metroarbejderne har ligeledes varslet strejke, ligesom arbejderne på atomkraftværkerne og Air France fortsat strejker.

Læs mere:

Læs artiklen »Verden eller intet« hos Modkraft 

Læs artiklen »Slagsange fra og for et hjem i forreste blok« hos Modkraft

Se Modkrafts tema »Oprør i Frankrig«  

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce