Annonce

Asylprotest
24. januar 2016 - 21:40

Skal tvangsflyttes til nedlagt fængsel: Vi vil ikke isoleres – vi vil have rettigheder

Warda Suleiman har fået afslag på asyl i Danmark og skal tvangsforflyttes til et nedlagt fængsel. Nu vil hun sammen med andre beboere fra Udrejsecenter Sjælsmark og en nystartet borgerrettighedsbevægelse demonstrere mod det, hun kalder isolation og umenneskelig behandling af flygtninge.

23-årige Warda Suleiman har de sidste tre måneder boet i Udrejsecenter Sjælsmark, der ligger i Hørsholm udenfor København. Centret huser asylansøgere, der har fået afvisning om asyl og står til at skulle deporteres.

Forholdene på centeret og udsigten til at blive tvangsforflyttet til et nedlagt fængsel har fået Warda Suleiman til at samarbejde med en international bevægelse af flygtninge og asylansøgere , der betegner sig selv som en borgerrettighedsbevægelse og kalder sig Freedom of Movements.

Warda og de øvrige beboere på Sjælsmark udrejsecenter indkalder til solidaritetsdemonstrationen »A Call For Solidarity for Asylum Seekers«, tirsdag den 26. Januar i protest mod at blive forflyttet til et nedlagt fængsel i Ikast og for at kæmpe for at forbedre de vilkår, de lever under.

Se begivenheden A Call for Solidarity from Asylum Seekers på Facebook

Læs »To asyldemonstrationer tirsdag: For rettigheder og mod asylstramninger« på Modkraft

»Én bus om dagen«

– Regeringen har besluttet, at vi skal flyttes til Ikast, hvor der er et andet center. Jeg troede ikke, det kunne blive værre end Sjælsmark, men det er et gammelt fængsel, de har lavet om til asylcenter. Der går kun én bus om dagen derfra. Vi er jo mennesker, vi vil ikke isoleres. Derfor demonstrerer vi, fortæller Warda Suleiman til Modkraft.


Demonstrationen går fra Sjælsmark deportationscenter til Center Sandholm, der ligger omkring to kilometer derfra. Asyllejre bliver normalt drevet af Dansk Røde Kors, men Sjælsmark drives af Kriminalforsorgen. 

Se videoen »Testimonies fra Sjælsmark Deportation Center

Warda Suleiman har været i Danmark siden 2012, hvor hun flygtede fra Somalia alene.

– Vi må ikke eje noget, vi må ikke gå i skole, lave aktiviteter eller lave vores egen mad. Vi får mad, der ikke er tilberedt. Vi har hverken TV eller køleskab, Det er politisk, at vi ikke bliver behandlet som mennesker. Vi er flygtninge, og ikke dyr, alle mennesker fortjener at blive behandlet ordentligt, siger hun.

Ifølge en erklæring, som bevægelsen Freedom Of Movements, der har indkaldt til demonstrationen, er Sjælsmark indrettet, så beboerne skal blive motiveret til at forlade Danmark.

– Ved Sjælsmark er der er en lang vej med hegn over det hele. Det er ligesom at bo i et fængsel. Det eneste, vi ved er, at vi er der, fordi vi skal sendes tilbage til de lande, vi kom fra.  og jeg bliver utroligt vred hele tiden, selvom jeg siger til mig selv, at jeg skal være rolig.

Warda Suleiman, ved ikke, hvor længe hun skal være i Sjælsmark, eller hvornår hun skal deporteres. Men har fået besked om, at hun skal samarbejde om udvisningen, ellers vil hun blive tvunget.

Europæisk borgerrettighedsbevægelse

Freedom of Movements er en nyopstartet organisering i Danmark, der deler navn med en større europæisk bevægelse, der arbejder for flygtninges rettigheder og retten til fri bevægelse.
Organiseringen er baseret i København og de aktive er primært folk med vidt forskellig migrantbaggrund og legal- og opholdsstatus,  der arbejder sammen med europæiske statsborgere.

– Vi er i vesten, der taler de hele tiden om menneskerettigheder, men det gælder ikke os. Vi vil ikke bruge våben til at kæmpe med, men vi har vores mund og vores evne til at tale. Os der bor i Sjælsmark samarbejder med dem, der i Freedom Of Movements. Vi kan ikke gøre noget som individer, men når vi er en gruppe, kan vi gøre noget, og så er vi stærke. Jeg håber det vil skabe forandring for os, siger Warda Suleiman.  

Freedom of Movements arbejder, ifølge dem selv, for social forandring nedefra, har afholdt møder det sidste halve år, hvor der er blevet nedsat en komité med repræsentanter fra alle sjællandske asyllejre.

Gruppen arbejder for, at mennesker skal kunne bestemme, hvor og hvornår, de vil bevæge- og opholde sig. Og at det ikke er nationale grænser, der begrænser mulighederne for det.

– Vores budskab er, at folk ikke behøver at kunne lide os, men blot behandle os som mennesker. Vi vil gøre noget, så vi kan blive frie. Vi vil forandre tingene her og andre steder. Bevægelsen handler om at kæmpe for at få vores egne rettigheder, siger Warda Suleiman, der har en drøm om at blive journalist og forbedre rettighederne for kvinder og børn internationalt.

Læs mere om gruppen Freedom of Movements

– Men lige nu og her er det største problem, der hvor jeg bor, siger hun.

Demonstrationen på tirsdag er den første, som Freedom of Movements indkalder til. Og arrangørerne fra Sjælsmark har udsendt en erklæring med 12 krav, som de kæmper for:

1. We demand not to be transferred by force to Ikast, a prison in Jylland.

2. We are not criminals. We demand that the the Danish Prison and Probation Service (Kriminalforsorgen) is not in charge of our lives.

3. We demand The end of forced deportations, whether secret or public. We are refugees, our countries are at war.

4. We demand the right to work.

5. We demand housing adequate. We don't even have hot water.

6. We demand the right to medicine and treatment that meets our needs.

7. We demand asylum in Denmark.

9. We demand accountabiity from authories. Who can we ask about our cases? How long do we have to wait in Sjælsmark?

10. We demand an end to "motivationsfremmende foranstaltninger". The policies that aim to "motivate" us to leave through dehumanizing and humilliating us.

11. We demand freedom of movement and freedom to stay. In short, we demand the right to have rights!

12. Finally, we demand the abolition of camps like Sjælsmark.


 Se videon, der indkalder til demonstration tirsdag

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce