Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
19. juni 2014 - 12:06

Nye Snowden-læk dokumenterer dansk samarbejde med NSA

Nye Snowdenlæk dokumenterer dansk samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA — Så Zenia, Tom, Trine, Helle, Nicolai osv: Har vi stadig ikke »grund til at antage«?

Dagbladet Information har natten til torsdag den 19. juni kl. 03.00 breaket historien i tre separate artikler. Læs dem!

Man kan næsten ikke understrege for meget, hvor vildt godt arbejde det er af Henrik Moltke, Sebastian Gjerding, Anton Geist, Laura Poitras og resten af holdet.

Hvis det her ikke resulterer i en Cavling, ved jeg sgu ikke, hvad der skal til.

Information skriver:

»Forsvarets Efterretningstjeneste indgår i et partnerskab med NSA om at tappe danske fiberkabler med tele- og internettrafik, fremgår det af tophemmelige NSA-dokumenter. Tilsyneladende er Danmark del af et hidtil ukendt overvågningsprogram, der kan føre til, at også danskere bliver mål for den amerikanske efterretningstjeneste«.

[…]

»Oplysningerne i Keith Alexanders talepapir om en dansk-amerikansk kabeladgang stemmer overens med oplysninger i et andet tophemmeligt dokument vedrørende NSA’s forhold til FE. I dokumentet skriver NSA, at tjenesten forsyner sin danske søsterorganisation med »indsamlings- og behandlingsudstyr«, og som det fremgår af dagens Information, er netop denne form for assistance fra NSA’s side fast procedure i forbindelse med partnerskaber om kabel-adgang med såkaldte tredjepartslande som Danmark.«

Læs hele artiklen »Snowden-dokumenter afslører dansk partnerskab med NSA« i Information

I en separat artikel skriver Information:

»NSA’s partnerland tapper et »internationalt kabel« ved et adgangspunkt et sted på landets territorium og sender det videre til en facilitet, som behandler data med udstyr stillet til rådighed af NSA. Her kan analytikere fra partnerlandet behandle data, som også herfra bliver sendt via en sikker forbindelse til NSA.

Operationen er typisk sat op på en sådan måde, at partnerlandet »arbejder på fiberen under dække af en synlig satellitoperation«. Behandlingen af data fra kablerne foregår altså i skjul af den slags lyttestationer, som med deres karakteristiske kuppelformede radomer i Danmark præger landskabet ved Aflandshage på Amager og i Skibsbylejren nær Hjørring. Formodentlig skyldes dette set-up, at lyttestationerne alligevel er tydelige for enhver. Ingen undrer sig derfor over, at efterretningstjenesterne har faciliteter og store mængder personale ved stationerne.«

Læs hele artiklen »Flere lande end hidtil kendt er involveret i NSA’s globale overvågning« i Information

I en tredje artikel, »Teleselskaber vil ikke afvise, at de giver kabeadgang«, slår to forskellige teleselskaber knuder på sig selv (og henviser til tilsyneladende irrelevante love) i et forsøg på at undgå at svare på, om de giver Forsvarets Efterretningstjeneste (dvs. militæret) adgang hele landets civile kommunikation (hovedet på blokken: Det gør de).

Information har desuden uploadet en række af de originale (men irriterende censurerede) Snowden-docs der ligger til grund for artiklerne: »Oversigt over nye dokumenter«.

Detaljerne er naturligvis rystende – men grundlæggende burde det ærligt talt ikke komme bag på os; eller på politikerne.

I mit interview med Edward Snowden for fire måneder siden, spurgte jeg ham blandt andet:

»Hvordan har du det med Thomas Ahrenkiels (chef for Forsvarets Efterretningstjeneste) nylige kommentar om, at han ikke har »grund til at antage eksistensen af ulovlig, amerikansk efterretningsvirksomhed, rettet mod Danmark«?

Snowden svarede:

»Jeg tror, fornuftige mennesker er enige om, at de myndighedspersoner, som laver vildledende ordspil, ikke gør offentligheden en tjeneste. Virkeligheden er, at når du spørger, hvorvidt de spionerer imod dig, kan du ikke bare tage svar fra NSA, GCHQ eller nogen anden efterretningstjeneste for gode varer. Især ikke når der er overvældende beviser for, at de rent faktisk gør det.«

Læs interviewet med Snowden på www.denfri.dk

Right – de er fulde af løgn og spin.

Dagbladet Information havde allerede på det tidspunkt brugt NSA-dokumenter til at afsløre overvågning af COP15 klimatopmødet, så om ikke andet derfor, var det allerede dengang åbenlyst for de af os, der gad kigge efter, at Danmark er fedtet godt og grundigt ind i NSAs masseovervågningsmaskineri.

Efter i dag må det siges at være afgjort én gang for alle.

Bottomline er, at Snowden faktisk ved hvad han taler om. Lyt til ham.

I et svar til spørgsmål fra EU-parlamentets LIBE-komite lidt senere, forklarede Snowden, at én måde (og husk lige, at det altid »både-og«; ikke »enten-eller«) NSA & Co klarer den med at få europæiske efterretningstjenester til at overvåge europæiske befolkninger, er ved at benytte sig af et fikst lille bazar-system:

»Resultatet er en europæisk bazar, hvor et EU-medlemsland som Danmark kan give NSA adgang til et aflytningscenter på den (ikke håndhævede) betingelse at NSA ikke søger oplysninger om danskere, og Tyskland kan give NSA adgang til et andet på den betingelse, at den ikke søge oplysninger om tyskere. Men de to aflytningssteder kan være to punkter på samme kabel, så NSA simpelthen fanger de tyske borgeres kommunikation, når de passerer Danmark, og de danske borgeres, når de passerer Tyskland, altså overvejende i fuld overensstemmelse med deres aftaler«.

Læs hele hans vidneudsagn til EU-parlamentet her (engelsk pdf-fil)

Præcis det, der nu dokumenteres.

I det indlæg han havde i Berlingske Tidende ovenpå Se & Hør-skandalen, uddybede han (igen), at alt kommunikation (internet, telefon, e-mail) mellem danskere i Danmark er i kløerne på efterretningstjenesterne.

Han afsluttede:

»Jeg var vidne til, at borgernes rettigheder verden over blev krænket i massiv målestok, og jeg vidste, hvad det ville kræve at få stillet regeringer til ansvar igen: Jeg tog bladet fra munden.

Nu er det jeres tur til at tage bladet fra munden og få befriet Danmark for overvågning uden mistanke. Kontakt jeres folketingsmedlemmer og spørg, om de står på borgerne eller på spionernes side.«

Læs hele Snowdens indlæg i Berlingske Tidende

Gør det. Nu.

Deres kontaktoplysninger er her: Folketingsmedlemmer — og her er en liste over dem på Twitter.

En ting er, hvis folketingsmedlemmer er så uduelige og/eller korrupte, at de har det fint med, at privatlivets fred er blevet afskaffet uden nogen form for offentlig debat. Sådan er de jo nu engang.

Men hvis de om et år kan sige, at den danske befolkning egentlig var ligeglad, da det blev dokumenteret sort på hvidt.. ja, så har vi jo egentlig de politikere vi fortjener.

Da jeg for et par måneder siden medvirkede i Debatten på DR2, havde jeg lejlighed til at stå ansigt til ansigt med både Zenia Stampe (RV) og Tom Benhke (K).

Jeg fik dem til, i ret klare vendinger, at sige, at de på ingen måde kunne forestille sig, at ansatte i danske efterretningstjenester (hejsa FE) samarbejder med NSA om overvågning af danskere, udover hvad de har lov til.

Og de to er jo som bekendt medlemmer af kontroludvalget for efterretningstjenester, så de må vel vide det vide det.

Trine Bramsen (S) er retspolitisk ordfører. Hende havde jeg også fornøjelsen at af »debattere« med. Hun mente sjovt nok også. at der skam ikke finder noget der minder om ulovlig overvågning sted.

Fair nok Zenia, Tom og Trine, så lad mig spørge på en anden måde:

Var I bekendt med de oplysninger, dagbladet Information bringer til offentlighedens kendskab i dag? Er det efter jeres mening lovligt? Hvilken lov har sanktioneret kabeltaps i Danmark? Var kontroludvalget orienteret?

Har I stadig ikke »grund til at antage« at der finder ulovlig overvågning af danskere sted?

Hvis man slår op i et leksikon under »politikerlede« er der et billede af alle de folketingsmedlemmer der efter i dag ikke kræver en tilbundsgående undersøgelse af NSA, Forsvarets Efterretningstjeneste og overvågningen af danskerne.

Som tidligere nævnt: Hvad Se & Hør har rendt og lavet mod kendisser er ingenting i forhold til hvad alle danskere udsættes for konstant – udført af efterretningstjenester, der er totalt ude af kontrol, mens politikere og (mange) journalister snorksover.

Peter Kofod er dansk aktivist, musiker og skribent.

Artiklen offentliggøres også på hjemmesiden denfri.dk

Peter Kofods egen hjemmeside er www.peterkofod.dk.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce