Annonce

Udland
15. december 2015 - 13:32

Nyt gennembrud i fredsforhandlinger i Colombia

Colombias regering og oprørsbevægelsen FARC er nået til enighed om etablering af juridiske rammer for straf af krigsforbrydelser. En afgørende hindring for endelig fredsaftale er dermed ryddet af vejen.

Den colombianske regering og guerillabevægelsen FARC (Forzaz Armadas Revolucionarios de Colombia, Colombias revolutionære, væbnede styrker) har mandag den 14. december meddelt, at man er blevet enige om etablering af de juridisk rammer for straf af krigsforbrydelser i den fem årtier gamle borgerkrig.

Fredsforhandlingerne har dermed elimineret et af de vanskeligste temaer i de tre år lange fredforhandlinger.

– Med dette vigtige skridt er der næsten helt sikkert ingen vej tilbage, udtaler FARC-repræsentantet Marco Leon ifølge BBC.

Tilsvarende tilfredshed udtrykker regeringstalskvinden Marcela Duran, der betegner aftalen som et gennembrud.

Den præcise aftale vil blive offentliggjort torsdag den 17. december i Havanna, Cuba, hvor fredsforhandlingerne finder sted.

I september blev parterne enige om at oprette en specialret, hvor ofre for krigen kunne få afprøvet tvister. Retten, der vil have karakter af en international retsinstans, vil tilbyde amnesty og lavere straffe til folk, der vil hjælpe med til afdække overgreb under borgerkrigen, men den vil ikke give amnesti for krigsforbrydelser og brud på menneskerettighederne.

Læs Modkraft-interviewet med den colombianske advokat July Henriquez: »Kun et uafhængigt retssystem kan sikre retfærdighed«

Læs mere i artiklen »Colombia and Farc reach deal on conflict reparations« hos BBC

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce