Annonce

Asylaktion
9. januar 2016 - 21:14

500 demonstranter nedlagde ID-kontrol

DSBs ID-kontrol i Københavns Lufthavn måtte lukke ned, da omkring 500 aktivister lørdag skabte prop på stationen, og enkelte slap gennem afspærringen. Arrangører lover fremtidige aktioner og opfordrer aktivister i Europa til at følge trop.

Presset blev for stort ved DSBs ID-kontrol på perronen i Københavns Lufthavn, da cirka 500 asylaktivister fra Sverige og Danmark protesterede mod den svenske regerings beslutning om ID-krav for rejsende til Sverige. Både kontrol og togdrift måtte lukke midlertidigt ned.

De svenske og danske arrangører lover fremtidige protestaktioner og mener, at dagens aktion levede op til succeskriterierne, og er et vellykket eksempel på, at borgernes utilfredshed med asyllovgvningen kan lægge pres på politikerne. 

Læs artiklen »Aktivister vil skabe konstant kø ved DSB-kontrol« hos Modkraft 

– Aktionen i dag kan ses som en sejr – også i resten af Europa. Vi er kommet vidt ud og er blevet hørt, siger Line Søgaard fra Welcome To Denmark.

Sikkerhedsvagter skubbede aktivister

Omkring 150 danske aktivister tog metroen fra Nørreport station, hvor de blev mødt med kampråb af svenske aktivister, der ventede i Københavns Lufthavn.

Efter en kort tale bevægede de omkring 500 mennesker sig ned på perronen, hvor sikkerhedsvagter stod klar med afspærring – forskanset af et stort opbud af politi.

De mange aktivister stillede sig indenfor en lille afspærring, hvor de i stedet for at vise ID til sikkerhedsvagterne, viste en asylansøgning og råbte slagord.

Arrangørerne har, som tidligere omtalt på Modkraft, forklaret, at de nye ID-krav underminerer en stor gruppe flygtninges mulighed for at søge asyl.

 

Læs artiklen »Svenske og danske aktivister vil protestere mod ny grænselov« hos Modkraft  

Der opstod kortvarig tumult, da enkelte demonstranter forsøgte at trænge gennem afspærringerne på perronen.

Det private vagtværn Securitas er hyret af DSB til at tage fotos af passagerernes pas, og blandt vagterne var der tvivl om, hvordan situationen skulle håndteres. Nogle vagter valgte at skubbe til demonstranter og pressefolk, der kom for tæt på afspærringen.

Da aktionen havde været i gang i cirka 20 minutter, valgte politi og vagtværnet at rydde perronen og de to rulletrapper, der fører ned til den. Passagerer, der skulle med toget, blev ledt op i nye køer i lufthavnens terminal 3.

Samtidig måtte DSB aflyse en enkelt afgang fra stationen, forklarer DSBs presseafdeling til Modkraft.

Dansk-svensk samarbejde i fremtiden

Den svenske initiativtager, lokalpolitikeren Stellan Lindell, var yderst tilfreds med dagens forløb, da Modkraft talte med ham udenfor lufthavnsterminalen.

 - Jeg er glad og stolt. Der var enkelte, der prøvede at forcere afspærringen, men der kom hurtigt ro på. Vi ønskede ikke, at det skulle eskalere, siger han.

Læs artiklen »Svensk politiker vil trodse ID-kontrol: Okay at overtræde loven« Hos Modkraft  

Stellan Lindell håber på, at samarbejdet med aktivisterne i Welcome to Denmark fortsætter, og der bliver arrangeret flere aktioner mod grænsekontrollen.

De danske arrangører ser dagens aktion som en motivation for at lave flere aktioner i fremtiden. 

– Aktionen i dag er et billede på den bevægelse, der er i Danmark og Europa lige nu, hvor borgere protesterer mod flygtningelovgivning. Vi vil gerne opfordre andre europæiske grupper til at lave den slags aktioner over hele Europa, så vi kan finde en fælles løsning, fortæller Line Søgaard.

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce