Annonce

23. juli 2008 - 1:49

Det sker, man skal skide

Det sker, at man skal skide. Sådan pludseligt. Lige nu og her.

Lægger værktøjet. Hopper ned af stilladset. Råber til makkeren, »løber lige på tønden«. Ned til skurbyen, åbner bæltet og lokumsdøren i én bevægelse. Hvide kansasbukser nede om anklerne. Ahh…

Sådan et sted kan man typisk læse en gratisavis eller to, bladre gennem M!-bladets g-strengs-tøser, eller bare tjekke kollegernes mere eller mindre geniale bagdørspoesi, skrevet med tømmerblyanternes sirlige småbogstaver. Jeg valgte MetroXpress med forsiden »Festival gør folk til bedre medarbejdere«.

Et kæmpe billede af en punker med grøn ungdomshus-frisure og stor ring i næsen pryder forsiden. »Fire dage med hanekam og fadøl kan skabe de kreative ansatte, som firmaer efterlyser«, hævder underoverskriften, der trykkes midt under Roskilde Festival ’08. Jeg trykker selv videre, og læser artiklen.

»Der sker nogle erkendelser, når man bliver ramt i hjertet af musik under en koncert. Det er en god følelse, som man gerne vil bringe videre til andre på jobbet. Der er stadig de gammeldags industrivirksomheder, som ser anderledes på den slags, men de falder bag om dansen i fremtiden. Der ligger et krav i tiden om, at arbejdet skal være sjovt«, udtaler Ann Charlotte Thorsted, forsker i innovation og voksenleg.

Gratis synspunkt i en gratis avis. Jeg kigger op på mine kollegers kreativitet. Lige over mit »organiser dig«-klistermærke har nogen skrevet »Skid godt/ Skid længe/ Skid for mesters penge«. Politisk agitation på versefødder. Men bortset fra det, kan jeg ikke genkende Ann Charlottes moderne arbejdsmarked.

Her er joviale smede fra forstadens rækkehuse, tatoverede nedbrydere, et højtråbende murersjak, Nik & Jay-tømrere med svedbånd og et par elektrikere med hangovers fra festugen i Vordingborg. Vi ombygger et plejehjem nord for København. Møder halv syv. Flirter lidt med sosu’erne i deres rygepauser. Snakker løn med mester. Og arbejder. Arbejder!

Jeg banker fortandinger i et murværk. Evig larm. Støv over det hele. 30 grader under blå himmel. Svedperler, der drypper fra min snotforkølede næse. »Der ligger et krav i tiden om at arbejdet skal være sjovt«. Er det bare mig der »falder bag om dansen«? Ifølge fagforeningerne stiger arbejdspresset i Danmark. Stadig flere går ned med stress. Stadig flere arbejdsulykker. Folk slides op. Ældre kolleger tæller utålmodigt dagene til efterlønnen. Larm. Støv. 30 grader. Sved.

En EU-undersøgelse dokumenterer at hvor 56 % af lønmodtagerne i midten af 80’erne oplevede deres arbejdsdag, som præget af rutiner og uden indflydelse på tilrettelæggelsen af deres arbejdsdag, så er det tilsvarende tal i dag 73 %. »Der er stadig de gamle industrivirksomheder, som ser anderledes på den slags«, mener Ann Charlotte.

Forsker mig i røven. Jesus Kristus. På næste skider, læser jeg sgu interviewet med månedens M!-forsidepige, så kan jeg i stedet selv forske lidt rundt i de hudfarvede siders voksenleg. For mesters penge…

Annonce