Det nye netværk »Forum for Socialistisk Demokrati« mener, at Enhedslisten er blevet for »professionelt« og ønsker i stedet at knytte partiet tættere til medlemmerne og civilsamfundet. Læs netværkets slagplan her.
»I stedet for den professionalisering af politikken, som i øjeblikket præger partiet, vil vi give os selv som medlemmer redskaber til igen at være de, der formulerer Enhedslistens politiske visioner og praktiske politik.«
Sådan lyder kampråbet fra det nystiftede netværk »Forum for Socialistisk Demokrati«, der udspringer af Enhedslistens afdeling på Østerbro i København, og har en ambition om at styrke »en løbende politisk-teoretisk debat« i det populære venstrefløjsparti.
Formålet er ifølge et »idepapir« fra netværket, som Modkraft.dk offentliggører i dag, at give »partiet tilbage til medlemmerne« samt at fastholde Enhedslisten som et bevægelsesorienteret parti.
– Vi mener, Enhedslistens fornemmeste opgave er at mobilisere en bred politisk bevægelse for socialisme. En bevægelse som bygger på demokratiske klasseorganisationer i civilsamfundet, lyder det blandt andet.
Læs »Idepapir for Forum for Socialistisk Demokrati« hos Modkraft.
Èn af initiativtagerne til det nye forum, Niels Frølich, fortæller, at ideen til »Forum for Socialistisk Demokrati« opstod efter et stormøde om Enhedslistens fremtid afholdt i Taastrup i september sidste år.
Her oplevede han og de tre andre initiativtagere til forummet, at der er et stort behov blandt almindelige medlemmer af Enhedslisten for at få mulighed komme til orde og diskutere – og få indflydelse på – de større linjer i partiets politik.
– Der er en udbredt utilfredshed over, at Enhedslisten er igang med at udvikle sig til en vælgerforening i stedet for et parti, hvor medlemmerne bestemmer. Når fokus i stigende grad flyttes til Christiansborg, så er der en tendens til at glemme at inddrage medlemmerne, afdelingerne og udvalgene i det daglige politiske arbejde, mener Niels Frølich, der politisk beskriver sig selv som »en gammel VS'er«.
De utilfredse medlemmers behov skal imødekommes med en ny hjemmeside, som Forum for Socialistisk Demokrati åbner i slutningen af april, hvor der også indkaldes til et stormøde for interesserede.
Læs artiklen »Fronterne trækkes op i Enhedslisten« hos Information.
Udover den manglende indflydelse på Christiansborg-politikken, så mener oprørerne fra Østerbro, at også der er brug for et opgør med selve grundlaget for ledelsens tilgang til forhandlingerne med regeringen.
Det handler om synet på staten.
Folkene bag »Forum for Socialistisk Demokrati« mener, at de ledende kræfter i Enhedslisten har misforstået statens rolle i klassesamfundet, og at denne misforståelse har ført til partiets alt for forhandlingsvenlige linje overfor regeringen.
– Modsat fløjen omkring folketingsgruppen, så mener vi ikke, at staten er et neutralt organ. Det er et borgerligt klasseorgan. Det kan lyde lidt abstrakt. Men konsekvensen af de ledende medlemmers positive syn på staten er, at de opfatter velfærdsstaten, som en »demokratiske sektor«, der skal styrkes, som et modspil til markedskrafterne, forklarer Niels Frølich.
– Denne naive holdning går igen, når man laver en strategi, der går ud på at trække regeringen til venstre og man forsøger, at spille den rolle som Dansk Folkeparti havde under VKO. Det er udtryk for ren ønsketænking og betyder, at man formår ikke, at frigøre sig fra Socialdemokraterne, som referencepunkt. Man overser tilsyneladende fuldstændigt, at regeringen har skrevet i deres regeringsgrundlag, at man vil videreføre den borgerlige økonomiske politik, siger talspersonen for »Forum for Socialistisk Demokrati«.
Læs kommentaren »Den offentlige sektor drives udemokratisk« hos Modkraft.
Læs artiklen »IS og DKP til kritikere: Lad os diskutere politik« hos Modkraft.
Det nye medlems- og debatforum ønsker i stedet at knytte Enhedslisten an til »demokratiske klasseorganisationer i civilsamfundet«, som det er formuleret i det omtalte idépapir.
Mange kritikere af Enhedslistens udvikling fremhæver de såkaldte »bevægelser«, som et alternativ til Christainsborg. Hvad mener I mere konkret?
– Det er rigtigt, at der stort set ingen bevægelser er tilbage i Danmark af større betydning og vi vil ikke prøve at trylle dem op af jorden. Men jeg mener faktisk, at der findes én. Og det er fagbevægelsen, siger Niels Frølich.
– Den er efter min overbisning den største demokratiske masseorganisation, og selvom Enhedslistens medlemmer er repræsenteret her og har poster rundt omkring, så udnyttes det ikke i dag. Det skal der laves om på.
– Samtidig så handler det grundlæggende om at opfatte demokrati i et bredere perspektiv end Christiansborg. Et godt eksempel er det folkelige oprør omkring salget af DONG. Der er en stor latent vrede i befolkningen, som kunne blive til en bevægelse mod privatiseringer og outsourcing, hvis vi hjælper det på vej.
Læs analysen »Enhedslisten er venstrereformistisk« hos Modkraft.
I en mail sendt til Modkraft.dk tirsdag den 18. marts uddyber Niels Frølich sine synspunkter:
»Hvad angår forbindelsen mellem det politiske og det organisatoriske er de uløseligt forbundne og det vil jeg gerne uddybe: Hvis man har folketinget som fokus, opleves baglandets indflydelse som irriterende støj, der generer den parlamentariske logik. Denne logik kræver, at parlamentarisk fokus følges med en afkobling eller nedtoning af afdelingers, udvalgs og medlemmers indflydelse udover årsmødernes rituelle og formelle demokrati, der i øvrigt i høj grad tjener som partikoryfæernes bagtæppe for mediekontakt.
Det er lige præcis den udvikling, man har set i SF og som er karakteristisk for et almindeligt vælgerforeningsparti.
Den levende vekselvirkning mellem top og bund i partiet erstattes med en topstyring og centralisering af politikudviklingen, der understøttes af et stigende antal lønnede ansatte. Til sammen udgør disse elementer motoren i en centraliseret og topstyret politikudvikling, der ikke udnytter det vældige potentiale som 10.000 medlemmers viden og erfaring udgør.
Det seneste eksempel er den mangel på inddragelse mange af partiets faglige medlemmer følte i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Man forhandlede med regeringen i seks uger, men der var i denne periode ingen forbindelse med hverken de faglige medlemmer, der jo tit sidder i valgte positioner i fagbevægelsen, partiets afdelinger eller offentligheden i almindelighed. Hvorefter vi i lighed med de fleste andre stod noget måbende tilbage med to bad til ældre.
Her slog den parlamentariske logik igennem igen: I stedet for at bryde den og informere parti og offentlighed (f.eks. gennem 2-3 pressekonferencer hen over forløbet) stod man med håret i postkassen og lod sig trække ind i nøjagtig den samme fælde som SF flere gange er gået i: Med vage løfter eller forestillinger om mulighederne for at trække regeringen til venstre skruer man ned for sine egne krav for til sidst at stå tandløs og med håret i postkassen.
Jeg vil endeligt anføre at netop fokus på det parlamentariske meget let kan risikere at give bagslag når vi om lidt står overfor 4, 8 eller 12 års borgerlig istid. Til den tid vil ELs parlamentariske arbejde formentligt stort set være reduceret til at have en talerstol i folketinget, mens det politiske arbejde vil være helt afhængig af udenomsparlamentariske aktiviteter, ikke mindst sammen med fagforeningerne.«
Folketingskandidat og politisk rådgiver for Enhedslisten Pelle Dragsted hører til blandt dem det nye netværk kalder »toppen« af partiet.
Han mener, at der grundlæggende er en god og naturlig ting, at medlemmerne organiserer sig omkring holdningsfællesskaber internt i partiet.
Men han mener også, at det er et problem, at personerne bag det nye forum blander deres politiske nederlag sammen med mangel på demokrati.
– Personkredsen bag det nye forum er både på sidste årsmøde og på delegeretkonferencen om principprogrammet blevet stemt ned af medlemmerne. I stedet for at anerkende at man er i mindretal på nogle spørgsmål begynder man så at snakke om mangel på demokrati. Det synes jeg egentlig ikke er særlig kønt, siger han til Modkraft.
– Så når de siger, at de vil have ”partiet tilbage til medlemmerne”, så tror jeg egentlig, at det de mener, er at partiet skal følge deres egen kurs, fordi de er utilfredse med flertallets linje.
Læs artiklen »Enhedslisten luger ud i forslag til principprogram« hos Modkraft.
Læs Pelle Dragsted's blog »Spil ærligt, kammerater« hos Modkraft.
Pelle Dragsted mener samtidig at man skal »holde tunge lige i munden«, når man positionere sig i forhold til andre i partiet, der ikke deler ens opfattelse af udviklingen i Enhedslisten.
– Det er vigtigt at undgå stråmandsdiskussioner, hvor man tillægger partikammerater synspunkter de reelt ikke har. Jeg kender f.eks. ikke et eneste medlem af Enhedslisten, der ikke mener, at det udenomparlamentariske arbejde er mindst lige så vigtigt som det parlamentariske. Så det er en falsk modsætning, de stiller op, mener han.
Men han anerkender, der også er reelle politiske uenigheder om holdningen til staten og velfærdssamfundet.
– Deres opfattelse af staten er en afskrift af Lenins opfattelse af den tsaristiske stat. Det er som om, at de seneste 100 års udvikling og sejre ikke har haft nogen betydning i deres øjne. Men den almindelige valgret og arbejderbevægelsens kamp for velfærd og tryghed har trods alt ændret noget, siger Pelle Dragsted.
– I mine øjne viser den udvikling at staten ikke kun er kapitalens lydige redskab, men at den også er udtryk for og resultat af klassekamp og af de sejre som arbejderbevægelsens har opnået. Arbejdsmiljølovgivning, dagpenge, folkepension og gratis sundhed og uddannelse er skabt i strid med kapitalinteresserne. Det et vigtigt at forstå den dobbelthed. For velfærdssamfundet er et vigtigt eksempel på, at det faktisk kan lade sig gøre at organisere aktiviteter, der ikke er baseret på profit og markedsudveksling. Og dermed et vigtigt argument for at en socialistisk økonomi er en reel mulighed.
Læs bloggen »Debatten om reform vs. revolution er en blindgyde« af Pelle Dragsted på Modkraft.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96