Annonce

Kommunalvalg
15. april 2013 - 13:47

København: Rødt håndslag om samarbejde

Flertallet i Københavns Kommune skal også være rødt efter det kommende kommunalvalg. Og flertallet skal bruges. Det var der enighed om mellem S, SF og Ø, da de mødtes til en høring søndag eftermiddag.

– S, SF og Enhedslisten står ved deres socialistiske rødder og afviser den borgerlige politik. Og de er bedst til at få os ud af krisen.

Det slog tidligere forbundsformand i SiD, Hardy Hansen, fast, da han søndag den 14. april indledte en høring afholdt i HK Københavns lokaler på Amager.

Konferencen var indkaldt af det tværpolitiske initiativ, Netværk for Velfærd og Demokrati, for at undersøge forskelle i kommunalpolitikken mellem rød og blå blok. Netværket, der samler blandt andet kommunalpolitikere fra alle tre arbejderpartier, ønskede med konferencen at afsøge mulighederne for samarbejde imod ulighed mellem de tre partier.

Skuffelsen over den røde regerings politik lå som en dyne hen over de godt 60 deltagere ved høringen, og både overborgmester Frank Jensen, borgmester Ninna Thomsen og Enhedslistens nykårede spidskandidat, Morten Kabell, havde svært ved at skjule utilfredsheden.

Til gengæld kunne de fremhæve resultater, det røde flertal i København har kunnet fremvise.

– Der er rigtig meget, der først bliver til noget, når de røde står sammen. Det er budgettet for 2013 (i Københavns Kommune, red.) et klart bevis for, mente Frank Jensen, der bl.a. pegede på fixerum og byggeri af nye almene boliger som klare resultater.

Turister i tusindvis

København har store udfordringer, der skal løses i fremtiden. Ikke mindst transport i og gennem København stiller krav, som et rødt flertal skal kunne takle.

– Borgerne i København skal kunne leve et godt byliv. Luftforurening opleves som det største problem, så vores udfordring er at løse dette og samtidig løse transportproblemerne, sagde Ninna Thomsen, bl.a. som svar på et oplæg fra formand for 3F Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund, Bjarne Høpner.

Han havde peget på situationen i Nordhavn, hvor det ventes, at mange krydstogtskibe vil anløbe havnen og læsse tusindvis af turister af. De skal ind til København, og det kræver nytænkning og store investeringer, mente han.

Mere indlicitering

Udlicitering, der er indfaset, blev af flere deltagere med bekymring fremhævet i den efterfølgende debat. Gevinsterne er tvivlsomme, og ofte er medarbejderne endt med betydeligt ringere vilkår, når det er blevet hverdag efter udliciteringen.

– Vi bør overveje, om ikke det er tid til indlicitering. Det har – af alle – Frederiksberg Kommune prøvet i forhold til renovationen. Vi bør gøre det samme, sagde Morten Kabell.

Frederiksberg Renovation havde i 2011 et forbrug på ca. 41,5 mio. kr. Til sammenligning ville den forventede udgift til R98 have været på ca. 53 mio. kr.

Bjarne Høpner tog tråden op og foreslog til afløsning af den alt for luftige aftale mellem LO og politikerne før sidste kommunalvalg, at de røde partier og fagbevægelsen i stedet indgik nogle mere specifikke aftaler, f.eks. om ud- eller indlicitering eller kampen mod social dumping.

– Flertallet skal bruges til gavn for alle københavnere, og til det skal vi bruge en stærk fagbevægelse, slog Frank Jensen fast.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce