Annonce

Abort
26. oktober 2016 - 11:00

EL: Mødrehjælpens abortrådgivning skal på finansloven

Stod det til Enhedslisten, var Mødrehjælpens abortrådgivning på finansloven og ikke finansieret via midlertidige midler fra satspuljen. SF bakker op. Sundhedsmininsteren vil dog ikke give sundhedsorfører Peder Hvelplund (EL) garantier for rådgivningens overlevelse eller svare på, om hun anser Retten til Livs abortrådgivning Abortlinien som uvildig vejledning.

I juli måned meldte Mødrehjælpen ud, at de var nødt til at lukke deres abortrådgivning grundet manglende økonomiske midler. Organisationen har ansøgt satspuljen om fornyet finansiering og afventer i disse dage forhandlingerne.

Det er Folketingets partier - undtagen Enhedslisten - der fordeler satspuljemidlerne. 

Mødrehjælpens abortrådgivning har indtil for nylig været en af de centrale, uvildige henvisningsmuligheder for gravide abortovervejende kvinder.

Men abortrådgivningen burde slet ikke være afhængig af satspuljemidler, men finansieres fast under finansloven, mener sundhedsordfører Peder Hvelplund fra Enhedslisten. På længere sigt er det også målet for SF, forklarer sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

- Finansieringen af Mødrehjælpen burde være på finansloven og ikke ske gennem satspuljemidler. Hvis Mødrehjælpen får yderligere finansiering efter de kommende satspuljemiddelforhandlinger, står de jo bare i den samme situation igen om to år. Det er uholdbart, siger Peder Hvelplund til Modkraft.

Ingen ministergaranti

I forbindelse med Modkrafts tidligere omtale af af Mødrehjælpens lukning og abortmodstanderne Retten til Livs rådgivning Abortlinien, stillede han spørgsmål til sundhedsminister Sophie Løhde (V), om hun vil sikre midler til at videreføre Mødrehjælpens abortrådgivning.

Læs artikel »Mødrehjælpens abortrådgivning er lukket: Kvinder henvises til kristne abortmodstandere« på Modkraft

Ministeren svarer blandt andet:

- Abortstøttesamtaler kan finde sted i offentlig, privat eller frivilligt regi. Sundhedsstyrelsen har oplyst, at abortstøttesamtalerne hovedsageligt gennemføres hos den praktiserende læge, men kan også finde sted på fx sygehuset.

Sophie Løhde svarer dog ikke konkret på, om hun vil sikre radgivningen, men konstaterer blot, at Mødrehjælpen før sommerferien har rettet henvendelse til Sundheds-og Ældreministeriet og anmodet om midler til at opretholde Mødrehjælpens abortrådgivning med henblik på de kommende satspuljeforhandlinger.

Peder Hvelplund vil derfor presse på og samle et flertal blandt Folketingets partier til at Mødrehjælpens abortrådgivning kommer på finansloven:

- Ordentlig abortrådgivning er en samfundsmæssig nødvendig opgave. Både i forhold til vejledning og forebyggelse, men også for at imødegå eventuelle psykiske skader efter indgrebet, siger han og tilføjer, at SF og Dansk Folkeparti også er opmærksomme på situationen for Mødrehjælpens abortrådgivning.

Sundhedsordfører fra SF Kirsten Normann Andersen forklarer over for Modkraft, at det er svært at udtale sig om fremtiden for Mødrehjælpens abortrådgivning på nuværende tidspunkt. Men hun konstaterer, at Mødrehjælpens abortrådgivning er på SF’s prioriteringsliste, også til satspuljemiddelforhandlingerne:

- Lige nu lægger vi arm om at få flere midler tilført det sociale, psykiatriske og sundhedspolitiske område. Men der er andre partier, der hellere vil bruge flere penge på for eksempel radikaliseringsområdet. Så det er svært at sige noget konkret, men Mødrehjælpens abortrådgivning prioriteres af SF - ligesom mange andre områder. På den lange bane burde Mødrehjælpens abortrådgivning dog ikke være finansieret gennem satspuljemidler, men lagt under finansloven.

Henviser til kristne abortmodstandere

Mødrehjælpen, som har arbejdet med abortrådgivning i 30 år, udgav tilbage i marts 2005 en evalueringsrapport om følgevirkninger efter en provokeret abort, hvori der redegøres for, at 10 procent af alle kvinder, der får foretaget en abort, får problemer. I nogle tilfælde i form af et generelt lavere funktionsniveau i deres liv.

Spørgsmålet om grundig og uvildig abortrådgivning er derfor særdeles vigtig, mener organisationen. For kvinder risikerer blandt andet at blive ramt af voldsomme følelser som skam, sorg, tomhed, depression og selvmordstanker.

Læs artiklen »Er det bare mig?: Dokumentar vil gøre op med aborttabu« på Modkraft

I den eneste egentlige information, der uddeles til gravide abortovervejende kvinder i forbindelse med en eventuel abort - Sundhedsstyrelsens pjece Hvis du overvejer abort - henviser man blandt andet til Abortlinien.dk, der bliver drevet af Retten til Liv.

Men der står ikke, at Retten til Liv er en abortkritisk, kristen forening.

Peder Hvelplund har tidligere sagt til Modkraft, at det »er fuldstændigt horribelt, at Retten til Livs Abortlinien.dk står opført i pjecen«. Han har derfor spurgt sundhedsministeren, om Abortlinien.dk er udtryk for uvildig, socialfaglig vejledning.

I sit svar henviser ministeren dog til et svar indhentet fra Sundhedsstyrelsen:

- Det medgives, at der kunne være behov for en uddybende beskrivelse af de enkelte hjemmesider/rådgivningstilbud (i Sundhedsstyrelsens abortpjece, red.), hvilket vil blive iværksat i forbindelse med den næste revision af publikationen, ligesom det løbende skal vurderes, hvilke tilbud der henvises til.

Men det er ikke tilstrækkeligt, mener Peder Hvelplund.

- Jeg vil tage til efterretning, at ministeren heller ikke selv mener, at det oplyses tilstrækkeligt i Sundhedsstyrelsens pjece hvad Abortlinien står for, men en yderligere forklaring af, hvad Abortlinien er, er ikke tilstrækkeligt. Det er efter min bedste overbevisning Mødrehjælpens rådgivning, der kan give den bedste og mest objektive og uvildige rådgivning, siger han.

  • Satspuljen skal i princippet gå til landets svageste og mest udsatte borgere. Siden 1990 har Folketinget valgt at lade overførselsindkomsterne stige med 0,3 procent mindre om året i forhold til lønudviklingen. De penge, der på denne måde "spares" på overførselsindkomsterne, bliver i stedet fordelt af politikerne gennem satspuljen.
  • Enhedslisten er imod ordningen, da partiet mener, at det er folkepensionister, førtidspensionister og kontanthjælpsmodtagere, der betaler for indsatsen til dem der har det sværest. 

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce