Annonce

FARC
1. oktober 2014 - 15:00

Colombia: Køreplan for fred offentliggjort

Den colombianske regering og den marxistiske guerilla FARC er blevet enig om jordreform, narkobekæmpelse og et parlamentarisk kompromis. Endelig vedtagelse af aftalerne er dog stadig usikker.

Tre delaftaler indgået mellem repræsentanter for den colombianske regering og den marxistiske guerillabevægelse FARC er blevet offentliggjort på både engelsk og spansk.

Den 70 sider lange aftaletekst indeholder en jordreform, køreplan for bekæmpelse af narkoproduktion samt retningslinjer for en integrering af guerillabevægelsen i det lovlige politiske liv i Colombia.

Ifølge Colombias præsident Juan Manuel Santos, så afspejler enigheden om de tre delaftaler, at fredsprocessen er »solid og oplever konkrete fremskridt«. 

Læs artiklen »Colombia government, FARC release preliminary peace deals« hos Colombia Reports.

Læs artiklen »Colombia’s peace deals in depth: Illicit drugs« hos Colombia Reports.

Læs artiklen »Colombia’s peace deals in depth: Rural reform« hos Colombia Reports.

Kritik fra flere sider

Ifølge avisen Colombia Reports, så er offentliggørelsen af aftaleteksten et forsøg på at skabe åbenhed om fredsforhandlingerne, som startede i august 2012 og skal sætte en stopper for mere end 50 års borgerkrig i landet.

Håber er at åbenheden kan styrke den folkelig og politisk opbakning til forhandlingerne.

Og det er der tilsyneladende brug for.

Ifølge en ny meningsmåling er 53 procent af colombianerne imod forhandlingerne ligesom landets tidligere konservative præsident og nuværende senator Alvaro Uribe beskylder regeringen for et knæfald for »Castro-Chavismen« – en reference til Colombias venstreorienterede nabolande. 

Læs artiklen »Partial Colombia peace deals released to avert ‘opposition rumors’« hos Colombia Reports.

Samtidig har uafhængige observatører udtrykt bekymring over, at der endnu ikke er blevet enighed om at stoppe den vold, som landets paramilitære grupper står bag.

De paramilitære står bag størstedelen af den vold, som fortsat rammer civilbefolkningen i landet, men repræsentanter for disse ofte kriminelle grupper er ikke en del af de aktuelle forhandlinger.

Ifølge Institute for the Study of Development and Peace (Indepaz), der følger forhandlingerne, er det derfor afgørende for aftalens troværdighed, at man hurtigst muligt indgår en våbenhvile, som beskytter befolkningen.

Men mens FARC allerede har valgt at indstille deres kamphandlinger af hensyn til forhandlingerne, så afviser de colombianske myndigheder og de paramilitære at gøre det samme.

Læs artiklen »Colombia peace talks suffer from ‘humanitarian void': NGO« hos Colombia Reports.

Læs artiklen »State, ‘paramilitaries’ responsible for most of Colombia’s human rights violations: Report« hos Colombia Reports.

Hvis aftalen vedtages...

Der mangler stadig enighed om to punkter inden en endelig fredsaftale kan vedtages.

Det drejer sig om genoprejning – økonomisk, moralsk og juridisk – til ofrene for borgerkrigen samt en afvæbning af FARC. 

Derudover forhandler parterne stadig om hvorvidt en endelig aftale skal skrives ind i Grundloven eller skal sættes til afstemning i parlamentet eller ved en folkeafstemning.

En løsning på disse problemstillinger er alt afgørende, da grundlaget for fredsforhandlingerne er et princip om, at alle aftaler skal vedtages samlet – ellers bliver ingen af dem vedtaget.

Trods de fortsatte udfordringer, så er der alligevel grund til optimisme, lyder det fra det colombianske netmedie La Silla Vacía.

Sitet har gennemgået de nye aftaler mellem FARC og Colombias regering, og mener, at der er udsigt til en »demokratisk revolution«, hvis aftalen vedtages. 

– Af de tre aftaler kan det uddrages, at FARC for alvor har tænkt sig at lægge den væbnede kamp på hylden. Samtidig vil de opstillede garantier for den politiske opposition tillade FARC at gå fra at være en væbnet aktør til at lave politik ved stemmeurnerne. Hvis aftalerne iværksættes, vil det i høj grad begunstige landbefolkningen i de områder, hvor FARC har indflydelse, og disse kunne udvikle sig til at være deres politiske bagland, lyder vurderingen.

Læs artiklen »10 højdepunkter fra fredsforhandlingerne mellem FARC og Colombias regering« hos Modkraft.

Besøg FARC’s engelsksprogede hjemmeside om fredsforhandlingerne her.

Læs aftalen om politisk inddragelse her (engelsk).

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce