Annonce

Civil ulydighed
6. januar 2016 - 13:42

Svensk politiker vil trodse ID-kontrol: Okay at overtræde loven

Den svenske lokalpolitiker Stellan Lindell vil sammen med flere hundrede danskere og svenskere trodse ID-kontrollen i Kastrup på lørdag. »Jeg er nødt til at handle,« siger han.

 

ID-kontrollen i Kastrup bliver lørdag omdrejningspunkt om en større aktion, hvor deltagerne vil nægte at vise ID.

Som tidligere omtalt på Modkraft vil svenske og danske demonstranter på samme tid tage fra hver sin side af sundet for at vise sympati med flygtninge, der ikke længere kan rejse over grænsen uden ID.

Initiativet til den svenske civil ulydighedsaktion er taget af den svenske lokalpolitiker, Stellan Lindell. Han kommer fra den svenske by Alingsås og er til daglig it-tekniker og medlem af det svenske ’Miljøpartiet de grønne’, hvor han indtil for nylig var næstformand i lokalafdelingen.

Læs Modkraft-artiklen »Svenske og danske aktivister vil protestere mod ny grænselov«

Men i protest mod partiets beslutning om at bakke op om den ID-kontrol, der blev indført den 4. januar, er han stoppet som næstformand og har indkaldt til civil ulydighed lørdag den 9. januar.

- Jeg synes, det er dybt problematisk, at Sverige og den svenske regering tyer til så drastiske metoder. For første gang i 60 år har vi nu et ID-krav mellem de to nordiske lande. Desuden fører det til, at Europa lukker sig mere og mere. Vi ser allerede den dominoeffekt, der er begyndt, når Danmark indfører grænsekontrollen til Tyskland, forklarer Stellan Lindell til Modkraft.

I strid med asylretten

Han mener, at iD-kontrollen er i strid med asylretten. Noget som den svenske regering ellers har afvist.

- Da langt størstedelen af flygtningene, som i øjeblikket søger asyl i Sverige, ikke har gyldige ID-dokumenter, gør de nye ID- krav, at de ikke længere kan komme til den svenske grænse og derfor ikke kan få deres legitime asylret prøvet i Sverige, mener Stellan Lindell.

Han henviser desuden til, at ID-kontrollørerne fra det private selskab Securitas, som DSB har hyret til at håndtere opgaven, allerede har haft problemer, da en svensker blev nægtet passage. Han måtte i stedet tage en taxa.

Læs mere om episode hos Aftonbladet. 

- Når vagterne er ikke engang er i stand til at vurdere de nordiske ID-dokumenter, hvordan vil de så være i stand til at afgøre, hvad der er et gyldigt syrisk eller afghansk ID-kort, spørger Stellan Lindell.

Risiko for at blive anholdt

Han har som privatperson indkaldt til civil ulydighed lørdag den 11. januar i håb om, at den svenske regering afskaffer ID-kontrollen.

Selv tager han toget fra Malmø mod København omkring klokken 16.00. I skrivende stund har 1.200 bekendtgjort på facebook, at de ønsker at følge med ham.

- Idéen med kampagnen er, at vi samles i Malmø og tager toget over til Kastrup. Her mødes vi med venner fra den danske organisation Welcome to Denmark. Idéen er så, at vi vil forsøge at tage tilbage til Malmø igen uden at vise ID, forklarer Stellan Lindell.

På facebook-gruppen ’Civil ulydighedsaktion imod grænsekontrol og transportøransvar’ har over 400 personer indtil videre meldt sig til at deltage i den del aktionen. Aktivisten vil mødes lørdag klokken 15.45 på Nørreport Station.

- Der er risiko for, at jeg vil blive anholdt eller ikke får lov til at tage toget, men risikoen er jeg villig til at tage, siger Stellan Lindell, som understreger, at han ønsker en ikke-voldelig aktionsform:

- Aktionen er som sagt en civil ulydighedsaktion, hvilket betyder, at det er ok, uden vold, at overtræde gældende love og regler for at vise, at regeringen tager fejl.       

 »Jeg skammer mig«

Stellan Lindell forklarer, at han skammer sig over at være medlem af et parti, der stemte for at indføre ID-kontrollen.

- Jeg er nødt til at handle, og denne aktion er en måde at gøre det på, forklarer han.

Partiets linje har dog betydet, at han ikke længere ønsker at være næstformand i Miljøpartiets lokalafdeling i Alingsås. Og han har længe overvejet at melde sig helt ud af partiet. Men han frygter, at oppositionen i partiet helt vil forsvinde. Derfor har han valgt at blive, men hæve stemmen og vise sin utilfredshed, forklarer han.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce