Annonce

FagligtArbejderbevægelsen og arbejdskamp
Fagligt
26. februar 2016 - 11:43

Største tillidsmandsmøde i årevis: Kommunalt oprør er startet

Flere hundrede tillidsrepræsentanter mødtes torsdag i Amager Bio for at planlægge kommunalt oprør mod massive besparelser, ikke mindst på personalet, på grund af det såkaldte »omprioriteringsbidrag«.

Flere hundrede kommunale tillidsrepræsentanter i Københavns kommune – ifølge arrangørerne over 1.000 - fra så forskellige personalegrupper som pædagoger, sosu’er, rengøringsfolk, socialrådgivere, fysioterapeuter, gartnere, servicemedarbejdere, hk’ere og lærere var torsdag den 25. februar samlet til stormøde i Amager Bio.

Det erklærede formål var at starte et kommunalt oprør ved at presse Kommunernes Landsforening til at afvise Venstre-regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag. Og med så stor deltagelse - det største tillidsmandsmøde i København i flere år - ser »oprøret« ud til at skudt godt i gang.

Omprioriteringsbidraget

Mødet var indkaldt af Velfærdsalliancen, der er et samarbejde mellem foreløbig 14 lokale fagforeninger, der arbejder på at stoppe regeringens »omprioriteringstyveri«.

Læs også Modkraft-artiklen »Fagforeningssamarbejdet velfærdsalliancen vil udvikle lokale oprør mod kommunale besparelser«

Omprioriteringsbidraget vil betyde, at kommunerne skal spare én procent af den samlede drift hvert år frem til 2019. Regeringen vil derefter vil kunne bestemme, hvad pengene skal bruges til.

I København frygter fagforeningerne, at det kan koste op til hver tiende offentlige ansatte deres arbejde.

Besøg Velfærdsalliancens hjemmeside

Besøg Velfærdsalliancen på Facebook

Dannelse af lokale netværk

Mødet var først og fremmest tænkt som en forberedelse og mobilisering til en række demonstrationer i løbet af foråret og dannelse af lokale netværk mellem de offentligt ansatte efter bydele i København.

Stormødet sluttede således med fem områdemøder mellem tillidsfolkene, hvor man udvekslede erfaringer, ideer og mailadresser.

Velfærdsalliancens næste aktivitet i København er et aktivistmøde den 2. marts, hvor man vil sætte fokus på involvering og mobilisering op til en demonstrationen den 9. marts ved Kommunernes Landsforenings hovedkontor i Weidekampgade i København.

Kampagne skal spredes ud til hele landet

På stormødet var et gennemgående diskussionspunkt desuden, hvordan »oprøret« kan spredes ud i hele landet og inkludere andre befolkningsgrupper og politiske alliancepartnere, herunder kommunalpolitikere fra hele det politiske spektrum.

Målet er i løbet af maj måned at arrangere 98 demonstrationer foran de 98 rådhuse i kommunerne – ikke nødvendvis massedemonstrationer alle steder, men markering af landsdækkende modstand mod velfærdsbesparelser.

Før det er der desuden indkaldt til demonstration i Aalborg den 10. marts, når der er årsmøde i Kommunernes Landsforening. Et af punkterne på årsmødet er omprioriteringsbidraget.

Duer og politikere

Stormødet i Amager Bio var struktureret med to fagforeningsoplæg om konsekvenserne af omprioriteringsbidraget og derefter en diskussion mellem fagforeningsrepræsentanter og tre borgerrepræsentanter fra henholdsvis Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten.

Jan Hoby, der er næstformand i fagforeningen LFS, understregede i sin indledende tale, at det afgørende benspænd mod omprioriteringsbidraget skal sættes ind før Kommunernes Landsforening evt. indgår en økonomiaftale med regeringen, ved brug af en bastant metafor:

– Vi ved, at politikere er som duer. Når de er på jorden, spiser de gerne af vores hånd. Men når de er i luften, skider de på os. Vores opgave er at de ikke letter, sagde han

De tre borgerrepræsentanter lovede at bidrage til mobilisering til demonstrationer og bruge deres politiske kontakter i både deres eget bagland og blandt andre kommunalpolitikere til at understøtte kampagnen.

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce