Annonce

Flygtinge
11. oktober 2016 - 12:36

Risikerer dom for menneskesmugling: »De prøver at skræmme os«

Fire personer kræves dømt for menneskesmugling i Københavns Byret, hvor demonstranter protesterer det meste af tirsdag. »Vi vil bryde loven igen, og det vil vi også opfordre andre til. Og vi vil kunne tilbyde dem den hjælp, der er behov for i forhold til en eventuel straf,« lyder det fra Welcome to Denmark.

Fire personer er tirsdag i Københavns Byret, hvor de er tiltalt for have bistået udlændinge med ulovlig gennemrejse i september 2015, da store grupper af flygtninge og migranter bevægede sig over grænsen til Danmark.

En af dem er 26-årige tidligere folketingskandidat for Enhedslisten Annika Holm Nielsen, der offentligt stod frem og sagde, at hun havde sejlet flygtninge over Øresund.

»De prøver at skræmme os. Ikke kun os der aktuelt er tiltalt. Men alle os der udgør den store majoritet af samfundet, og som har en fælles interesse i at stå sammen imod politikernes forsøg på at splitte os op i “dem og os” ved hjælp af grænser,« skriver hun inden retsmødet på sin Facebook-profil.

»Politikerne tog ikke ansvar«

Aktivistnetværket Welcome to Denmark er til stede ved en demonstration foran retten under hele retsmødet. De håber på, at loven i sidste ende bliver lavet om, forklarer talsperson Line Søgaard til Modkraft.

- Der var en grund til, at de handlede, som de gjorde. For politikerne tog ikke ansvar dengang, og det blev overladt til befolkningen, hvordan man overhovedet skulle tolke loven og forholde sig til situationen. Derfor er det dybt kritisabelt, at de tiltalte kan blive straffet i dag for at gøre det, politikerne ikke gjorde, siger hun

Men skal man ikke tænke sig om en ekstra gang, når hele Danmark er på den anden ende, som det var tilfældet i september sidste år, og lige slå koldt vand i blodet, inden man begynder at sejle folk over Øresund?

- Der var mennesker, der havde behov for hjælp. Når man har hjulpet dem, har man tilsidesat sine egne behov og sagt, at det drejer sig om de personer, der har behov for hjælp fremfor de konsekvenser, der måtte være. Derfor stod de frem dengang og tager deres straf nu, hvis de bliver straffet for det i dag. Jeg synes ikke, at hverken lovgivning eller frygt fra at blive straffet skal holde én fra det, siger Line Søgaard.

Frifundet i Aarhus 

I august blev to medlemmer af Enhedslisten frifundet for menneskesmugling i Aarhus.

Maria Sloth og Anne Hegelund stod også frem i pressen, efter de havde haft to afrikanere overnattende. Men retten fandt det ikke bevist, at de overhovedet havde haft dem overnattende, eller at de opholdt sig ulovligt i Danmark.

Læs mere her: »Maria Sloth og Anne Hegelund frifundet: Ikke bevist at de gav husly til flygtninge på ulovlig vis«

Læs også Modkraft-artiklen »Maria og Anne risikerer fængsel for at hjælpe flygtninge: Ja, vi er skyldige« 

- Man kan håbe på, at det samme vil gøre sig gældende i dag. Men i sidste ende håber vi på, at loven bliver lavet om. Det handler ikke kun om de fire individer, men om en bevægelse af aktivister på tværs af grænser, der hjælper flygtninge. De skal ikke kriminaliseres, siger Line Søgaard.

»Vi bryder loven igen«

Men tror du, at det igen bliver aktuelt at teste loven på den måde?

- Vi har vores beredskab klar. Hvis der opstår en lignende situation, vil mange handle på samme måde. Vi har også fået organiseret os bedre end dengang og har både juridisk bistand til rådighed og har samlet penge ind. Vi vil bryde loven igen, og det vil vi også opfordre andre til. Og vi vil kunne tilbyde dem den hjælp, der er behov for i forhold til en eventuel straf.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce