Annonce

Udland
2. december 2015 - 14:43

David Cameron: Jeremy Corbyn sympatiserer med terror

Mens britiske parlamentarikere gør sig klar til at stemme om at sende bombefly til Syrien, har premierminister David Cameron slået en velkendt tone an. De folkevalgte modstandere af britiske bomber er, siger han, terrorsympatisører.

Den 2. december 2015 skal de britiske parlamentarikere debattere den konservative regerings forslag om at sende bombefly mod Islamisk Stat i Syrien. Som altid skal det nok gå hårdt for sig i det britiske underhus. Måske også hårdere end det plejer, for premierminister David Cameron har allerede inden debatten beskyldt krigsmodstanderne for at holde med terrorister.

Ordene faldt den 1. december, da David Cameron ved et møde i den indflydelsesrige 1922 Commitee søgte at kalde enkelte konservative bombemodstandere til orden under parti-linjen.

I sin tale foran komiteen, en slags kaffeklub primært for menige konservative parlamentsmedlemmer, såkaldte backbenchers, sagde Cameron, at »I ikke bør følges med Jeremy Corbyn og en flok terrorist-sympatisører«.

Udtalelsen, der hurtigt blev kolporteret videre udenfor komiteen, blev mødt med krasse ord fra Labour, der selv trækkes med et stort mindretal, der formentlig vil støtte den konservative premierministers frorslag om at bombe i Syrien.

-Det er foragtelig og desperat tilsvining, en nedværdigelse af hans embede. Han har tydeligvis indset, at det ikke er lykkedes ham at argumentere overbevisende for en militær indsats i Syrien, og at hans støtte i befolkningen bliver stadigt mindre, sagde en talsmand fra Labour ifølge avisen The Guardian.

Læs »David Cameron brands Jeremy Corbyn a 'terrorist sympathiser' for opposing Syria air strikes« hos The Independent

Læs også »Jeremy Corbyn opgiver at piske højrefløj på plads i krigsspørgsmål« hos Modkraft

Ubelejlig bemærkning

Blandt Labours tilhængere af militær indgriben i Syrien kommer Camerons bemærkning ikke belejligt. De er ikke bare i konflikt med deres formand, men også med tre fjerdele af partiets græsrødder, der er modstandere af at lade britiske fly kaste bomber i Syrien.

De er næppe glade for at se lighedstegn sat mellem deres modvilje mod bombardementer i Syrien og sympati for terrorister. Og endnu mindre glade vil de være for at se på, at parlamentarikere fra deres eget parti låne legitimitet til et sådan lighedstregn.

Derfor var det ikke overraskende, at Tom Watson, en af de fremtrædende krigstilhængere i Jeremy Corbyns skyggekabinet, så sig tvunget til at lægge afstand til den konservative premierminister, som han ellers har allieret sig med i spørgsmålet om britiske luftangreb i Syrien.

- David Cameron trivialiserer den beslutning, som medlemmerne af parlamentet skal træffe. Medlemmer fra alle partier behandler beslutningen med den alvor, den fortjener. Premierministeren bør undskylde og trække sin udtalelse tilbage. Den er respektløs overfor de parlamentsmedlemmer, der ser anderledes på sagerne end ham, sagde Watson ifølge den britiske avis The Guardian.

Tilsvarende måtte den konservative udenrigsminister Philip Hammond gyde olie på vandene for ikke at støde det konservative partis krigsmodstandere.

– Jeg anerkender, at Jeremy Corbyns principielle modstand mod militær indgriben er oprigtig, sagde han ifølge The Guardian.

Læs »Senior Tory tries to dampen row over Cameron's terrorist sympathisers 'slur'« hos The Guardian

Uenige konservative

Hammonds dæmpede undsigelse af sin regeringschef er formentlig til ære for konservative bombemodstandere som John Baron, der har en fortid i hæren og er medlem af det britiske parlaments udenrigsudvalg.

I den britiske TV-station BBC's program Newsnight blev John Baron ifølge avisen Daily Mail spurgt, hvordan han havde det med at se modstand mod Camerons bombeplaner blive udlagt som sympati for terrorister.

-Jeg var delingsfører i Nordirland, og jeg synes ikke at vi behøver at at betjene os af den form for sprog. I stedet burde vi se på de beviser, vi har foran os. Der mangler helt klart styrker på jorden til at konfrontere Daesh (Islamisk Stat, red.), og det er et af de centrale spørgsmål, vi mangler at forholde os til, sagde han ifølge Daily Mail.

Læs »Don't side with Corbyn's 'terrorist sympathisers', warns Cameron…« hos Daily Mail

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce