Annonce

25. januar 2017 - 11:58

»Modkraft er et sted for kritisk sans og politisk dannelse«

Interne diskussioner på Modkraft om militans, racisme og køn har fulgt skribenter Rebecca Sparre Wandall og Olivia Kretzschmar siden teenagealderen. De håber, at lukningen skaber noget nyt - en platform for venstreorienteret feministisk satire og en gentænkning af kapitalismekritik.

Modkraft har spurgt tidligere journalister, redaktører, brugere og bidragsydere om deres reaktion på beslutningen om Modkrafts snarlige lukning.

Læs mere om den forestående lukning her

Rebecca Sparre Wandall og Olivia Kretzschmar er psykologistuderende og fik for nyligt et fast format på Modkraft, hvor de lavede månedlige analyser af populærkulturelle fænomener fra SKAM til genren autofiktion ud fra et psykoanalytisk perspektiv. 

Læs artiklen »Når politikerne tager autofiktionen som gidsel i deres nyliberale dagsorden«

Læs artiklen »Hvad Noora og en morder har til fælles, og hvad vi kan bruge skam til« hos Modkraft

Det første, vi tænkte, da vi så, at Modkraft lukker den 1. Februar var…

Rebecca: Nej!?!! …Men på den anden side, måske er det meget godt, at der sker noget nyt - Modkraft er heldigvis ikke det eneste venstreorientererede medie.

Olivia: Det er nedslående, især i disse tider. Dårlig timing – så er det sagt! Et lyspunkt ville dog være, hvis det gav rum til en ny, progressiv platform og ikke blot blev et punktum.

Vores forhold til Modkraft har været…

Rebecca: Jeg har læst modkraft siden jeg som 14-15-årig blev politisk aktiv. Modkraft har helt klart været en af de platforme, hvor min politiske »dannelse« har fundet sted,fx. i form af de forskellige debatter om mere interne venstrefløjs- og aktivismeforhold, der har kørt på sitet gennem årene. At have fulgt diskussionerne om fx militans, racisme/(hetero)sexisme i egne rækker m.m. har både været spændende, udviklende og til tider frustrerende.

Olivia: Det har gennem årene været en vigtig stemme og talerør for den del af venstrefløjen, som lå uden for resten af mediedækningen. En stemme, som tit ikke rummes af de gængse nyhedsmedier, og som hos mange unge mennesker (inklusiv mig selv) har hjulpet til at skærpe kritisk sans og politisk jeg.

Det er vigtigt at have et medie, der samler den såkaldte venstrefløj, men…

Rebecca: Modkraft har heldigvis ikke været helt alene, tidsskrifter som fx Friktion har kunnet noget af det samme, til dels også Information… og er virkelig spændt på hvad, der kommer til at ske med Marronage…

Olivia: Den såkaldte venstrefløj er ’såkaldt’, da den er svær at skære over en kam. Derfor ville det ikke gøre noget at have flere, sameksisterende, specificerede venstreorienterede medier 

Når man kigger på det øvrige mediebillede synes vi, at Modkraft har været…

Rebecca: Et kærkomment supplement, specielt i forhold til nyhedsdækningen af fx. situationen i Palæstina og diverse strejker, protester osv. i udlandet, som ellers ofte kun dækkes yderst sparsomt eller slet ikke.

Olivia: Et medie, der har givet sig selv lov til at være niche-agtig, og derigennem har det, inden for egne røde mure, højnet niveauet i flere debatter. Bl.a. ved at skabe en kritisk, faglig ’awareness’-standard, når det kommer til fx. køn og kolonialisme.

Hvis vi kunne bestemme, hvad der skulle ske med sitet efter 1. februar, så…

Rebecca: Ville jeg bestemme, at der skulle laves en eller anden form (overskueligt) artikel-arkiv.

Olivia: Ville jeg ønske, at det genfandt sig selv i ny form. Dertil, at alle skrevne artikler blev gemt.

Hvis vi havde en stor pose penge til et progressivt medie, ville jeg...

Rebecca: Ønske mig et medie, der gentænkte og aktualiserede måden at bedrive økonomi- og kapitalismekritik på. 

Olivia: Investere i en platform, hvor skarp venstreorienteret feministisk satire fik en væsentlig plads, da jeg mener at satire er et vigtig (og undervurderet) middel til kritik og forandring. Dertil udvikle de didaktiske muligheder et sådant medie, ville kunne bidrage med, når det kommer til seksualundervisning, normkritik og et socialistisk modspark til den stigende højredrejning og kapitalistiske understrøm.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce