Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Interview
26. april 2016 - 15:30

»Vi arbejder i en samlet retning for en styrket venstrefløj«

Revolutionære antifascister inviterer til demonstration under parolen »No Borders – No Nations«, fordi det er en samlende parole for den vigtigste politiske kamp. De mener, at forskellige demonstrationer 1. maj kæmper i samme retning. 

Giver det stadig mening at bruge 1. Maj som en politisk kampplads?

I anledningen af Arbejdernes internationale kampdag har Modkraft bedt en række fagligt aktive og arrangører af nogle dette års demonstrationer om at svare på spørgsmål, der tager temperaturen på deres kampgejst.

Se resten af Modkraft-temaet »1. maj som politisk kampplads i 2016?« her.

Læs Modkrafts linksamling om 1. maj her.

Gruppen Revolutionære antifascister, der holder demonstration 1. maj fortæller her hvorfor.

Hvorfor er det stadig relevant at lave demonstrationer 1. Maj?

– 1. Maj er en vigtig kampdag for venstrefløjen og arbejderbevægelsen. Det er en dag, hvor vi traditionelt samles i modstand mod splittelse i samfundet og mod det klassesamfund og de grænser og nationalstater, der sætter begrænsninger op for et frit, lige og solidarisk samfund.

Hvorfor vælger I at lave en markering 1. maj ?

– Mange af det sidste års politiske kampe har været præget af den såkaldte »flygtningekrise«. Under parolen »No Borders No Nations« vil vi samle grupper, netværk og enkeltpersoner, der er er en del af kampen mod grænser og nationalstater, for solidaritet, mangfoldighed og lighed.

Se begivenheden 1. Maj demonstration: No Borders – No Nations på Facebook

1. Maj demonstrationerne er en mulighed for, at vores bevægelse kan gå samlet på gaden og markere den fortsatte kamp for solidaritet og frigørelse.

Det sidste år har vi flere gange stået for større mobiliseringer, demonstrationer og aktioner. At arrangere en 1. Maj demonstration er for os det næste naturlige skridt og vi håber mange vil bakke op om de forskellige markeringer af 1. maj.     

Hvilke paroler har I valgt, og hvorfor er de vigtige?

– Vi har valgt en overordnet parole, der hedder »No Borders No Nations«. Det har vi fordi denne parole er meget dækkende for det fokus, der har været i det sidste års politiske kampe.

På den ene side gør politikerne det lettere og lettere for store virksomheder at gemme deres rigdom i skattely eller presse lønnen for almindelige mennesker i globaliseringens navn. Samtidig opføres hegn og paskontrol for at holde mennesker på flugt ude fra Fort Europa.

 


Vores demonstration handler ikke udelukkende om flygtninge og migranters kamp for rettigheder men hvordan denne politiske kamp hænger sammen med temaer som klimapolitik, antisexisme, international solidaritet og antifascisme. 

Der er flere demonstrationer 1. Maj, hvor dele af det politiske grundlag handler om retten til frit at kunne vælge, hvor og hvordan man vil leve sit liv. Spørgsmål der kredser om de bevægelser, der handler om flygtninge og migranters kamp for rettigheder. Hvorfor går de demonstrationer ikke i én stor demonstration?

– Demonstrationen fra Nytorv mødes med vores på Stormgade. Vi er rigtig glade for at kunne gå i en fælles demonstration til Antifascistisk 1. maj , som vi også er med til at arrangere.

Vores intention med det politiske grundlag har været at samle kampene og opfordre til at organisere sig. At der er enighed om dette på den antikapitalistiske og antifascistiske venstrefløj er et udtryk for, at vi arbejder i en samlet retning for en styrket venstrefløj. Nogle gange kan det give mening at arrangere sit eget for at sikre det udtryk, man ønsker, men det holder os heldigvis ikke fra at lave ting sammen også.

Hvem skal komme til jeres demonstration - hvem henvender i jer til?

Vi henvender os til alle jer der normalt deltager i politiske aktiviteter og sociale bevægelser. Vi ønsker at samle de politiske kampe ud fra en kritik af nationalstater og grænsers funktion, som værende at begrænse menneskers ret til fri bevægelse, retten til tryghed og til selv at bestemme over sin egen hverdag i fællesskab med ens arbejdskollegaer, skolekammerater eller naboer. 

Vi arbejder for, at der kommer forskellige blokke og inviterer alle grupper til at sætte deres eget præg på demonstration. fx ved at planlægge en mindre aktion eller et bannerdrop undervejs i demonstrationen, ved at lave deres egen blok, ved at møde op med bannere, løbesedler, faner, flag eller noget helt andet.

Hvad kommer der til at ske til jeres demonstration?

Udover at invitere andre grupper og aktivister til at sætte jeres eget præg på demonstrationen vil der være bannere, taler og musik. På Stormgade mødes vi med 1. Maj demonstrationen fra Nytorv og går i samlet flok til Antifascistisk 1. Maj i Fælledparken. Vi samarbejder også om programmet på dagen og tror det bliver en stor og flot demonstration, som vi glæder os meget til! 

Hvad skal i lave 2. Maj og fremover?

– Først og fremmest skal vi hjælpe med oprydningen af Antifascistisk 1. Maj.
Og mere alvorligt: Vi skal fortsætte vores daglige arbejde med modstand mod fascisme og andre ekstreme højrefløjsbevægelser og modsætte os undertrykkende strømninger i samfundet, i samarbejde med andre politiske aktivister og aktionsgrupper.

Fredag den 13. Maj inviterer vi desuden til 2-års fest i Ungdomshuset, Dortheavej 61. Vi har været en aktiv del af den antifascistiske bevægelse og vi synes derfor det er på tide med en stor fest, hvor vi kan møde hinanden i lidt mere uformelle rammer og holde et brag af et show i antifascismens navn.

Til sidst vil vi nævne arbejdet i NoPegida netværket, hvor der den 7. Maj er indkaldt til larmeaktion og det utal af andre netværk og bevægelser, som vi er en del af og/eller støtter op om. En ting er i hvert fald sikkert - Kampen fortsætter!

Revolutionære antifascister mobiliserer blandt andet til protester mod den højreradikale gruppe Pegida i København og til modstand mod fascister internationalt

Læs artiklen »Venstreradikale vil stoppe nazist march i Dresden« hos Modkraft

Læs artiklen »antifascister vil blokere antimuslimsk aftentur« hos Modkraft 

Læs artiklen »antimuslimer halter videre møder fortsat modstand« hos Modkraft

Se Revolutionære antifascisters facebook

Se også Modkraft-tema 2016 »1. maj som en politisk kampplads«. Et tillæg til linksamlingen 1. maj : Historie og traditioner.

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce