Annonce

Roskilde Festival 2014
7. juli 2014 - 12:14

Pussy Riot-aktivister vil befri Rusland og Ukraine fra Putin

Ruslands præsident Putin vil have Rusland til at være et imperium igen. Men vi og mange andre vil gøre alt for, at det ikke sker, lød det fra tidligere fængslede Pussy Riot-medlemmer på Roskilde Festival.

De to russiske menneskerettighedsaktivister og tidligere provo-kunstnere i Pussy Riot, Masha Aljokhin og Nadja Tolokonnikova, blev modtaget med klapsalver, jubelråb og ministeraudiens, da de torsdag og fredag gæstede Roskilde Festival.

Både den danske udenrigs- og justitsminister mødtes med de to aktivister, som er blevet verdenskendte efter, at have afsonet en knap to år i fængsel for en happening mod den russiske præsident Vladimir Putin i Moskva i 2012.

Efter deres løsladelse har de to kvinder engageret sig i kampen for menneskerettigheder, bedre fængselsforhold og allieret sig med blandt andre Amnesty International og optrådt med en række kendte popmusikere i USA.

På Roskilde var de udover en tolk alene på Gloria-scenen, hvor de afleverede en opfordring til at opretholde og øge presset på den russiske præsident i Vesten og samtidig styrke forbindelserne mellem befolkningen i Europa og Rusland.

Læs artiklen »Pussy Riot til hemmeligt politisk møde på Roskilde Festival« hos Berlingske.

Læs artiklen »Pussy Riot fra Roskilde: Danmark skal turde at kritisere Putin« hos DR.

Nej til jerntæppe 

Masha Aljokhin og Nadja Tolokonnikova var blevet inviteret til Danmark af Roskilde Festival, som giver 300.000 kroner til kvindernes nye organisation Zona Prava.

Da de fredag satte sig til rette på scnene blev fokus hurtigt rettet mod Rusland og den aktuelle krise i Ukraine.

Putin er enorm populær i Rusland og det skyldes ifølge de to kvinder blandt andet, at han har succesfuldt har brugt annekteringen af Krim inderigspolitisk.

Men det var vigtigt, at Rusland ikke blev isoleret på grund af konflikten, lød budskabet.

Og det er blandt andet i det lys, at de to aktivister mange rejser til udlandet siden deres løsladelse skal ses.

– Det er vigtigt for jer at forstå, at Rusland ikke kun er Putin. Med det der er sket i Ukraine, virker det som om Putin vil have Rusland til at være et imperium igen. Men vi, og mange andre vil gøre alt for, at det ikke sker, fortalte Masha Alyokhina, til et begejstret og hyldende publikum til fredag den 4. juli.

– Men vi vil ikke have at jerntæppet trækker sig ned igen. Så kom til Rusland, tal med russere og lad os sammen arbejde for et friere Rusland.

Læs artiklen »Pussy Riot-grundlæggere parkerer kapitalisme-kritikken« hos Information.

Læs artiklen »Roskilde Festival får Pussy Riot-aktivister til Danmark« hos Modkraft.

Opfordring til aktion

Selvom de to kvinder ikke er glade for at være autoriteter, og derfor ikke er kommet for at belære unge danskere, så håber de, at de kan inspirere folk til at lave aktioner til gavn for civilsamfundet.

– Vi er kommet her, for at fortælle vores historie og får at inspirere jer til at prøve at gøre jeres civilsamfund bedre, og vi håber at flere vil bruge perfomance som politisk værktøj, sagde Nadya Tolokonnikova.

– Hvis I har lyst til at lave nogle aktioner sammen med os, så kontakt os. Vi elsker at lave ting sammen med mange forskellige mennesker. Find os på facebook, eller kom til Rusland, og engager jer der.

– Der er altid plads til aktivister der vil arbejde for et bedre Rusland. Og hvis i kommer til Rusland, så bare henvend jer til det nærmeste KGB-kontor, de ved altid hvor vi er, sagde Nadya Tolokonnikova.

Se optagelser fra debatmødet på Roskilde Festival hos Politiken.

Undskyld vi ikke spiller

Til spørgsmålet om de to havde opgivet at være kunstnere til fordel for deres politiske arbejde for bedre fængsler, svarede Masha Alyokhina afvisende.

– Nej, hvis du føler du skal stoppe med det, så er det det et godt tidspunkt at ligge sig ned og dø, sagde Masha Alyokhina til et hujende telt.

Kvinderne undskyldte at de ikke spillede musik, men forklarede at det havde lovet aldrig at optræde planlagt.

– Når vi sidder her i en sofa og taler istedet for at vi spille, så er det fordi  ind i Pussy Riot så aflagde vi et løfte om ikke at spille i prearrangerede sammenhænge, sagde Nadya Tolokonnikova

Læs artiklen »Pussy Riot slår hånden af kendte medlemmer« hos Modkraft.

Læs artiklen »»Man kan ikke ekskluderes fra Pussy Riot«« hos Modkraft.

Læs artiklen »Ubehagelig video: Pussy Riot-grundlæggere overfaldet på McDonalds« hos Modkraft.

Se også links om Roskilde Festival 2014-2004 på Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce