Annonce

Udland
12. oktober 2013 - 17:19

Brasilien: Strejkende skolelærere byder sort blok-anarkister velkommen

Politi og politikere er vores problem, ikke sortklædte demonstranter. Sådan lyder det fra strejkende lærere efter, at 'black bloc' har fået skyldes for voldsomme gadekampe i Rio de Janeiro. 

Uroen i den brasilianske befolkning ulmer fortsat.

Efter hundredetusindvis af mennesker i sommer demonstrerede over hele det latinamerikanske land mod korruption, politivold og stigende priser på offentlig transport, er der igen kampe i gaderne mellem demonstranter og politi.

Den aktuelle anledning er en snart to måneder lang strejke blandt offentligt ansatte lærere, der ønsker mere i løn og bedre arbejdsvilkår.

Den faglige konflikt eksploderede mandag den 7. oktober med flere timers gadekampe og hærværk i Rio de Janeiro, da demonstranter for anden gang denne måned forsøgte at storme byens rådhus under en march.

Læs artiklen og se video: »Tens of Thousands March In Support With Teachers Of Brazil« hos Revolution News.

Læs artiklen »Op mod 200.000 på gaden i Brasilien« hos Modkraft.

Se optagelser af de voldsomme protester i Rio de Janeiro den 7. oktober.

 

Lærere støtter sort blok

Mandagens demonstration samlede omkring 50.000 mennesker, men medierne har hovedsageligt fokuseret på anarkistisk inspirerede 'Black Bloc'-aktivister, der i løbet af aftenen og natten brændte flere busser af, malede graffiti mod kapitalismen og smadrede banker.

Læs artiklen og se indslaget »Clashes erupt at Brazil teachers' protest« hos Al Jazeera.

Se indslaget »Teachers Protest For Better Pay Turns Violent« fra Sky News.

 

Modsat både lokale og internationale medier, samt meningsdannere i Brasilien, så ønsker de strejkende lærere dog ikke at tage afstand fra de sortklædte venstreradikale – snarere tværtimod.

På et stormøde to dage efter optøjerne – onsdag den 9. oktober – vedtog omkring 5.000 medlemmer af The State Union of Education Professionals (SEPE), som står bag den seneste tids demonstrationer, at man vil fortsætte med at strejke.

Samtidig slår fagforeningen i en udtalelse fast, at lærernes problem er en voldelig politistyrke og et bystyre, som afviser forhandlinger – ikke de udskældte Black Bloc-demonstranter. 

– SEPE vil fortsætte med at arrangere manifestationer og den sorte blok er altid velkommen. SEPE kan ikke tage ansvaret for tidligere handlinger, men i forbindelse med lærernes protester er anledningen til konflikt ikke Black Bloc, men politiet, fortæller fagforeningslederen Alex Trentino til avisen O Dia.

Samme sted fremgår det også, at flere lærere hylder de sortklædte ballademagere, fordi de har oplevet, hvordan de militante demonstranter beskytter dem mod det berygtede og meget voldelige militærpoliti.    

Læs artiklen »(en) Brazil, Rio, Media, Teachers Union Officially Declares Unconditional Support for the Black Block (pt)[machine translation]« hos A-info.

Læs artiklen »Sindicato dos professores declara oficialmente apoio aos Black Blocs« hos O Dia.

Læs artiklen »Rio's Anarchists Rioted in Support of Schoolteachers« hos Vice.

Mobiliserer via Twitter og Facebook

De brasilianske sort blok-aktivister er stærkt inspireret af det vesteuropæiske og nordamerikanske fænomen af samme navn, der fik en renæsance under de såkaldte 'anti-globaliseringsdemonstrationer' omkring årtusindeskiftet.

Det militante gadekonceptet udspringer oprindeligt af den autonome bevægelse i Tyskland og Italien i 1970'er og 1980'erne, men er som tidligere omtalt på Modkraft genopstået i forbindelse med de folkelige oprør i blandt andet Egypten og Grækenland de seneste år.

Og ligesom de unge demonstranter, som sidste år gik på gaden i Egypten med cirkel-A'er, masker og sorte flag, så benytter de brasilianske aktivister flittigt de sociale medier til at organisere deres protester – med åbenlyse referencer til 'Black Bloc' på både facebook, youtube, Vimeo og Twitter.  

Her opfordrer man til at ødelægge kapitalistiske symboler, og reagerer offensivt, når politiet griber ind i demonstrationer.

Læs artiklen »Black Bloc anarchists hijack Brazil teacher protests« hos BBC.

Læs artiklen »Black Bloc: the new unknown element in Brazil’s social unrest« hos El Pais.

Læs artiklen »Inside Brazil’s ‘Black Bloc’ protests« hos Por From Brazil.

Læs artiklen »Rio’s Black Bloc Members Arrested: Daily« hos The Rio Times.

Læs artiklen »Klapjagt på sortklædte aktivister i Egypten« hos Modkraft.

Se en video fra Black Bloc Brasil her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce