Annonce

Asylret
26. januar 2016 - 14:05

Asylansøgere og migranter marcherer for rettigheder: Vi fortjener et liv

Omkring 200 demonstranter gik tirsdag eftermiddag i protestmarch mellem det nordsjællandske udvisningscenter Sjælsmark og Ellebæk-fængslet i Center Sandholm. De kæmper for rettigheder til asylansøgere og migranter. 

»Sjælsmark er en fabrik, der gør folk skøre,« står der på et af de mange bannere, som demonstranter har medbragt til en cirka to kilometer lang protestmarch mellem det såkaldte Udrejsecenter Sjælsmark og asyllejren Center Sandholm, der blandt andet huser Ellebæk-fængslet.

I begge institutioner venter afviste asylansøgere på at blive udvist.

I solidaritetsdemonstrationen »A Call For Solidarity for Asylum Seekers« går omkring 200 personer tirsdag eftermiddag mellem de to udvisningscentre for at kæmpe for at forbedre de vilkår, de lever under.

Demonstrationen er samtidig en protest mod planer om at tvangsflytte beboere fra Udvisningscenter Sjælsmark til et nedlagt fængsel i Ikast.

Læs Modkraft-artiklen »Skal tvangslyttes til nedlagt fængsel: Vi vil ikke isoleres - vi vil have rettigheder«

Blandt demonstranterne er blandt andet flygtninge og asylansøgere fra Iran, Eritrea, Somalia og Afghanistan, fortæller Modkrafts udsendte.

»Danmark kender ikke Sjælsmark«

Ved Center Sandholm holder en af demonstranterne en tale:

- Vi er her i dag, fordi vi ikke er dyr, men mennesker. Vi fortjener et liv. Vi skal ikke bo i lejre som Sjælsmark. I dag skal vi protestere fredeligt for vores rettigheder til at leve som mennesker. Lad os vise samfundet, at vi også fortjener at leve.

- Folk i Danmark kender ikke Sjælsmark. Vi vil vise dem, at vi bliver behandlet som kriminelle. Vi vil sende budskabet til de danske myndigheder om at lukke den fabrik, der gør folk skøre.

Lad os råbe og bede dem om at lukke lejre som Sjælsmark. Close Sjælsmark! Close Sjælsmark!

Beboerene fra Sjælsmark – heriblandt Warda Suleiman, som Modkraft har bragt et interview med - går får forrest i demonstrationen.

Ingen grænser

Gruppen Freedom of Movements har indkaldt til demonstrationen sammen med beboerne fra Sjælsmark.

Se begivenheden A Call for Solidarity from Asylum Seekers på Facebook

Gruppen arbejder for, at mennesker skal kunne bestemme, hvor og hvornår, de vil bevæge- og opholde sig. Og at det ikke er nationale grænser, der begrænser mulighederne for det.

Warda Suleiman har været i Danmark siden 2012, hvor hun flygtede fra Somalia alene.

– Vi må ikke eje noget, vi må ikke gå i skole, lave aktiviteter eller lave vores egen mad. Vi får mad, der ikke er tilberedt. Vi har hverken TV eller køleskab, Det er politisk, at vi ikke bliver behandlet som mennesker. Vi er flygtninge, og ikke dyr, alle mennesker fortjener at blive behandlet ordentligt, har Warda Suleiman fortalt Modkraft.

Freedom of Movements er en nyopstartet organisering i Danmark, der deler navn med en større europæisk bevægelse, der arbejder for flygtninges rettigheder og retten til fri bevægelse.
 Organiseringen er baseret i København og de aktive er primært folk med vidt forskellig migrantbaggrund og legal- og opholdsstatus, der arbejder sammen med europæiske statsborgere.

Læs mere om gruppen Freedom of Movements

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce