En lang række multinationale selskaber forventes at blive tiltalt for at støtte en højreorienteret paramilitær gruppe og hyret lejemordere til at få ram på fagforeningsfolk i Colombia. Fredsaftalen i landet betyder, at et nyoprettet og uafhængigt colombiansk retssystem skal tage stilling til anklagerne.
57 firmaer forventes at blive tiltalt for terrorstøtte, når fredsaftalen mellem FARC og den colombianske regering træder i kraft.
Blandt disse er multinationale selskaber som Coca-Cola, BP, bananfirmaet Chiquita og kulselskabet Drummond.
På listen er også lokale selskaber som det statslige olieselskab Ecopetrol, landets største cementkoncern Cementos Argos og Colombias næststørste Tv-selskab RCN Televisión, der er arg modstander af fredsaftalen.
Firmaerne vil blive anklaget for at have finansieret den stærkt højreorienterede paramilitære gruppe AUC (Autodefensas Unidas de Colombia - Forenet selvforsvar i Colombia) og for at hyre lejemordere fra bevægelsen til at myrde fagforeningsfolk og menneskeretsaktivister.
Da AUC eksisterede, var den på terrorlisten udarbejdet af USA, Canada og EU.
Bevægelsen blev officielt demobiliseret i årene 2003-2006, men mange af de op mod 30.000 medlemmer fortsatte efterfølgende i andre lignende grupper eller indgik i byernes kriminelle bander.
Kun ganske få blev dømt for forbrydelser begået af AUC, som indbefattede mord, kidnapninger, massakrer og fordrivelse af titusinder af mennesker fra deres hjem.
Colombias præsident Juan Manuel Santos har udtalt, at kun frivillige sponsorer af de to bevægelser FARC og AUC vil blive dømt, mens ofre for afpresning vil gå fri.
Læs artiklen »Coca Cola facing terrorism support charges in Colombia« hos Colombia Reports
Omkring årtusindskiftet forsøgte en international boykotkampagne at få Coca Cola til at påtage sig ansvaret for, at fem fagforeningsfolk med tilknytning til produktionen af læskedrikken i Colombia var blevet myrdet.
Coca Cola afviste ethvert ansvar med henvisning til, at de ikke selv ejede fabrikkerne.
Læs artiklen »Coca-Cola sued over bottling plant 'terror campaign'« hos The Guardian
I mindst to tilfælde har ofre for AUC forsøgt at få oprejsning i andre landes retssystemer.
I USA anlagde miljø- og menneskeretsorganisationen Earth Rights International sag i juni 2016 ved den føderale domstol i Florida på vegne af slægtninge af fagforeningsfolk myrdet på bestilling af Chiquita Brands International.
I Storbritannien vil den tidligere miljø- og fagforeningsaktivist Gilberto Torres ved en retssag i Londons High Court have BP til at påtage sig ansvaret for, at han i 42 dage blev holdt fanget og tortureret af paramilitære styrker i 2002.
Kun truslen om en national strejke blandt oliearbejderne i Colombia reddede dengang Gilberto Torres liv og fik ham frigivet.
Læs om sagen mod Chiquita hos organisationen Earth Rights International
Som en del af fredsaftalen mellem FARC og den colombianske regering skal et nyoprettet uafhængigt colombiansk retssystem tage stilling til anklagerne mod firmaerne.
Retssystemet, som bliver udformet efter internationale normer med internationalt anerkendte dommere, fordi Colombias retssystem er kendt for at være korrupt, skal desuden behandle de utallige overgreb på civilbefolkningen, som er foregået i den 52 år lange krig.
Fredsaftalen bliver formelt underskrevet i i den nordcolombianske by Cartagena den 26. september af præsident Juan Santos og leder af FARC Timochenko alias Timoleón Jiménez.
Aftalen kommer til folkeafstemning i Colombia den 2. oktober.
Læs Modkraft-artiklen »Efter 51 års væbnet konflikt er fredsaftale på plads i Colombia«
Desuden skal den godkendes af FARC´s højeste politiske myndighed Den Nationale Guerilla Konference, som finder sted den 13-19. september i byen Yaris i et FARC-kontrolleret område i det sydlige Colombia.
Her ventes det, at FARC officielt opløser sig selv, og at guerillaorganisationen omdannes til et politisk parti. For første gang i bevægelsens historie bliver pressen inviteret med til en guerillakonference og FARC forventer op mod 50 udenlandske gæstedelegationer.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96