9. juni 2016 - 15:34

Frikendt i går, varetægtsfængslet i dag

I går blev otte kurdere frikendt i Østre Landsret efter flere års retssag. Anklagen lød på indsamling af penge til PKK.

I dag er en af de frikendte varetægtsfængslet for 13 dage under grundlovsforhør i Københavns Dommervagt.

Årsag er en tysk anmodning om udlevering, udstedt 27. april 2016.

Sigtelse: Kadro for PKK i Tyskland

Nærmere specifikt, organisator for indsamling af penge og organisering for PKK i Bremen og omegn.

Billedtekst: Advokat Anders Schønnemann (stribet slips) repræsenterede i dag en 59-årig kurdisk mand, HD, ved grundlovsforhør i Københavns Dommervagt. De omkringstående på billedet er kammerater, den sigtede er nu varetægtsfængslet i 13 dage, foto: LilSim

Advokat Anders Schønnemann afviste øjeblikkeligt både udlevering og varetægtsfængsling af den sigtede 59-årige kurdiske mand, HD, der de seneste 38 år har været bosat i Tyskland med sin familie.

Sigtede har mødt til alle retsmøder i både Østre Landsret og i Byretten, bortset fra de dage, han har været fritaget. Han har ingen planer om flugt.

Schønnemann begrundede også sin afvisning med, at gerningsbeskrivelsen i udleveringsordren ikke var et udtryk for terror, idet HD ikke var mistænkt for at have "skræmt" eller "skadet en befolkning" eller for at have "støttet eller finansieret terror".

Samtidigt vidste den frifundne mand, at hvis han var blevet kendt skyldig i Østre Landsret, kunne han risikere øjeblikkelig fængsling. Dette på trods var HD til stede ved domsafsigelsen i Østre Landsret i går.

To civilbetjente anholdte den netop frifundne, før denne forlod retslokalet efter endt domsafsigelse.

- Jeg vil ikke løbe nogen steder. Jeg har ikke gjort noget, og jeg er ikke skyldig. Jeg er en aktiv person og arbejder for min kultur, sagde tiltalte til dommeren.

Dommeren tog anklagerens begæring om 13 dages varetægtsfængsling til sig, med ordene:

- Du har jo ingen tilknytning til Danmark.

En undersøgelse af udlevering og sigtelse fra Tyskland sker nu over 13 dage, samtidig med at den ellers frifundne kurdiske mand er anbragt i, formodentlig, Vestre Fængsel.

Advokat Anders Schønnemann appellerede omgående til Landsretten om at tage stilling til varetægtsfængslingen; måske der kommer afgørelse allerede i morgen.

Sigtedes svar til dommeren på sigtelsen lød:

- Det eneste jeg har gjort forkert er, at jeg er født kurder!

Læs også ”To kurdere dømt for millionstøtte til PKK” hos Modkraft

Læs også ” »Dom for terrorstøtte er en del af klapjagt på den kurdiske bevægelse«” hos Modkraft

 

Hvad er en kurder?

Læs svaret i det berømte digt "KINE EM", af CEGERXWÎN, 1903 – 1984, kurdisk national digter

 

Skærmbillede af et udsnit af en engelsk oversættelse af KINE EM/Hvem er jeg?, Se også Sirvan Perwers fortolkning af digtet, herunder, i en videooptagelse fra 1991, Kurdistan Iraq:

 

 

Kommentarer

Geostratielt

Kurdere er kommunister alle sammen så de kan nok roligt regne med at de aldrig får deres egen stat.

P.t. bor de i yderranden af EU's frontlinjezone som er Tyrkiets østlige del. De næste stater der applikerer for EU strategisk randzonestatus er Serbien, Ukraine, Georgien og Iran (sgu!).

Tyrkiet har været randzone siden der blev fred i Jugoslavien og EU optog halvdelen af Cypern som selvstændigt EU medlem. Og Tyrkiet vil rigtigt gerne snart have EU-initiation.

Men Tyrkiet er så stor en aktør på spillepladen at både de og EU reelt har større fordele ud af at fastholde en tyrkisk frontlinjestatus. Og dét betyder at EU vil jagte Tyrkiets kurdiske opposition for enhver mulig lovovertrædelse.

Problemet med denne slags geostrategi er at der jo skal være relativt stabilt på ydersiden af randzonestaterne for at de kan fungere til EU frontlinje på den side der vender ind mod EU.

Det er problemet fx i Ukraine. Det var ikke længere et problem i Kroatien så derfor - vupti - smuttede dét inden for i varmen.

Men det vedbliver at være et problem i Bosnien Hercegovina indtil serberne i Serbien ikke udgør en modpol til EU - for serberne i Srebska Repbublica (den serbisk demografiske "delstat" i Bosninen).

Kurderne har større chance for selvstændig legalistisk/national-juridisk statur som delstat på ydersiden af randzonen dvs fx i Irak, Iran eller i Syrien.

Men alle disse steder bliver det øretævernes holdeplads de næstye halvtreds år at være fungerende lynafleder for EU's ekspansionsstrategi.

Derfor vil tyrkerne vedblive at forfølge kurder fordi, så bliver det iranerne og irakerne der skal betale regningen. Lige nu er det syrerne og irakerne der tager det tunge slæb.

I den anden ende af spillepladen forsøger palæstinenserne at anbringe islam på spillepladen ved at gå efter manden på gaden inden for grænserne af det anerkendte Israel. Og Israel forsøger at holde den ude i indianerreservatet.

I dag har jeg læst på Text TV at Ahrendtsen har udtalt at det eneste der er værre end rettroende muslimer, dét er konvertitter.

Er det ikke racisme så er det i hvert fald lynafledning for det værste dansk folkepartister ved næst efter kommunister, dét er socialdemokrater, æv bæv.

Og forleden dag, da var det Martin henriksen som helt officielt udtalte til dansk tekst tv, at "den eneste grund til at vi gør det her" er de for mange muslimer i Danmark.

Jo, dét stod der.

Henriksen talte om den seneste forvridning af dansk konstitutionel statur, altså om en begrænsning af religionsfriheden som ikke er en begrænsning af ytringsfriheden.

DEN lader vi bare stå et øjeblik, Henriksen...