Torsdag den 12. maj går fagligt aktive på gaden i over 70 kommuner landet over for at vise modstand mod regeringens omprioriteringsbidrag. Men hvad er et omprioriteringsbidrag, og hvor er der demonstrationer? Få svar her.
Fagforeningssamarbejdet Velfærdsalliancen har i månedsvis mobiliseret lokale fagforeninger frem mod den 12. maj med målet om at afholde 98 demonstrationer i alle landets 98 kommuner.
Initiativtager Jan Hoby har før fortalt Modkraft, at han ville være glad, hvis det lykkedes at mobilisere til 20 demonstrationer.
Torsdag lyder status, at der afholdes demonstrationer i 74 byer.
Her kan du læse mere om, hvad der demonstreres imod, og hvor demonstrationerne bliver afholdt.
Omprioriteringsbidraget er opfundet af regeringen og dækker over, at landets kommuner skal aflevere et såkaldt omprioriteringsbidrag på én procent om året fra 2016 til 2019.
Det svarer til ca. 2,4 milliarder kroner om året i hele landet. Det er herefter politikerne på Christiansborg - og ikke kommunerne selv - der beslutter, hvad pengene skal bruges på.
Det kan for eksempel være penge, der før har dækket udgifter til løn, maskiner og redskaber på kommunale arbejdspladser.
Vi skal hele tiden sikre, at vi bruger de offentlige midler, hvor de gør størst gavn for borgerne.
...
Det er samtidig væsentligt, at hele den offentlige sektor bidrager til at frigøre ressourcer via effektivisering. Derfor vil regeringen tage initiativ til at indarbejde et omprioriteringsbidrag
i det kommunale udgiftsloft på 1 pct. om året fra 2016, og at alle større statslige drifts- områder omfattes af et årligt omprioriteringsbidrag på 2 pct. fra 2016. De frigjorte midler vil blive udmøntet hen over regeringsperioden til prioriterede indsatser, ligesom regeringen vil gøre en særlig indsats for kommuner i en svær økonomisk situation.Kilde: Regeringsgrundlaget
I 2016 tilbageføres 1,9 milliarder kroner dog til prioriterede indsatser eller såkaldt kernevelfærd i kommunerne.
Regeringen og Dansk Folkeparti besluttede i marts måned, at alle 2,4 milliarder kroner skal føres tilbage til kommunerne i 2017. Men hvordan pengene fordeles, bliver først aftale, når KL og regeringen forhandler om kommunernes økonomi i maj og juni, og når Folketingets partier forhandler finanslov senere på året.
Den 13. maj førstebehandler Folketinget desuden for et beslutningsforslag fra Socialdemokraterne om at tilbageføre alle penge fra omprioriteringsbidraget til kommunerne i hele perioden 2016-2019.
Det vil dog stadig ikke være kommunerne selv, der vil råde over pengene. Men det vil forhindre, at kommunernes milliarder bliver brugt på for eksempel skattelettelser, som regeringen tidligere har barslet med en idé om.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet en analyse, der viser, at man i København skal der spares omkring 700 millioner kroner, i Århus ca. 400 millioner kroner, i Aalborg 250 millioner kroner, og i Odense skal der spares 220 mio. kroner
Se analysen og listen over de potentielle besparelser i de enkelte kommuner her.
Velfærdsalliancen startede som et fagligt græsrodsinitiativ i København. I dag bakker mere end 110 fagforeninger, politiske partiforeninger, uddannelsesorganisationer, ifølge alliancen, op om bevægelsen landet over.
Alliancen kæmper mod omprioriteringsbidraget.
Og netop forhandlingerne mellem KL og regeringen om en økonomiaftale for landets kommuner er centrale for Velfærdsalliancens modstand mod Omprioriteringsbidraget:
- Vi bliver nødt til at bekæmpe omprioriteringsbidraget, før det bliver en realitet. Bliver det først vedtaget den 1. juni i økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL), vil offentligt ansatte, forældre osv. kunne protestere i en uendelighed, uden at kommunalpolitikerne kan gøre noget. For så er de låst af økonomiaftalen, har Jan Hoby, initiativtager til Velfærdsalliancen og næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger i København sagt til Modkraft.
Det er Velfærdsalliancen, der indkalder til demonstrationer i kommunerne landet over den 12. maj for at lægge pres på KL, så omprioriteringsbidraget ikke bliver en del af økonomiaftalen.
KL er også modstandere af omprioriteringsbidraget.
- Tidligere har forhandlingerne taget udgangspunkt i, at vi accepterer den siddende regeringens økonomiske politik. Men i år kan vi ikke bare per automatik nikke til, at man fjerner 2,4 mia. kr. og derefter sætte os til at diskutere, hvordan vi ellers kan gøre det, har administrerende direktør for KL Kristian Wendelboe tidligere sagt til Politiken.
Læs »Hvis ikke der er nogen aftale med KL, er der intet flertal i Folkeringet« hos Politiken
Problemet for KL er, at det vil være Folketinget, der beslutter rammerne for kommunernes økonomi uden om KL, hvis regeringen ikke kan nå til enighed med KL om en økonomiaftale.
I Politiken påpeger Kristian Wendelboe dog, at et flertal i Folketinget for næste års finanslov kan være afhængigt af, om der bliver lavet en aftale med KL om kommunernes økonomi. Hvis ikke, vil det være svært at få flertal i Folketinget, mener han.
Den 12. maj er der indtil videre indkaldt til demonstrationer i 73 af landets 98 kommuner.
Se om der er demonstration i din kommune eller by her.
Læs mere om Velfærdsalliancen her:
Læs Modkraft-artiklen »Største tillidsmandsmøde i årevis: Kommunalt oprør er startet«
Læs også blogindlægget »Det kommunale oprør - perspektiv og strategi« af initiativtager Jan Hoby.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96