Selvom offentligt ansatte er midt i en overlevelseskamp, har den faglige venstrefløj aldrig stået svagere, mener initiativtager til fagforeningssamarbejdet Velfærdsalliancen, der kæmper mod regeringens besparelser i kommunerne. »Ambitionen er stor, men det er ikke en umulig opgave at få knækket omprioriteringsbidraget,« siger Jan Hoby.
- Dansk Naturfredningsforening kan lave massevis af demonstrationer ved kysterne og mobilisere lokale borgere. Men vil det lykkes at mobilisere fagbevægelsen i kommunerne, hvor flere tusind menneskers arbejdsliv og livskvalitet er på spil?
Det er dét spørgsmål og den opfordring en af initiativtagerne til paraplyorganisationen Velfærdsalliancen, Jan Hoby, stiller sig selv og kommer med til fagbevægelsens afdelinger for kommunalt ansatte rundt om i landet.
For det er nu, der skal rykkes, hvis regeringens såkaldte 'omprioriteringsbidrag' ikke skal blive til virkelighed. Omprioriteringsbidraget tvinger kommunerne til at finde én procent i de kommunale budgetter hvert år, som regeringen skal råde over og prioritere frem til 2019.
- Vi bliver nødt til at bekæmpe omprioriteringsbidraget, før det bliver en realitet. Bliver det først vedtaget den 1. juni i økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL), vil offentligt ansatte, forældre osv. kunne protestere i en uendelighed, uden at kommunalpolitikerne kan gøre noget. For så er de låst af økonomiaftalen, siger Jan Hoby, der er næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger i København til Modkraft.
Derfor har han sammen med en række hovedsageligt københavnske fagforeningsafdelinger for kommunalt ansatte taget initiativ til det, han håber kan blive en landsdækkende, social bevægelse, der kan bekæmpe omprioriteringsbidraget og kæmpe for det, han ser som en overlevelseskamp for flere områder i den offentlige sektor.
- Siden finanskrisen i 2008 har vi stort set ikke haft nogle sociale bevægelser eller protester. Og siden 2009 har vi sagt farvel til mere end 40.000 ansatte i den offentlige sektor, uden vi har protesteret. Bliver omprioriteringsbidraget lagt oveni de besparelser, vi allerede har set, vil hele sektorer og områder i den offentlige sektor knække. Endnu flere folk vil gå ned med arbejdsrelateret stress, mens brugerne af de kommunale institutioner vil vende dem ryggen, forklarer Jan Hoby.
Han håber, at Velfærdsalliancens kommende initiativer og demonstrationer kan blive trædestenen til at genopbygge en faglig venstrefløj.
Men det er op ad bakke, erkender han.
- Det er ikke fordi, vreden og frustrationen ikke er der. Men selvtilliden til at tro, at vi kan opbygge noget, er ikke til stede. Vi har aldrig stået svagere på den faglige venstrefløj end i det 21. århundrede, siger han.
Et kommunalt oprør mod omprioriteringsbidraget skal derfor være forankret i alle landets 98 kommuner – blandt de offentligt ansatte, forældre, elever og pårørende, der vil blive ramt, forklarer Jan Hoby.
- Vi har at gøre med den smalleste regering siden Hartling-regeringen. Og hvis fagbevægelsen ikke kan skabe en bevægelse og afvise omprioriteringsbidraget sammen med de politikere og folk i kommunerne, der også er store modstandere af det, så er står det rigtigt sløjt til. For det er ryggen mod muren og fem minutter i tolv, siger han.
Derfor nytter det ikke at vente til efter sommerferien og Folketingets åbning i oktober, som typisk har været samlingspunkt for større demonstrationer indkaldt af fagbevægelsen, forklarer Jan Hoby.
Den 25. februar mødes tillidsfolk fra Københavns kommunes syv forvaltninger til stormøde i Amager Bio.
- Mødet bliver udslagsgivende i forsøget på at få tillidsfolkene til at mobilisere deres kolleger og lave en græsrodsbevægelse, siger Jan Hoby.
- Finanskrisen har været hård ved den offentlige sektor, ved lønmodtagerne og ved fagbevægelsen. Vi taler om at vække en person, der har ligget i sygesengen i lang tid. Og man rejser sig ikke herfra og løber en halvmaraton. De traditionelle netværk i fagbevægelsen og på venstrefløjen er stort set ikke eksisterende. Det er den store ubekendte, siger han.
Den 9. og 10. marts er der henholdsvis demonstrationer i København og i Aalborg. Den 9. marts sker det foran KLs lokaler i København, og den 10. marts vil man tage imod delegerede ved KL's topmøde i Aalborg Kulturcenter.
Se mere om demonstrationen den 9. marts her.
Se mere om demonstrationen den 10. marts her.
De to demonstrationer skal skabe opmærksomhed om velfærdsalliancen frem mod landsdækkende demonstrationer den 12. maj. Håbet er at se demonstrationer i alle landets 98 kommuner. Jan Hobys eget succeskriterier er dog at se mindst 20 demonstrationer.
- Kan de lokale fagforeninger ikke lykkes med det, tvivler jeg på, hvad de så kan. Det er højt spil, men hvis man ikke kan organisere demonstrationer og mobilisere borgere og ansatte, vil det for alvor udstille, hvor svag fagbevægelsen er, siger Jan Hoby, der dog bevarer optimismen:
- Ambitionen er stor, men det er ikke fordi, det er en umulig opgave at få knækket omprioriteringsbidraget. Enhedslistens, SF's, store dele af Socialdemokraternes og borgerlige kommunalpolitikere er modstandere.
- Hvis omprioriteringsbidraget alligevel bliver vedtaget, skal kommunalvalget i 2017 gøres til et spørgsmål om, hvem der har støttet det. De politikere skal holdes personligt ansvarlige, og deres partier skal holdes ansvarlige. Vi har bolden på vores side.
Indtil videre har 24 fagforeninger tilsluttet sig Velfærdsalliancen, mens 1.200 tillidsfolk og enkeltpersoner har skrevet under på en underskriftsindsamling mod omprioriteringsbidraget.
Besøg Velfærdsalliancens hjemmeside her.
De 24 lokale fagforeninger er:
3F København
BUPL Hovedstaden
BUPL Nordsjælland
BUPL Storkøbenhavn
BUPL Østjylland
BUPL Århus
Dansk Socialrådgiverforening Københavns Kommune
Dansk Socialrådgiverforening Region Øst
Dansk Sygeplejeråd Hovedstaden
Danske Fysioterapeuter Region Hovedstaden
Ergoterapeutforeningen Region Øst
Fagligt Fællesskab, Silkeborg, (Fagligt Fællesskab er en forening af faglige organisationer, der repræsenterer de ansatte i Silkeborg Kommune)
FOA 1
FOA Aarhus
FOA Aalborg
FOA KLS
FOA PMF afd. 1
FOA PMF afd. 4
FOA SOSU
Københavns Lærerforening
HK Kommunal Hovedstaden
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
SL Storkøbenhavn
Uddannelsesforbundet København
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96