Annonce

København
12. maj 2015 - 14:11

Venstreradikalt kollektiv ransaget: En person anholdt for hærværk mod politiker-bolig

En beboer i det venstreradikale bofællesskab Bumzen på Nørrebro i København er tirsdag blevet anholdt og sigtet for hærværk imod en bygning ejet af Folketinget. Protest-demonstration indkaldt tirsdag aften. Opdateret.

Københavns Politi ransagede tirsdag morgen kollektivet Bumzen i Baldersgade på Nørrebro i forbindelse med efterforskningen af en sag om hærværk mod Folketingets ejendom på Tordenskjoldsgade i oktober sidste år.

Ejendommen, der bruges af folketingsmedlemmer fra provinsen, fik dengang knust flere ruder og facaden blev overmalet med budskaber som 'Korrupte svin', 'Boliger til alle' og 'No Peace'.

Ifølge politiet har man i forbindelse med ransagningen af Nørrebro-kollektivet fundet spraydåser og tøj, der sammen med dna-spor og videoovervågning fra gerningsstedet kan knytte den anholdte til hærværket.

Læs artiklen »Folketingspolitikere sov under hærværk: Usselt og ærgerligt« hos DR.

Sagen opklaret

Der blev desuden fundet fem såkaldte totenslagere – slagvåben lavet af jern – i kollektivet, hvilket har udløst en sigtelse for overtrædelse af våbenloven mod den formodede hærværksmand, der er blevet løsladt igen.  

Ifølge politikommissær hos Københavns Politi, Rene Hansen, er det politiets opfattelse, at fem-seks mennesker deltog i hærværket i Tordenskjoldsgade den 30. oktober sidste år.

Han oplyser, at politiet mener at have identificeret yderligere én af deltagerne i hærværket, men at vedkommende stadig er på fri fod.

– Selvom det ikke er lykkedes at identificere alle gerningspersoner, så betragter vi sagen som opklaret, siger Rene Hansen til Modkraft.

På grund af hærværkets politiske karakter, har sagen været efterforsket af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Demonstration tirsdag aften

En person, der på facebook bruger navnet »Dem der du ved« har indkaldt til en protest-demonstration på Nørrebro tirsdag aften imod politiets ransagning.

Det sker under overskriften »Bumzen calls to demonstration against politice repression!«.

I indkaldelsen kan man læse følgende:

 »I morges kl. 6 brød politiet ind i kollektivet Bumzen for at ransage huset. En politisk engageret kammerat blev anholdt. Kollektivet Bumzen indkalder til demonstration mod politirepression. Vi begynder kl. 20.00 på Baldersgade foran huset. Vi vil aldrig acceptere, at politiet misbruger deres magt til at krænke vores kammerater, huse eller fristeder! Vi vil aldrig bukke os for politiets repression! Kampen fortsætter!«

Læs mere om begivenheden på facebook her.

Udtalelse fra Bumzen

Modkraft har modtaget følgende fællesudtalelse fra beboerne i kollektivet Bumzen:

Imorges kl 6:00 blev beboerne i kollektivet BumZen vækket, på meget voldsom vis, af omkring 14 betjente, iført skudsikre veste samt to indsatsledere og civilklædte kriminalbetjente. Betjentene gik fra værelse til værelse, åbnede dørene, lyste folk i hovedet med lygter, og forlangte at beboerne gav sig selv til kende. Påskuddet var at betjentene ledte efter to beboere, hvis værelser de gerne ville ransage.

De havde en medbragt ransagningskendelse til de førnævnte beboeres værelser, men dette stoppede dem ikke i også at tage billeder og konfiskere ejendele fra andre beboeres værelser og fælles rum. Afhængig af hvem man snakkede med, var det svært at få lov til at læse ransagningskendelsen, og derudover at få at vide hvad de involverede beboere havde gjort, for at være genstand for den voldsomme opførsel. Mens een beboers værelse blev ransaget, forsøgte betjentene at samle og registrere resten af beboerne i køkkenet. Dog uden held.

Efter ransagningen, forlod betjentene igen kollektivet, sammen med den anholdte beboer og dennes ejendele. Beboeren blev kørt til afdelingen for personfarlig kriminalitet på teglholmen i sydhavnen og løsladt halvanden time senere med en sigtelse for hærværk - i forbindelse med en sag fra oktober sidste år - og ulovlig våbenbesiddelse.

Vi, Beboere af Bumzen, finder episoden dybt problematisk af flere grunde. For det første, giver det absolut ingen mening at foretage en ransagning af et helt kollektivt grundet én beboers sigtelse for hærværk - som vel at mærke er en almindelig bødesag - da dette normalt foregår under nogle helt andre omstændigheder. For det andet, er det komplet irrationelt at komme rendende et halvt år efter en episode har fundet sted, under påskuddet om at lede efter bevismaterialer. For det tredje, er hele episoden enormt grænseoverskridende. At have de selvsamme betjente, som til dagligt har travlt med at tæve og chikanere husets beboere i andre kontekster, til at stå og kommandere rundt med folk i deres eget køkken og på deres værelser, er en overskridelse af personligt frirum der er svær at beskrive med ord.

Vi er overbeviste om at den pågældende ransagning er et dårligt påskud til at komme ind i kollektivet, få sat ansigt på beboere, danne sig et indtryk af husets indretning og sende et klart signal om “Hvem der bestemmer” Samtidig er episoden et tydeligt eksempel på at politiet er tvunget i knæ, ressourcemæssigt.

Bumzen er før blevet ransaget flere gange, bl.a. i ’07 og ’09 hvor politiet så sig nødsaget til lignende indgreb, grundet manglende kontrol og derfor tog skræmmemidler i brug istedet. Politiet står idag i en lignende situation, hvor omkring 300.000 timers overarbejde presser dem, og de hver mandag må bruge uanede ressourcer til at holde modstanden mod Pegida nede. Politiet er trængt op i et hjørne og ser sig nødsaget til repression som deres eneste udvej. Vi nægter at finde os i en så uretmæssig og krænkende adfærd. Der er ingen tvivl om at episoder som denne er et våben politiet tager i brug for at skræmme og hæmme, ikke bare BumZen, men hele den revolutionære venstrefløj. Indgreb som disse kan ske for alle der på den ene eller den anden måde er involveret i politisk aktivisme.

Af samme årsag mener vi ikke vi kan lade episoden passere, uden at reagere. Vi må ikke lade politiet skræmme og undertrykke os. Istedet må vi stå sammen, og sende et klart signal om at deres repression kun gør os stærkere og mere overbeviste om at det system politiet repræsenterer skal smadres hurtigst muligt.

Derfor indkalder vi til Demonstration i aften, 12. maj, kl 20:00 foran Bumzen. Sammen sender vi en stor fed fuckfinger til Københavns Polit, dens ledelse og politiske ageren.

REPRESSION ER DERES VÅBEN - SOLIDARITET ER VORES STYRKE!

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce