Annonce

På flugt
24. juni 2013 - 13:44

Edward Snowden er forsvundet fra radaren

Det er tirsdag uklart hvor den efterlyste whistleblower Edward Snowden befinder sig, efter han mandag rygtedes på vej til Cuba fra Moskva. 

Opdateret tirsdag 17:01: ifølge New York Times moskva-korrespondent har præsident Vladimir Putin fortalt, at Edward Snowden befinder sig i et transit-område i Sheremetyevo-lufthavnen i Moskva.

Opdateret tirsdag 13:00: Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov kalder USAs krav om, at udlevere Edward Snowden for »grundløs og uacceptabel« ifølge AP/Reuters og Russia Today.

Ifølge Ritzau siger udenrigsministeren, at Snowden aldrig har krydset den russiske grænse. Han afviser ikke at han kan have mellemlandet i Rusland, men fastholder at han ikke har forladt lufthavnsområdet.

Opdateret mandag 23:30: Daily Beast skriver, at amerikanske embedsmænd arbejder hårdt på, at presse Rusland til at udlevere Edward Snowden. De er tilsyneladende overbevist om at han stadig befinder sig i Rusland.

Offentligheden ved på nuværende tidspunkt ikke, hvor han befinder sig.

Opdateret mandag 22:21: Stifteren af WikiLeaks Julian Assange oplyser til Daily Beast, at organisationen har betalt Snowdens rejser og ophold. Det kan potentielt lede til flere amerikanske anklager mod whistleblower-organisationen. 

Derudover sagde Assange, at Snowden rejste ud af Hong Kong på flygtningepapirer udstedt af Ecuador - efter USA annullerede hans pas.

Islandske myndigheder har bekræftet, at de har modtaget en uofficiel forespørgsel om asyl fra Snowden via WikiLeaks. De insisterer dog på, at han skal befinde sig på islandsk jord før de kan behandle en asyl-ansøgning. Hvorvidt kravet indbefatter ambassader og diplomatiske repræsentationer, melder historien intet om.

Opdateret mandag 20:50: AP/Reuters skriver, at Snowden har søgt asyl i både Ecuador og Island - muligvis også flere lande. WikiLeaks stifter Julian Assange siger derudover, at Snowden har forladt Moskva og befinder sig »et sikkert sted.«

USA har kontaktet russiske embedsmænd, og forventer at de vil gøre alt, hvad de kan for at udlevere Snowden til retsforfølgelse i USA - hvis han da stadig befinder sig i Rusland.

Opdateret mandag 18:45: Jay Carney, talsmand for det Hvide Hus udtaler på en pressekonference, at USA mener, at Hong Kong bevidst valgte at lade Edward Snowden undslippe. Carney siger, at det vil skade forholdet mellem USA og Kina. 

Opdateret mandag 16:30: Buzzfeed skriver, at en talsperson for WikiLeaks har luftet muligheden for, at organisationen kan frigive resten af Snowdens NSA-materiale. 

Opdateret mandag 15:16: Ecuadors udenrigsminister Ricardo Patino bekræfter på en pressekonference, at Ecuador er i gang med at behandle Edward Snowdens asylansøgning.

Snowden ikke på fly til Cuba

Opdateret mandag 13:44: Flere medier forventede, at Edward Snowden ville være om bord på et fly fra Moskvas Sheremetyevo-lufthavn til Cuba mandag formiddag.

Flyet var derfor fyldt med journalister, men der var ingen Snowden. Det skriver politiken.dk med henvisning til en journalist fra nyhedsbureauet AP, der befinder sig om bord på flyet.

Læs artiklen »Snowden laver forsvindingsnummer i Moskva-lufthavn« på politiken.dk

Journalisterne troede Whistleblower Edward Snowden ville flyve til Cuba fra Shemetyevo-lufthavnen i Moskva. Oversigtskort.

Sigtet for spionage

Whistlebloweren, der kræves udleveret af de amerikanske myndigheder, befinder sig efter alt at dømme fortsat i Moskva, hvor han angiveligt tidligere i dag blev modtaget af personale fra Ecuadors ambassade.

Edward Snowden er sigtet for spionage i USA.

Flere medier spekulerer i, at Snowden vil tage videre til et andet sydamerikansk land via Cuba. Som tidligere fortalt på modkraft.dk, så har en talsmand for WikiLeaks oplyst, at Snowden vil søge asyl på Island.

Læs artiklen »WikiLeaks talsmand: Edward Snowden søger asyl på Island« på modkraft.dk

Manden bag afsløring af dataovervågning

Ifølge en officiel meddelelse fra myndighederne i Hong Kong, forlod Edward Snowden den kinesiske by søndag den 23. juni.

Her har han, efter eget udsagn opholdt sig, siden han trådte frem som manden bag en læk at tophemmelige dokumenter, der afslørede de amerikanske myndigheders muligheder for at overvåge borgernes telefoni og internetaktivitet.

Læs artiklen »NSA-Whistleblower: »Jeg kommer til at leve i frygt resten af mit liv« på modkraft.dk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce