Annonce

asyl og rettigheder
22. februar 2016 - 11:50

Afviste asylansøgere laver protestlejr i København

»Udstødte sjæle« fra Sjælsmark Udrejsecenter går mandag i demonstration med andre asylansøgere og sympatisører. Demonstrationen udmunder i en protestlejr, der skal omdanne Den Røde Plads på Nørrebro til »Solidaritetspladsen«.

I januar udgik en demonstration arrangeret af beboere fra Udrejsecenter Sjælsmark til Center Sandholm. Beboerne fra udvisningscentert protesterede mod at blive forflyttet til et nedlagt fængsel i Ikast og for at kæmpe for at forbedre de vilkår, de lever under.

Mandag den 22. februar er beboerne taget til København for at lave en lignende protest. Kravet er igen grundlæggende rettigheder for flygtninge, der venter på at blive deporteret.

Læs Modkraft-artiklen »Skal tvangsflyttes til nedlagt fængsel: Vi vil ikke isoleres - vi vil have rettigheder«

Denne gang udmunder demonstrationen, der starter på Sankt Hans Torv på Nørrebro og bevæger sig forbi Udlændingestyrelsen på Østerbro, i en protestlejr.

Det sker på Den Røde Plads på ydre Nørrebro senere på eftermiddagen mandag.

Arrangørerne kalder sig selv for »Sjælsmarks udstødte sjæle«.

»Vi, flygtninge og asylansøgere, er tvungne til at leve i det åbne deportationsfængsel kaldet Sjælsmark, efter vores sager er blevet afslået. Vi er nægtet grundlæggende rettigheder og frygter hver dag at blive deporteret med magt,« skriver gruppen blandt andet i invitationen til »Solidaritetspladsen« eller »Tadhamoun Square«, som aktivisterne kalder lejren.

Læs indkaldelsen her.

Læs Modkraft-artiklen »Asylansøgere og migranter marcherer for rettigheder: Vi fortjener et liv«

»Ikke et liv vi ønsker at leve«

Indtil videre er planen at blive på pladsen frem til den 28. februar, forklarer Warda Suleiman, som har boet de sidste fire måneder i Sjælsmark Udrejsecenter ved Hørsholm. Og så må tiden vise, hvad der så skal ske. 

Hun har sammen med andre beboere taget sagen i egen hånd for at lægge pres på regeringen, forklarer hun til Modkraft.

- Livet i Sjælsmark er ikke det liv, vi ønsker at leve. Vi håber meget på at få ændret på vores situation, og at regeringen finder på en løsning, siger Warda Suleiman.

En dag tilbragt i Sjælsmark, er en dag, der bliver taget fra beboerne, lyder det blandt andet i indkaldelsen.

Og med kravet om basale rettigheder har arrangørerne modtaget kritik for overhovedet at tillade sig, at stille krav som afvist asylansøger, forklarer Warda Suleiman.

- Vi er blevet kritiseret af folk, der tror, vi er dårlige mennesker og er kommet hér for at tage deres ting. Men vi er ikke kommet for at ødelægge nogen menneskers liv. Vi er bare kommet for at søge fred og bedre liv, som vi ikke havde i vores hjemlande.

Se fotoserien »Close Sjælsmark«

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce