Annonce

Civil ulydighed
8. januar 2016 - 16:58

Aktivister vil skabe konstant kø ved DSB-kontrol

I stedet for at vise ID ved kontrollen for togpassagerer, der skal krydse grænsen, vil flere hundrede aktivister fra både Sverige og Danmark fremvise en ansøgning om asyl. Det sker ved en protestaktion lørdag.

ID-kontrollen af passagerer med tog på vej mod Sverige bliver lørdag den 9. januar omdrejningspunkt for en koordineret dansk-svensk aktion, hvor flere hundrede aktivister vil nægte at vise ID i protest mod ID- og grænsekontrol.

Selv forventer arrangørerne, at omkring 1.000 personer vil deltage i protesten, som de håber forløber i god ro og orden.

Planen for aktionen er at skabe konstant kø ved ID-kontrollen. Aktivisterne stiller sig i kø og viser en asylansøgning til kontrollørerne i stedet for ID.

Siden den 4. januar har det været et krav, at passagerer fremviser ID til kontrollører fra det private vagtværn Securitas for at få lov til at tage toget over Øresund.

Når aktivisterne med al sandsynlighed bliver nægtet passage, vil de stille sig bagom i køen igen.

Læs Modkraft-artiklen »Svenske og danske aktivister vil protestere mod ny grænselov«

- Vi vil holde fast i princippet om, at det ikke er ulovligt at nægte at fremvise ID. Og vi vil hele tiden være i dialog med andre passagerer og forklare baggrunden for, at ventetiden måske bliver længere. Af samme årsag har vi valgt en lørdag, så vi er til mindst mulig gene, forklarer Line Søgaard fra initiativet Welcome to Denmark, der står for den danske del af aktionen, der begynder klokken 15.45 på Nørreport i København.

Krænker asylretten

Som en del af protestaktionen planlægger en gruppe svenske aktivister at rejse fra Malmø til Kastrup Station klokken 16.00.

Arrangøren og initiativtageren til aktionen, Stellan Lindell, har tidligere fortalt Modkraft, at han opfatter ID-kontrollen som en krænkelse af asylretten, da de fleste asylansøgere mangler de nødvendige ID-papirer for at komme til Sverige.

Derfor mister de muligheden for overhovedet at kunne søge om asyl i Sverige, forklarer han.

Læs Modkraft-artiklen »Svensk politiker vil trodse ID-kontrol: Okay at overtræde loven«

Ifølge den svenske udlændingemyndighed Migrationsverket har mindre end to procent af afghanske flygtninge ID-papirer. Blandt syrere er tallet 40 procent. Og  samlet set kan cirka 40 procent af de flygtninge, der søger asyl i Sverige, fremvise ID-papirer.

Viser asylansøgning

Af samme årsag vælger aktivisterne at vise en ansøgning om asyl i stedet for ID, forklarer Line Søgaard.

 - Det går ud over de flygtninge, som ikke har de papirer med sig. Bliver de afvist ved ID-kontrollen, er det diskrimination på baggrund af nationalitet, siger hun.

Line Søgaard forklarer desuden, at protesten er planlagt til at vare en time.

- Vi er godt klar over, at en enkelt dags aktion ikke kommer til at ændre det store billede. Vi ønsker at få budskabet ud og skabe en platform for at lægge yderligere politisk pres for både at få stoppet ID-kontrollen, men også de danske myndigheders grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce