Annonce

Retssag
17. september 2014 - 11:42

PET-sag: Fire aktivister i retten for politisk hærværk

Fire kvinder risikerer fængselsstraf for at have planlagt hærværksaktioner imod banker og politi forrige år i vrede over »kriminalisering af venstrefløjen«. Protester under den kommende retssag er velkommen, lyder det fra én af de tiltalte.

I den kommende uge begynder retssagen mod fire kvinder fra det venstreradikale miljø, der er tiltalt for at have planlagt og udført politisk motiveret hærværk imod blandt andet Kammeradvokatens kontor, flere banker og politiskolen den 19. september 2012.

Anklagemyndigheden kræver de fire aktivister idømt en endnu ikke nærmere defineret fængselsstraf og en bøde, da man mener, at de tiltalte er ansvarlig for, at i alt 14 aktivister kastede maling og skrev protestgraffiti på de nævnte gerningssteder.

Sagen bygger ifølge Modkrafts oplysninger på omfattende personovervågning af de tiltalte foretaget af Politiets Efterretningstjeneste (PET), som også stod for anholdelsen af de mistænkte for to år siden.

Kriminalitet eller aktivisme?

Anholdelsen af de 14 aktivister blev i sin tid slået stort op i medierne, da PET udsendte en pressemeddelelse, hvori de beskrev sagen som et eksempel på »venstreekstremisme« og »politisk motiveret kriminalitet«.

I en erklæring offentliggjort på Modkraft.dk forklarede aktivisterne samtidig selv, at de ønskede at protestere imod statens repression imod den venstreradikale bevægelse, herunder terrorlovene og Lømmelpakken.

Læs artiklen »Hærværksaktion i protest mod kriminalisering« hos Modkraft.

Sagen udløste en debat om og kritik af efterretningstjenestens overvågning af den yderste venstrefløj og inspirerede andre aktivister til nye aktioner.

I ugerne efter PET’s anholdelser blev der flere gange hængt bannere op og malet graffiti om natten i København med budskaberne »Aktivisme er ikke ekstremisme – solidaritet med de 14 anholdte«, »Fuck PET« og »Mindre overvågning, mere demokrati«.

Læs artiklen »Venstreradikale fortsætter kritik af PET« hos Modkraft.

Læs artiklen »Solidaritetsaktion med PET-anholdte aktivister« hos Modkraft.

Politiets Efterretningstjeneste svarede igen med præventive »bekymringssamtaler« med adskillige tidligere og nuværende venstrefløjsaktivister på deres private bopæl eller via telefon.   

Læs artiklen »PET på hjemmebesøg hos aktivister« hos Modkraft.

Massiv overvågning

I dag har flere af de oprindeligt 14 anholdte valgt, at acceptere en bøde på 1.500 kroner for hærværk, mens andre nægter sig skyldig, og vil have bødesagen for en dommer.

Tilbage er altså de fire kvinder, som ifølge anklagemyndigheden har taget initiativ til aktionen og skrevet den politiske begrundelse, som blev offentliggjort på Modkraft.dk.

Ifølge Modkrafts kilder, så vil anklagemyndigheden fremlægge en skriftlig ’invitation’, som de fire angiveligt har forfattet og efterfølgende distribueret til de andre medvirkende i aktionen.

Af sagens akter fremgår det, at efterretningstjenesten nøje har fulgt i hvert fald én af de tiltalte – både fysisk og på internettet – i månedsvis op til anholdelsen, og desuden foretaget en detaljeret foto- og lydovervågning af kvinderne, når de er mødtes.

’Gå på gaden’

De tiltalte nægter sig skyldige i politiets anklager.

Og en af dem fortæller, at hun håber, at folk ligesom i forbindelse med anholdelserne for to år siden vil benytte retssagen til at protestere.

– I stedet for at blive angste og skjule sin politiske identitet af frygt for repressionen, så mener jeg, at folk i stedet skal gå i offensiven, siger en af de tiltalte til Modkraft.  

– Man kan ikke undgå at møde repression, hvis man laver politisk arbejde, og det skal vi kunne håndtere ved at tale om det, være åbne omkring det og ved at gå på gaden.

Retssagen mod de fire aktivister begynder onsdag den 24. september i Københavns Byret og forventes afsluttet i slutningen af oktober.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce