Annonce

Krig
13. januar 2016 - 10:39

Borgerinitiativ vil fortsætte Irak-kommissionens arbejde

Nyt borgerinitiativ vil færdiggøre undersøgelser af dansk krigsdeltagelse, som regeringen ellers nedlagde sidste år.

Det vakte harme blandt oppositionspartierne, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sommeren 2015 bekendtgjorde, at regeringen nedlagde Irak- og Afghanistan Kommissionen, der havde til opgave at belyse grundlaget for dansk krigsdeltagelse i de to lande.

Nu vil et nyt borgerinitiativ tage undersøgelsen op, hvor kommissionen slap.

»Det er hensigten at få startet et bredt folkeligt initiativ i form af et tribunal, der kan fortsætte fra hvor den officielle kommission blev forhindret i at gøre sit arbejde. Det er ikke tænkt som en krigsforbryderdomstol med dømmende funktioner, men sigter mod at få opklaret den tvivl og usikkerhed, der er om krigene. Tribunalet skal arbejde partipolitisk neutralt, uvildigt, evidensbaseret og sagligt,« skriver initiativkredsen i en pressemeddelelse.

Læs indlægget »Skrot ikke Irak-kommissionen«

I første omgang dannes en forening, der skal forberede og understøtte det uafhængige tribunal til undersøgelse af krigene.

- Dette initiativ er yderst tiltrængt. Alle hidtidige forsøg på at få klarlagt omstændighederne omkring denne danske krigsdeltagelse er mislykkedes: Retssagen mod statsministeren blev i 2010 afvist af Højesteret og undersøgelseskommissionen stoppet her i efteråret af regeringen. Et tribunal bestående af uafhængige personer med relevant faglig tyngde og stor personlig integritet vil kunne rette op på denne fatale mangel på gennemsigtighed og viden i det danske demokrati, siger advokat Bjørn Elmquist, der er blandt initiativtagerne.

Foreningen holder stiftende generalforsamling den 30. januar kl. 13.00 på Københavns Rådhus. Tribunalet forventes at kunne gå i gang med sit arbejde i løbet af 2016.

Initiativkredsen består pr. 1. januar 2016 af følgende personer:
Anders Kærgaard, Anette Stubkjær, Annisette Koppel, Bent Sørensen, Bjørn Elmquist, Carsten Andersen, Christian Harlang, Flemming Jensen, Gerd Berlev, Hans Kjellund, Hasse Schneidermann, Helge Ratzer, Inge Genefke, Jens Thoft, Jens Vedsted Hansen, Johan Kirkmand, Jørgen Witte, Klaus Riis, Lave Knud Broch, Lizette Lassen, Mads Silberg, Nagieb Khaja, Niels Hausgaard, Preben Wilhjelm, Tine Spang Olsen, Tom Vilmer Paamand og Ulla Røder.

Om Irak- og Afghanistankommissionen:

Irak- og Afghanistankommissionen havde til opgave at undersøge og redegøre for baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak. Derudover skulle den undersøge og redegøre for, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.

Redaktion: 

Annonce