Annonce

Fattigdom
3. oktober 2016 - 21:15

Kontanthjælpsloft mødes af bekymrede boligselskaber og maduddeling ved Folketingets åbning

Mens de almene boligselskaber har travlt med at rådgive beboere for at undgå, at de bliver sat på gaden, er der indkaldt til stor demonstration mod kontanthjælpsloftet med maduddeling ved Folketingets åbning.  

Lørdag den 1. oktober trådte det nye kontanthjælpsloft i kraft. Boligselskaber afventer stadig konsekvenserne, mens demoarrangører kalder det et »overgreb«.

Hvis du modtager kontanthjælp, integrationsydelse eller uddannelsesstøtte, risikerer du at blive blive skåret i din anden støtte, du modtager såsom boligstøtte og børnepenge, så det samlede beløb ikke overstiger loftet. 

Hos boligselskaberne er der stor bekymring for de sociale konsekvenser af kontanthjælpsloftet, og en rundspørge foretaget af Boligselskabernes Landsforening viser, at otte ud af ti almene boligselskaber har haft tiltag, der skulle informere og rådgive deres beboere om kontanthjælpsloftet.

Læs artiklen »Overblik: forstå regeringens nye kontanthjælpsloft« hos Altinget

Håndskrevne breve

Modkraft har været i kontakt med en række boligselskaber for at høre om deres tiltag.

Hos boligselskabet KAB i København er man bekymret for, at antallet af beboere, der skal sættes på gaden, vil stige, og der er igangsat flere initiativer for at undgå udsættelser. 

De har indsat gældsrådgivere, der kan vejlede beboerne i, hvordan de kan spare penge, og igangsat tiltag med budgetplanlægning og afdragsordning.

Desuden har de forsøgt at få fat på de beboere, de tror bliver ramt af loftet. Lidt utraditionelt, har de beboere modtaget et håndskrevet brev, der med vilje ikke ligner en regning.

Ikke set konsekvenserne endnu

Hos KAB i København mener man dog ikke, at dem, der bliver berørt af det, endnu har oplevet konsekvenserne. 

I det almene boligselskab FSB lyder den samme vurdering: Der går stadig lidt tid, før man kan se konsekvenserne af, at nogle beboere mister en del af deres månedlige ydelse. Men her forventes der også en stigning blandt beboere, der ikke kan betale deres husleje.

»Der er huslejeopkrævninger som betales i dag. Den 5. bliver der sendt rykkere, som folk så har 14 dage til at betale. Vi er selvfølgelig opmærksomme på, hvordan det ser ud, når måneden er omme,« siger udviklings- og kommunikationschef Helle Sinding-Jensen til Modkraft.  

Skal få folk i arbejde

Ønsket fra regeringens side med indførelsen af kontanthjælpsloftet er at øge det økonomiske incitament til at finde et arbejde.

Ifølge regeringens egne beregninger i fremsættelsen af lovforslaget vil 13.000 enlige forsørgere miste
1850 kr. om måneden, men Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har beregnet det til at være 2.536 kr.

Og andre tal viser mellem 2.500-3.800 kroner om måneden afhængig af antallet af børn.

Rådet for Socialt Udsatte og Socialrågiverforeningen har i deres høringssvar givet udtryk for, at loftet betyder mere fattigdom, og at det stik modsat hensigten kan betyde, at den berørte gruppe rykker endnu længere væk fra arbejdsmarkedet.


Kilde: Beskæftigelsesministeriet

»De er desperate, fortvivlede og angste«

Ved Folketingets åbning den 4. oktober er der indkaldt til en stor demonstration under navnet »JA til velfærd – NEJ til fattigdom« på slotspladsen, hvor en lang række talere protesterer mod det, arrangørerne »Bekæmp fattigdom NU« kalder for »fattigdomsgørende reformer«. 

Der er desuden en stor aktion, hvor der bliver uddelt mad, for at sende et signal om, at mange ikke har råd til mad, efter huslejen er blevet betalt

»Vi er hver dag i kontakt med de reformramte forældre. De er desperate, fortvivlede og angste. Nogle overvejer at overgive deres børn til statens varetægt, andre at flytte i campingvogne – og nogle ser selvmord som sidste udvej. Det eneste de ikke overvejer, er at ’gå ud og finde et arbejde’. For de kan ikke arbejde. Disse reformer er simpelthen et statsligt overgreb mod vores børn og mod mange udsatte mennesker,« siger Ulla Curdt-Christiansen, der er talsperson for arrangementet.

Se begivenheden »JA til velfærd – NEJ til fattigdom« på Facebook

Læs artiklen »Mange spørgsmål for K-dag« hos BL

Se Modkrafts andre artikler om »Bekæmp Fattigdom nu«  

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce