Annonce

Solidaritet
1. november 2016 - 11:16

Her markeres World Kobane Day: »Venstrefløjen kan lære af kurdisk revolution«

Tirsdag er det World Kobane Day – en symbolsk fejring af befrielsen af den kurdiske by Kobane i det nordlige Syrien. Venstrefløjen kan lære af at kigge mod både Kobane og den autonome, kurdiske region Rojava, mener arrangørerne af Rojava-dagene, som afholder demonstration og paneldebat på dagen.

For to år siden befriede kurdiske styrker byen Kobane fra IS - eller Daesh, som arrangørerne af Rojava-dagene ynder at kalde den ekstreme, islamiske organisation.

Det blev sidste år fejret i hundredevis af byer verden over, og fejringen gentager sig igen i år.

I København afholder Rojava-komitéen et tredages arrangement, Rojava-dagene, som tirsdag kulminerer med demonstration, en paneldebat og koncert.

Rojava har tiltrukket sig opmærksomhed fra venstrefløjen internationalt set for at være en autonom region, som blandt andet ifølge den kurdiske aktivist og forsker Dilar Dirik forsøger at skabe et demokrati uden om staten - »den demokratisk autonomi«.

»Kommunerne sender valgte repræsentanter til rådene. Landsbyrådene sender repræsentanter til byerne, byrådene sender repræsentanter til storbyerne og så videre. Hver kommune er autonom, men de er bundet sammen ved hjælp af den konføderale struktur med det formål at sikre koordinationen og de fælles principper,« skriver Dirik blandt andet om strukturen i regionen.

Læs hele Dilar Diriks analyse »At skabe et demokrati uden om staten« her

Inspiration for venstrefløjen

Ifølge Rojava-komitéen er det helt oplagt for venstrefløjen at lade sig inspirere af modellen, som også søger at inkludere alle etniske og religiøse grupper - og ikke mindst sikre kvinders medbestemmelse.

- Rojava har nogle gode bud på hvordan et samfund kan opbygges uden kapitalistisek tendenser og med udgangspunkt i græsrodsdemokrati og ligestilling. 

For kvinderne spiller en central rolle i Rojava-revolutionen, som projektet også kaldes. 

»Kun kvinder har retten til at stemme på den kvindelige repræsentant, mens den mandlige er valgt ind af alle. Det fører til, at kvinder organiserer deres egne, stærkere, mere ideologisk bevidste strukturer, som skal føre til en konføderation af kvinder med udgangspunkt i autonome kvinde-kommuner,« skriver Dilar Dirik.

Overskuddet fra Rojava-dagene går til genopbygningen af et hospital i Kobane. Ved en auktion mandag i Verdenskulturcenteret solgte kurdiske læger og sygeplejersker over 31.000 kroner ind til indkøb af medicinsk udstyr til hospitalet.

Debat og demo

Tirsdag klokken 13 byder Rojava-dagene desuden på en stor paneldebat med en række eksperter fra blandt andet de italienske Rojava-komitéer, den svenske journalist Joakim Medin, Aviva Morgan Stein fra New World Summit og flere. 

Læs programmet her

Klokken 17 går en solidaritetsdemonstration fra Israels Plads i København.

Efter demonstrationen lægger Verdenskulturcenteret på Nørrebro lokaler til koncert med blandt andre RasMoney, Fuat Talay & Cahit Ece, Koma Eftelya, Diyar Kalan. Overskuddet går også til medicinsk udstyr til hospitale i Kobane.

Se fotoserien »Solidaritet med Kobane og Rojava« her

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce